Κυριακή 22 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πιο ικανή επαναστατική οργάνωση νεολαίας στο πλευρό του ΚΚΕ

Συνέντευξη με τον Θέμη Γκιώνη, Γραμματέα του Κεντρικού Συμβουλίου της Οργάνωσης

Το πώς θα ανταποκριθεί η ΚΝΕ με μεγαλύτερη επάρκεια και ικανότητα στο ρόλο της, ως επαναστατική οργάνωση της ελληνικής νεολαίας, ως νεολαία του ΚΚΕ, είναι το βασικό θέμα του 9ου Συνεδρίου της Οργάνωσης, που θα γίνει στις 12, 13 και 14 Μάη. Οι Θέσεις του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ για το Συνέδριο δημοσιεύτηκαν την προηγούμενη Κυριακή με τον «Ρ» και ξεκίνησε έτσι η προσυνεδριακή διαδικασία για την Οργάνωση. Με αφορμή την έναρξη της προσυνεδριακής διαδικασίας, ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θέμης Γκιώνης, μίλησε στον «Ρ» για το βασικό θέμα του 9ου Συνεδρίου, που πραγματοποιείται μετά την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ για τη νεολαία, για τη σημασία της προσυνεδριακής διαδικασίας και το τι σημαίνει το Συνέδριο της ΚΝΕ συνολικά για τη νεολαία και το κίνημά της. Ας παρακολουθήσουμε ολόκληρη τη συζήτηση.

Στο πλευρό του Κόμματος για την οικοδόμηση του Μετώπου

-- Ποιο είναι το βασικό θέμα του 9ου Συνεδρίου, τι έρχεται να λύσει, ποια είναι η ιδιαίτερη σημασία του;

-- Ολα τα Συνέδρια της ΚΝΕ είχαν τη σημασία τους. Στο 9ο Συνέδριο, στο επίκεντρο του προβληματισμού θα τεθεί το πώς θα ισχυροποιηθεί παραπέρα η ΚΝΕ, πώς θα κατακτήσει τον πρωτοπόρο επαναστατικό της ρόλο ως νεολαία του ΚΚΕ, που συμβάλλει στο πλευρό του Κόμματος στην πάλη για την οικοδόμηση του Μετώπου, στην πάλη για το σοσιαλισμό.


Εχει ακόμα ιδιαίτερη σημασία και το γεγονός ότι θα εξετάσουμε και θα σταθούμε στα συμπεράσματα και την πείρα από την τελευταία δεκαπενταετία, μετά δηλαδή από τις κρίσεις της περιόδου '89 - '91. Γιατί, αυτή την περίοδο εμφανίστηκαν - σε όλο τον πλανήτη, σε όλους τους τομείς και βέβαια στα προβλήματα και τη ζωή της νεολαίας - νέα, ως ένα βαθμό πρωτόγνωρα προβλήματα. Οπότε αυτή η πείρα της Οργάνωσης όλα αυτά τα χρόνια, η εντυπωσιακά ανοδική της πορεία, η συμβολή της στο κίνημα της νεολαίας, στο διεθνές αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, η συμβολή της στο να αποκρούσουμε την ιδεολογική επίθεση, τον αντικομμουνισμό που έγινε στη νεολαία όλα αυτά τα χρόνια, είναι ιδιαίτερα σημαντική και από αυτή την άποψη θα μας απασχολήσει στο 9ο Συνέδριο. Θεωρούμε ότι στις σημερινές συνθήκες είμαστε ώριμοι, ώστε να βάλουμε στο κέντρο της προσοχής μας, πώς θα ανταποκριθούμε με μεγαλύτερη επάρκεια και ικανότητα στο ρόλο που έχει η ΚΝΕ, ως επαναστατική οργάνωση της ελληνικής νεολαίας, ως νεολαία του Κόμματος. Και από αυτή την άποψη, το 9ο Συνέδριο έχει ιδιαίτερη σημασία.

Οπωσδήποτε, το Συνέδριο θα εκτιμήσει τη δουλιά του Κεντρικού Συμβουλίου από το 8ο Συνέδριο μέχρι το 9ο και θα ασχοληθεί με τους βασικούς στόχους που θα βάλει η ΚΝΕ για τα επόμενα χρόνια.

-- Γιατί η ισχυροποίηση της ΚΝΕ αφορά συνολικά τη νεολαία και το κίνημά της;

-- Εχουμε την εξής γνώμη (και νομίζω ότι αυτό αναγνωρίζεται συνολικά από την ελληνική νεολαία): Η ΚΝΕ πρωτοστάτησε όλα τα προηγούμενα χρόνια στους αγώνες για τα προβλήματα της νέας γενιάς, σε όλα τα τμήματα της νεολαίας, στο μαθητικό κίνημα, στο φοιτητικό κίνημα, στους νέους εργαζόμενους. Από αυτή την άποψη θεωρούμε ότι η ελληνική νεολαία και ιδιαίτερα οι νέοι εργαζόμενοι, οι νέες εργαζόμενες, τα παιδιά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, της εργατικής οικογένειας, έχουν κάθε συμφέρον να ακούσουν τι λέει η ΚΝΕ, να συμβάλουν στον προβληματισμό της, να ακούσουμε και εμείς την κριτική αυτών των νέων ανθρώπων, με τους οποίους συναντηθήκαμε τα προηγούμενα χρόνια στους αγώνες. Εχουν συμφέρον να μάθουν τι λέει η ΚΝΕ, ως νεολαία του ΚΚΕ, και οι νέοι εργαζόμενοι και συνολικά η νεολαία που θίγεται σήμερα από την πολιτική αυτή που εφαρμόζεται.

Η δουλιά της ΚΝΕ αντανακλάται στη νεολαία


Μας απασχολεί ιδιαίτερα, το πώς θα αναπτύξουμε την πολιτικοϊδεολογική δουλιά στις γραμμές της ΚΝΕ, ως συστατικό στοιχείο και προϋπόθεση για να μπορεί η ΚΝΕ να ανταποκρίνεται στους στόχους της, για να οργανωθεί η ιδεολογική αντεπίθεση, σε μια περίοδο που εντείνεται ο αντικομμουνισμός μέσα από διάφορους μηχανισμούς. Αυτός είναι ένας παράγοντας που μπορεί να βοηθήσει και το κίνημα της νεολαίας.

Γιατί, ακριβώς αυτό που χρειάζεται σήμερα για να αναζωογονηθεί το κίνημα της νεολαίας, είναι να ανεβάσει το βαθμό πολιτικοποίησής του και μέσα από αυτή τη διαδικασία οι νέοι να αναγνωρίζουν την ανάγκη για ριζικότερες αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας, για να αλλάξει χέρια η εξουσία.

-- Με ποιον τρόπο θα δουλέψει η ΚΝΕ όλη αυτή την περίοδο, μέχρι το Συνέδριο; Τι σημαίνει προσυνεδριακή περίοδος για την Οργάνωση;

-- Με τη δημοσίευση των Θέσεων έχει ξεκινήσει η προσυνεδριακή διαδικασία. Ο καθένας μπορεί να συμβάλει και μέσα από τον προσυνεδριακό διάλογο που ανοίγει η Οργάνωση μέσα από τον «Ο». Στόχος μας είναι η προσυνεδριακή διαδικασία να απλωθεί, να αγκαλιάσει όλο το δυναμικό της ΚΝΕ, όλα τα μέλη και τα στελέχη της ΚΝΕ, καθώς επίσης και τους φίλους της Οργάνωσης και τους οπαδούς της ΚΝΕ με τους οποίους θέλουμε να συζητήσουμε.

Με αποφασιστικότητα στην προσυνεδριακή διαδικασία


Οπωσδήποτε, τα Συνέδρια αποτελούν πάντα για ένα μεγάλο κομμάτι του δυναμικού της ΚΝΕ ένα νέο, πρωτόγνωρο γεγονός, καθώς η ΚΝΕ είναι μια οργάνωση νεολαίας που ανανεώνει συνεχώς τις δυνάμεις της. Νέες δυνάμεις μπήκαν σε αυτή τη διάρκεια στις γραμμές της Οργάνωσης. Αυτό είναι φυσιολογικό φαινόμενο και δε θεωρούμε ότι δημιουργεί δυσκολία να συζητήσουν τα μέλη της Οργάνωσης τις Θέσεις του Συνεδρίου, επειδή δεν έχουν προηγούμενη αναφορά σε Συνέδρια. Το λέμε αυτό, γιατί το 9ο Συνέδριο γίνεται μετά την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ για τη δράση του για τα προβλήματα της νεολαίας και τη στήριξη της ΚΝΕ και έναν περίπου χρόνο μετά το 17ο Συνέδριο και τα ντοκουμέντα του 17ου Συνεδρίου και της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης, τα συζήτησε όλο το δυναμικό της Οργάνωσής μας, καθώς επίσης και ένα σημαντικό κομμάτι νεολαίας. Από αυτή την άποψη, οι δύο αυτές δραστηριότητες του Κόμματος βοηθούν πάρα πολύ, προσανατολίζουν και δίνουν ώθηση και στην αφομοίωση των Θέσεων του 9ου Συνεδρίου, αλλά και στην ωρίμανση των δυνάμεων της ΚΝΕ, ώστε να αντιμετωπίσουν τα βασικά καθήκοντα που βάζουν οι Θέσεις.

Η διαδικασία της μελέτης των Θέσεων απαιτεί μια προσπάθεια από το στελεχικό δυναμικό και τα μέλη της ΚΝΕ, να επανέλθουν πάλι στη συζήτηση οι αποφάσεις της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης, το πώς το Κόμμα επεξεργάστηκε τα ζητήματα της νεολαίας και του κινήματός της, ποια καθήκοντα προκύπτουν για την ΚΝΕ από αυτά τα ζητήματα και το πώς ΚΚΕ και ΚΝΕ μαζί θα δράσουν στη νεολαία, για να αναζωογονηθεί το κίνημα, για να κερδηθεί η νεολαία με το ΚΚΕ.


Είμαστε αισιόδοξοι ότι η συζήτηση που θα γίνει στις οργανώσεις, θα τροφοδοτήσει τόσο την πείρα της Οργάνωσης, από τη δράση της όλα τα προηγούμενα χρόνια, όσο και τα απαραίτητα συμπεράσματα, για να αντιμετωπίσουμε προβλήματα και αδυναμίες που παρουσιάστηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια και έχουμε στόχο με τη συζήτηση μπροστά στο 9ο Συνέδριο να τα λύσουμε, να βελτιωθούμε, ώστε να ανταποκριθούμε με μεγαλύτερη επάρκεια στο ρόλο μας.

-- Ποια είναι τα κριτήρια με τα οποία θα μπορεί το Συνέδριο να θεωρείται πετυχημένο;

-- Καταρχήν, να κυλήσει αυτή η διαδικασία μέχρι το Συνέδριο, να μελετηθούν οι Θέσεις, να γίνει ουσιαστική συζήτηση σε όλες τις ΟΒ, με βάση τα ζητήματα που βάζουν οι Θέσεις. Να κατανοηθεί μέσα από αυτή τη διαδικασία όσο το δυνατόν καλύτερα ο ρόλος της ΚΝΕ, ως νεολαίας του ΚΚΕ, ο χαρακτήρας της και τα καθήκοντα που προκύπτουν από αυτόν τον χαρακτήρα στη δράση της κάθε ΟΒ, του κάθε οργάνου της ΚΝΕ, του κάθε μέλους και του κάθε στελέχους.

Θεωρούμε ότι πράγματι έτσι θα γίνει, γιατί από το ξεκίνημα με την εξόρμηση με τις Θέσεις τα μηνύματα είναι θετικά. Οι Θέσεις έφτασαν πλατιά στη νεολαία, πέραν των μελών μας και τώρα ξεκίνησε ήδη η προσυνεδριακή διαδικασία. Υπάρχει ένα γενικότερο ενδιαφέρον των στελεχών της ΚΝΕ για τις Θέσεις και το Συνέδριο, αυτή είναι μια πρώτη εκτίμηση που έχουμε. Η Οργάνωση αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη διαδικασία της μελέτης και της συζήτησης.


Στην προσυνεδριακή διαδικασία θα γίνουν εκλογοαπολογιστικές συνελεύσεις ΟΒ και συνδιασκέψεις, θα εκλεγούν νέα όργανα. Εκτιμάμε ότι υπάρχει το δυναμικό αυτή τη στιγμή στην Οργάνωση που μπορεί να δώσει μια νέα ποιότητα στη δουλιά μας, στις ΟΒ, στα όργανα και συνολικότερα, μέσα από την πείρα που έχει αποκτηθεί όλα αυτά τα χρόνια και τη στήριξη του Κόμματος προς την ΚΝΕ.

Σημαντική η συμβολή του ΚΚΕ

Χρειάζεται να τονίσουμε ακόμα ότι το ΚΚΕ με την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη και τις αποφάσεις της, βοήθησε και την ίδια την ΚΝΕ να διαμορφώσει τις Θέσεις για το 9ο Συνέδριο. Επίσης, το Κόμμα παρακολουθεί από κοντά και βοηθά την προσυνεδριακή διαδικασία. Αυτό εκφράστηκε και με την αφετηρία της, με την εξόρμηση και θα συνεχιστεί. Η παρουσία του Κόμματος σε όλη αυτή τη διαδικασία είναι απαραίτητη προϋπόθεση, αλλά και η συμβολή του είναι ιδιαίτερα σημαντική.

-- Παραμένει στις Θέσεις του 9ου Συνεδρίου η εκτίμηση ότι το κίνημα της νεολαίας βρίσκεται σε ύφεση...

-- Οπως εκτιμούσαμε και σε προηγούμενα Συνέδρια, παρουσιάζεται μια αναντιστοιχία μεταξύ της επίθεσης που δέχεται η νεολαία στα δικαιώματά της και στην απάντηση του κινήματός της. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι στο κίνημα της νεολαίας όλα αυτά τα χρόνια δεν υπήρξαν και δεν καταγράφηκαν ελπιδοφόρα σημάδια, θετικές διεργασίες και με την πρωτοπόρα δράση της ΚΝΕ, σ' όλη την προηγούμενη δεκαπενταετία και μετά το 8ο Συνέδριο, με τη δράση του μαθητικού κινήματος, τα Συντονιστικά Αγώνα Φοιτητών - Σπουδαστών, τη συγκρότηση σπουδαστικών συλλόγων στην κατάρτιση, τις επιτροπές νέων στα σωματεία, τη δράση της νεολαίας ενάντια στον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ και αλλού.

Ωστόσο, η αναντιστοιχία παραμένει. Εχει να κάνει με τη συνολικότερη επίθεση που δέχεται η νεολαία, με τη στάση των άλλων πολιτικών κομμάτων και νεολαιών, αλλά και με δικές μας αδυναμίες. Αυτές προσπαθούμε να λύσουμε στο 9ο Συνέδριο, προκειμένου να συμβάλουμε, ώστε να αναζωογονηθεί το κίνημα της νεολαίας, να συμμετέχουν οι νέοι εργαζόμενοι στα εργατικά συνδικάτα, να υιοθετήσουν την αντίληψη του ταξικού ρεύματος, του ΠΑΜΕ στο συνδικαλιστικό κίνημα, να οργανωθεί καλύτερα η πάλη των μαθητών, των φοιτητών και των σπουδαστών, καθώς και η πάλη των νέων στους τόπους που μένουν και ψυχαγωγούνται.

Κάλεσμα συσπείρωσης και πάλης

Στις Θέσεις καταθέτουμε ένα πλαίσιο πάλης και συσπείρωσης που κατά τη γνώμη μας ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες της νεολαίας. Στη βάση αυτού, καλούμε τη νεολαία να οργανώσει την πάλη της μέσα από τα συνδικάτα, τα σωματεία, τους φοιτητικούς συλλόγους, τα μαθητικά συμβούλια. Ξεχωρίζουμε την ανάγκη για δημιουργία πόλου συσπείρωσης στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, που μπορεί να δώσει δυναμική, να βοηθήσει το φοιτητικό κίνημα να βγει από την κατάσταση κρίσης όπου βρίσκεται. Ανοίγουμε, επίσης, ορισμένους δρόμους για τη δράση των νέων στις πόλεις και τις συνοικίες, με την προσπάθεια να διαμορφώσουμε συμβούλια νεολαίας όπου θα συγκεντρώνονται τα διάφορα τμήματα της νεολαίας και θα δρουν από κοινού για τα κοινά τους προβλήματα. Στόχος μας είναι να κατανοηθεί, μέσα από τη δράση μας, στα μέτωπα πάλης των τμημάτων της νεολαίας ότι τα προβλήματα είναι ενιαία και ενιαία πρέπει να είναι η απάντηση του νεολαιίστικου κινήματος, στο πλευρό της εργατικής τάξης και του εργατικού κινήματος.

Αυτή είναι η προσπάθεια που χρειάζεται να κάνουμε. Θεωρούμε ότι αυτή η προσπάθεια μπορεί να συμβάλει και στην ευρύτερη συσπείρωση δυνάμεων. Πλατιά τμήματα της νεολαίας μπορούν να συσπειρωθούν γύρω από τους άξονες πάλης που αντιπαρατίθενται στις αναδιαρθρώσεις. Θεωρούμε ότι υπάρχει αντικειμενικό συμφέρον γι' αυτό, τουλάχιστον στη μεγάλη πλειοψηφία της νεολαίας που ανήκει στα φτωχά λαϊκά στρώματα ή που είναι ήδη εργαζόμενη. Νομίζουμε ότι αυτή η προσπάθεια θα συμβάλει και στη γενικότερη πολιτικοποίηση της νεολαίας, στο να ανακαλύπτει ποιος είναι σήμερα εμπόδιο για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες της και τι πρέπει να γίνει για να ικανοποιηθούν αυτές οι ανάγκες. Να βάλει, δηλαδή, η νεολαία στο επίκεντρο της προσοχής της μέσα από αυτή τη δράση, το ποιος κάνει κουμάντο... Γιατί το μέλλον της νεολαίας δεν μπορεί να αφεθεί στη βαρβαρότητα του καπιταλιστικού συστήματος, αλλά η μόνη διέξοδος και το μέλλον είναι η πάλη για το Μέτωπο και το σοσιαλισμό.


Ελένη ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ, Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Την Παρασκευή 15 Φλεβάρη η έναρξη των εργασιών του 12ου Συνεδρίου της ΚΝΕ(2019-02-09 00:00:00.0)
Στις 7, 8 και 9 Μάη του 2010 θα πραγματοποιηθεί το 10ο Συνέδριο της ΚΝΕ(2010-01-03 00:00:00.0)
Συζητάμε την πείρα μας και συνεχίζουμε με αυξημένα καθήκοντα(2006-05-14 00:00:00.0)
Για πιο ικανή επαναστατική Οργάνωση νεολαίας(2006-01-22 00:00:00.0)
Τα μηνύματα του Συνεδρίου απαντούν στις αναζητήσεις της νεολαίας(2000-11-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ