Τετάρτη 14 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
Κίνητρο για αντιφασιστικούς αγώνες οι αξίες της ΕΕ!

Η αντίσταση ενάντια στη ναζιστική κατοχή «δικαιώνεται» με τη δημιουργία της ΕΕ, οι αρχές και οι αξίες της οποίας αποτέλεσαν το κίνητρο των αγώνων των λαών! Αυτό ήταν σε αδρές γραμμές το μήνυμα που θέλησε να στείλει ο Κ. Παπούλιας μιλώντας χθες σε εκδήλωση για τα 62χρονα από το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων.

Τοποθετούμενος απέναντι στην αντίληψη που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια ότι δηλαδή «για χάρη του κοινού ευρωπαϊκού μας μέλλοντος, θα πρέπει να απομακρυνθούμε από την ιστορική πραγματικότητα και την ιστορική μνήμη», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τη χαρακτήρισε «λάθος», επισημαίνοντας ότι «δεν πρέπει να αφήνουμε τη λήθη να εξαφανίζει τα γεγονότα, γιατί πάνω σε αυτά εδράζεται η κοινή μας ανάγκη να υπερβούμε τις παλιές διχόνοιες και να σφυρηλατήσουμε ενωμένοι το κοινό μας πεπρωμένο». Στη συνέχεια, όμως, δε δίστασε να ισχυριστεί ότι οι αρχές και οι αξίες της ΕΕ ήταν το κίνητρο για τους αγώνες των λαών κατά του φασισμού, επικαλούμενος και το παράδειγμα της σφαγής των Καλαβρύτων! Είπε συγκεκριμένα: «Αλλωστε, ο "σκληρός πυρήνας" της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι οι αρχές και οι αξίες της. Και αυτές είναι: Της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας, της δικαιοσύνης και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αξίες που εδώ, στα Καλάβρυτα, αλλά και σε όλους τους μαρτυρικούς τόπους έγιναν κίνητρο για σπουδαίους αγώνες».

Ο Κ. Παπούλιας δήλωσε βαθύτατα συγκινημένος για την παρουσία των 60 δημάρχων «Μαρτυρικών Τόπων», της μακράς αλυσίδας των ελληνικών χωριών που γνώρισαν τα μαζικά αντίποινα των εισβολέων. Αντίποινα, που, όπως είπε, επέβαλε η στρατιωτική φιλοσοφία ενός ολοκληρωτικού και απάνθρωπου καθεστώτος πάνω σε έναν κατακτημένο λαό που τόλμησε να υπερασπιστεί τα φυσικά του δίκαια, να προασπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα που του στερούσαν οι κατακτητές, να προστατεύσει τη ζωή και την αξιοπρέπειά του.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ