Τετάρτη 23 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Μαζί στο «ναι» ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Την κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ στην «απελευθέρωση» ανέπτυξε ο βουλευτής του Κόμματος Στ. Σκοπελίτης

Με τις ψήφους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ εγκρίθηκε χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, με τη μορφή νομοσχεδίου η ευρωπαϊκή οδηγία που ορίζει σειρά θεμάτων για την απελευθέρωση της ενέργειας. Παρά τη θετική ψήφο που έδωσαν «επί της αρχής» του νομοσχεδίου τα δύο κόμματα δεν έλειψαν τα φαινόμενα δικομματικού καυγά.

Για νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει ταχύτερες διαδικασίες απελευθέρωσης της ενεργειακής αγοράς έκανε λόγο ο εισηγητής του ΚΚΕ, Σταύρος Σκοπελίτης. Οπως είπε, «είμαστε κάθετα αντίθετοι με την απελευθέρωση της αγοράς στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, και βέβαια στην επιτάχυνση των ρυθμών που προβλέπει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο», υπενθυμίζοντας ότι με την πολιτική ουσία του νομοθετήματος «συμφωνούν και τα δύο μεγάλα κόμματα». Ο Στ. Σκοπελίτης τόνισε πως «και με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει μεταβληθεί σε εκτελεστικό όργανο των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης», αφού «προσαρμόζει την ελληνική νομοθεσία σε κανονισμούς της ΕΕ συμφωνώντας με αυτούς». Σημείωσε, επίσης, ότι την αρχική νομοθεσία απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας δημιούργησε το 2003 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και θύμισε την τότε κριτική του ΚΚΕ περί του ότι «η απελευθέρωση θα οδηγήσει σε μείωση του αριθμού των εργαζομένων και σε αύξηση της επιβάρυνσης του καταναλωτή», η οποία και επιβεβαιώθηκε. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της απελευθέρωσης στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, όπου «είχαμε τα προβλήματα με το μπλακ άουτ», ενώ το πετρέλαιο μετατράπηκε σε βασικό καύσιμο για την ηλεκτροπαραγωγή, λόγω απαίτησης των εταιριών σε βάρος του φθηνότερου και ελληνικά παραγόμενου λιγνίτη.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ συνέχισε επισημαίνοντας πως «αυτή η απελευθέρωση καμιά σχέση δεν έχει με τις κυβερνητικές υποσχέσεις ότι ωφελημένος θα βγει ο λαϊκός καταναλωτής», μιλώντας για «χαράτσια» υπέρ της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, τα οποία προβλέπονται στο νόμο. Κατέληξε, σημειώνοντας ότι το νομοθέτημα «ανοίγει διάπλατα την πόρτα για να εισβάλει στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας το μονοπωλιακό κεφάλαιο» και να δραστηριοποιηθεί στους πλέον κερδοφόρους τομείς «αφήνοντας στο κράτος ό,τι είναι ζημιογόνο» και τονίζοντας πως «το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο ενός ενεργειακού σχεδιασμού προς όφελος του λαού και της χώρας»

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ οι βουλευτές του Δ. Πιπεργιάς και Χρ. Πρωτόπαππας έκαναν λόγο για «αδιαφανή άρθρα» του νόμου, προκαλώντας την αντίδραση του υφυπουργού Ανάπτυξης Γ. Σαλαγκούδη, ο οποίος έκανε λόγο για «πυροτεχνήματα» και «προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων», λέγοντας ότι «κουραστήκατε πολύ για να βρείτε λόγους για αντιπαράθεση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ