Τετάρτη 23 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΕ
Αντιαγροτικά «παζάρια» για τη ζάχαρη

Αρχισαν χτες τα παζάρια στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, για να περάσουν οι αντιαγροτικοί σχεδιασμοί της νέας ΚΑΠ για τη ζάχαρη και την τευτλοκαλλιέργεια.

Η Κομισιόν επιδιώκει να ληφθούν οι αποφάσεις για την αναθεώρηση του κοινοτικού πλαισίου ζάχαρης σε αυτό το τριήμερο Συμβούλιο και σε τελική ανάλυση μέχρι το τέλος του χρόνου. Κι αυτό γιατί από το 2006 αρχίζουν οι δεσμεύσεις της ΕΕ προς τον ΠΟΕ. Πάντως, χτες η βρετανική προεδρία κατέθεσε ένα συμβιβαστικό έγγραφο που δεν αλλάζει την ουσία των σχετικών αρνητικών προτάσεων της Κομισιόν. Ως γνωστόν, η Κομισιόν προτείνει περικοπή των τιμών κατά 39% στη ζάχαρη και 42,6% στα τεύτλα σε διάστημα δύο ετών από το 2006/07. Επίσης, προτείνεται: Η κατάργηση της δημόσιας παρέμβασης, η οποία θα αντικατασταθεί από το ιδιωτικό καθεστώς αποθεματοποίησης. Η καταβολή μιας ψευτοεισοδηματικής ενίσχυσης (θα καλύπτει μόλις το 60% των απωλειών που θα έχουν οι παραγωγοί). Για το κλείσιμο των εργοστασίων θα δοθούν και κάποιες ψευτοενισχύσεις επιπλέον.

Χτες, η βρετανική προεδρία πρότεινε οι μειώσεις να γίνουν όχι σε δύο χρόνια, αλλά σε τέσσερα χρόνια μέχρι το 2010. Επίσης, πρότεινε η αντιστάθμιση στους παραγωγούς να καλύπτει το 65% των απωλειών που θα έχουν οι παραγωγοί. Οσο για τον Ε. Μπασιάκο, όπως και οι προκάτοχοί του, δήλωσε ότι θα δώσει μια σκληρή μάχη για την προάσπιση των συμφερόντων των παραγωγών και της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Ομως, η προσήλωση και η υλοποίηση των επιταγών της ΕΕ, της ΚΑΠ και του ΠΟΕ δε συμβαδίζουν με τα συμφέροντα των Ελλήνων τευτλοπαραγωγών και της αγροτικής οικονομίας της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ