Τετάρτη 23 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΕΗ»
Αγώνας ενάντια στην αντιλαϊκή «απελευθέρωση»

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στις απεργιακές κινητοποιήσεις που ξεκινούν σήμερα απευθύνουν στους εργαζόμενους του κλάδου οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, η «Αγωνιστική Συνεργασία ΔΕΗ», απαιτώντας την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και την κατάργηση του θεσμικού πλαισίου της «απελευθέρωσης» - ιδιωτικοποίησης της ηλεκτρικής ενέργειας και της ΔΕΗ.

Με ανακοίνωσή της, η «Αγωνιστική Συνεργασία» επισημαίνει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, έχοντας εξασφαλίσει τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ, προχωρά στην πλήρη «απελευθέρωση» - ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας και της ΔΕΗ, μέσω του νομοσχεδίου που συζητείται στη Βουλή. Συνέπεια της «απελευθέρωσης» θα είναι η αύξηση των τιμολογίων τουλάχιστον κατά 25%, ιδιαίτερα για τη λαϊκή κατανάλωση, σε όφελος της ιδιωτικής κερδοσκοπίας. Παράλληλα, στα σχέδια της κυβέρνησης βρίσκεται η άρνηση της μονιμότητας στους νεοπροσλαμβανόμενους στις ΔΕΚΟ και η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Επίσης, σημειώνεται ότι η συμφωνία που υπέγραψε και η κυβέρνηση της ΝΔ για την «απελευθέρωση» αγοράς της Ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση των επιδιώξεων του μεγάλων μονοπωλίων για έλεγχο και εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της περιοχής, αλλά και των λαών. Την πολιτική αυτή στηρίζει η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΑΔ (ΣΥΝ) - που, χωρίς να διαφωνεί με την ουσία της αντιλαϊκής πολιτικής, διεκδικεί «υγιή ανταγωνισμό» και «σωστή υλοποίηση» της πολιτικής της ΕΕ.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις καλούν τους εργαζόμενους να παλέψουν ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Να απαιτήσουν απόσυρση του νομοσχεδίου και του θεσμικού πλαισίου για την ηλεκτρική ενέργεια και φθηνό τιμολόγιο στη λαϊκή κατανάλωση. Να παλέψουν για ΔΕΗ 100% στο Δημόσιο με αποκλειστικότητα στην παραγωγή - μεταφορά - διανομή της περιουσίας, δηλαδή να εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Να διεκδικήσουν μισθολόγιο και εργασιακές σχέσεις, που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, καθολική δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση. Να καταργηθούν ο αντεργατικός νόμος για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και οι αντιασφαλιστικοί νόμοι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ