Τετάρτη 14 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Να συμφωνήσουν στις αναθεωρήσεις καλεί ο ΟΗΕ

Τα Ηνωμένα Εθνη επαναλαμβάνουν ότι υπέρτερο κοινό συμφέρον των δύο πλευρών στην Κύπρο είναι να συμφωνήσουν σε αναθεωρήσεις, ώστε το «σχέδιο Ανάν» να μπορεί να συγκεντρώσει την υποστήριξη της πλειοψηφίας όχι μόνο στην κοινότητά τους, αλλά και στην άλλη. Καλούν, επίσης, τις δύο πλευρές να εστιάσουν την προσοχή τους στο στόχο αυτό.

Τις θέσεις των Ηνωμένων Εθνών διατυπώνει ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Οργανισμού, αρμόδιος για Πολιτικές Υποθέσεις, Ιμπραχίμ Γκαμπάρι, σε απαντητική επιστολή προς τον επίτιμο πρόεδρο των ΕΔΗ Γιώργο Βασιλείου και τον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ. Οι κ. Βασιλείου και Σογιέρ με επιστολή στις 9 Σεπτεμβρίου είχαν καλέσει τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να ανανεώσει τις προσπάθειές του προς την κατεύθυνση της επανέναρξης της διαδικασίας για αναζήτηση λύσης στο Κυπριακό με βάση την πρότασή του.

Το περιεχόμενο της απάντησης του ΟΗΕ κοινοποίησε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο επίτιμος πρόεδρος των ΕΔΗ Γιώργος Βασιλείου.

Ο κ. Βασιλείου δήλωσε ότι οι πρωτοβουλίες για ανάπτυξη της επικοινωνίας και του διαλόγου μεταξύ των δύο κοινοτήτων είναι σήμερα όσο ποτέ ζωτικής σημασίας και υπέδειξε ότι στην απουσία επικοινωνίας και διαλόγου και οι πιο μικρές διαφορές γίνονται μεγάλες, όπως αποδείχτηκε και στην οδό Λήδρας.

Ο Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι δεν έχει υπόψη του την επιστολή. Ομως, πρόσθεσε, θεωρεί με βάση τα όσα συζήτησε ο ίδιος με τον Γενικό Γραμματέα ότι αυτή είναι η θέση του, δηλαδή συμφωνημένες αναθεωρήσεις στο Σχέδιό του.

Δηλώσεις Ιακώβου

Πολύ ικανοποιητικές χαρακτήρισε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Ιακώβου, τις αναφορές περί Κύπρου, που περιλαμβάνονται στο έγγραφο της εταιρικής σχέσης Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας, το οποίο υιοθέτησαν, χτες, οι υπουργοί Εξωτερικών των «25».

Ο κ. Ιακώβου επισήμανε ότι η υλοποίηση των περί Κύπρου αναφορών αποσυνδέεται από τη χρονική στιγμή της αμφίβολης ένταξης της Τουρκίας στην Ενωση ή τη λύση του Κυπριακού.

Με βάση την εταιρική σχέση, η Τουρκία πρέπει, μέσα σε δύο χρόνια, να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως αυτές απορρέουν από το πλαίσιο της ενταξιακής της πορείας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ