Τρίτη 14 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κακοδιοίκηση και κακοδιαχείριση στα Κοινοτικά «πακέτα»

Οι εκτιμήσεις της Οργανωτικής Επιτροπής συνεδρίου που διοργανώνει το ΤΕΕ από τις 15 έως τις 17 του Δεκέμβρη

Σοβαρότατες αιχμές για κακοδιοίκηση και κακοδιαχείριση των έργων και των κονδυλίων του Β' «Πακέτου Ντελόρ», εντοπίζει η η εισήγηση της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου

«Η Ελλάδα από το Β' στο Γ' ΚΠΣ», που οργανώνει το ΤΕΕ από αύριο μέχρι την Παρασκευή 17 του Δεκέμβρη στο ξενοδοχείο «Χολιντέι Ιν».

Είναι χαρακτηριστικό - επισημαίνεται - ότι παρά την αύξηση των οργάνων διαχείρισης, η απορροφητικότητα των κονδυλίων στο τέλος του 1998 έφτασε επισήμως το 60%, με αποτέλεσμα να διαγράφεται υπαρκτός ο κίνδυνος να χαθούν σημαντικές πιστώσεις που είχαν προβλεφτεί.

Η τραγική ειρωνεία είναι ότι για να αποφευχθεί το πρόβλημα αυτό, τα τελευταία χρόνια - και κάτω από την πίεση των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης - πλάι στα υπουργεία, στις Περιφέρειες, στις Νομαρχίες και τους Δήμους, δημιουργήθηκαν Ανώνυμες Εταιρίες, προσελήφθησαν τεχνικοί σύμβουλοι, αξιολογητές έργων, σύμβουλοι διαχείρισης, συγκροτήθηκαν επιτροπές κ.ά., χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, ενώ, αντίθετα, έχει δημιουργήσει ένα δεύτερο δημόσιο δίπλα στο υφιστάμενο, με άλλους όρους και συνθήκες εργασίας.

Εκτός των άλλων - σύμφωνα πάντα με την εισήγηση της Οργανωτικής Επιτροπής - έχει διαπιστωθεί ότι η ποιότητα των εκτελούμενων έργων, σύμφωνα με στοιχεία του Ειδικού Συμβούλου Ποιοτικού Ελέγχου, δεν είναι η καλύτερη δυνατή, χωρίς να είναι δυνατή και η σύγκριση, καθώς ο έλεγχος αυτός δεν εφαρμόζεται σε όλα τα έργα, παρά μόνο στα συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ.

Κόλαφο για την κυβέρνηση είναι και η εκτίμηση της Οργανωτικής Επιτροπής σε ό,τι αφορά τις συμβάσεις παραχώρησης για τα μεγάλα έργα που ανατίθενται με τη μέθοδο της υποτιθέμενης αυτοχρηματοδότησης. «Στην πράξη - τονίζεται - το θεσμικό πλαίσιο δεν εξασφαλίζει τον έλεγχο των επιλογών ανάθεσής τους, καθώς στη Βουλή εισάγεται ένα νομοσχέδιο για την κύρωση μιας ήδη υπογεγραμμένης σύμβασης, γεγονός που ισοδυναμεί με ενέργεια "νομιμοποίησής" της, καθώς είναι αδύνατον οι βουλευτές να λάβουν γνώση της όλης διαδικασίας και των διαπραγματεύσεων που ακολούθησε την ανακήρυξη του μειοδότη».

Να σημειώσουμε ότι το συνέδριο του ΤΕΕ πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και έχουν προσκληθεί να μιλήσουν όλοι οι συναρμόδιοι υπουργοί, εκπρόσωποι των κομμάτων και μαζικών φορέων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ