Τρίτη 14 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
O «θρίαμβος» του ψεύδους

Δεν είναι η πρώτη φορά που υποκύπτουμε σε «παραινέσεις» ή και ωμούς εκβιασμούς των «προστατών» μας και υποχωρούμε στα «εθνικά θέματα». Δεν είναι η πρώτη φορά, που, αντιστρέφοντας τη σκληρή πραγματικότητα, βαφτίζουμε την ήττα νίκη και θριαμβολογούμε για να ρίξουμε έτσι προπέτασμα καπνού και να αποκρυβεί η πικρή αλήθεια. Ο κ. Σημίτης, όντως, δεν πρωτοτυπεί, εφαρμόζοντας από προχθές αυτήν την παραπλανητική τακτική για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στο Ελσίνκι. Δεν είναι ο πρώτος διδάξας, αφού, αν θυμόσαστε, έχει παρατηρηθεί κατά κόρον αυτό το φαινόμενο, στο παρελθόν. Ενώ, δηλαδή, χάναμε παγίως τις διπλωματικές μάχες σε συνέδρια, συνόδους και διμερείς συναντήσεις, οι κυβερνήσεις μας επέστρεφαν πάντα «νικητές και τροπαιούχοι», δημιουργώντας έτσι ψευδείς εντυπώσεις στο λαό.

Φυσικά, αυτή τη διαστρέβλωση και τη συσκότιση ουδείς πολιτικός, όσο φαύλος και να ήταν, θα μπορούσε να την πετύχει, αν δεν είχε την αρωγή των φιλικών του εφημερίδων, των μονίμως χειραγωγημένων κρατικών καναλιών και των παντός είδους σταθμών της διαπλοκής. Αυτά όλα τα φερέφωνα, που αναλαμβάνουν να στηρίξουν στο έπακρο το ψεύδος και να στήσουν «αψίδα θριάμβου» - όπως είδαμε τώρα και με τη συμφωνία του Ελσίνκι - στον εκάστοτε ...Ταλεϋράνδο μας. Και είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα γέμισε από τέτοιες «κατασκευές» (Νταβός, Κοπεγχάγη, Μαδρίτη κλπ.).

Σ την ουσία, όμως, όλες αυτές οι «αψίδες» είναι θεμελιωμένες σε μια συνεχή φαλκίδευση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, αφού ουδείς Ελληνας πρωθυπουργός ή υπουργός των Εξωτερικών πέτυχε μια οποιαδήποτε νίκη υπέρ των ελληνικών συμφερόντων. Αντίθετα, συνεχείς ήττες είχαμε και φθάσαμε, έτσι, στις «γκρίζες» ζώνες, στην αμφισβήτηση του εναέριου χώρου μας και στη διαιώνιση της παρουσίας του «Αττίλα» στην Κύπρου, κατάσταση που απειλεί τώρα με διχοτόμηση το νησί.

Αλλά, πώς μπορούσαν να εξελιχθούν διαφορετικά τα πράγματα, όταν ακολουθούμε ευλαβώς το δόγμα «ανήκομεν εις την Δύσιν» και την τακτική του «γιες μεν»; Αυτοπαγιδευμένοι σ' αυτήν την άκρως επιζήμια «γραμμή», χάσαμε στα διπλωματικά τραπέζια και τη φωνή μας και τις αντιστάσεις μας. Γίναμε υποχείρια των «εταίρων» και των «συμμάχων» μας και συρόμαστε σε οποιαδήποτε λύση κόβουν και ράβουν αυτοί για μας. Και μόνον όταν οι «προστάτες» μας θέλουν να προωθήσουν δικά τους συμφέροντα, μέσω της Ελλάδας, στρέφονται μειδιώντες προς το μέρος μας και εκδηλώνουν ένα υποκριτικό ενδιαφέρον, το οποίο, φυσικά, ουδέποτε υλοποιούν. Θυμηθείτε, λόγου χάρη, τι «εύγε» και «μπράβο» μάζευε ο Σημίτης πριν λίγους μήνες, όταν είχε επιτρέψει να γίνει γέφυρα η χώρα για να επιβληθεί η «νέα τάξη» στη ρημαγμένη Γιουγκοσλαβία...

Τα ίδια συγχαρητήρια απ' τον Κλίντον και τους Ευρωπαίους «εταίρους» αποσπά και τώρα ο Ελληνας πρωθυπουργός, γεγονός που πολύ πρέπει να προβληματίζει τον καθένα μας για το τι επετεύχθη στο Ελσίνκι. «Λύσεις» που ευνοούν τα σχέδια των προστατών μας προωθήθηκαν πάλι και εμείς σε νέες περιπέτειες μπαίνουμε στο Αιγαίο και την Κύπρο και τίποτε άλλο. Και όμως, οι κυβερνώντες δηλώνουν περιχαρείς ότι η αποστολή τους στη φινλανδική πρωτεύουσα στέφθηκε με επιτυχία. Και δίνουν έτσι το έναυσμα για να ριφθούν από τους προπαγανδιστές τους άπειρα πυροτεχνήματα θριαμβολογιών. Πίσω έχει, όμως, η αχλάδα την ουρά. Και όχι αργά θα φανεί ότι η νέα αψίδα θριάμβου είναι και αυτή ένα «κατασκεύασμα» ψεύδους και σκόπιμης εξαπάτησης του λαού, ενόψει και των επερχόμενων εκλογών.


Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ