Τετάρτη 23 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ «NESTLE»
Εντοπίστηκε επικίνδυνο βρεφικό γάλα

Ανιχνεύτηκε επικίνδυνη χημική ουσία σε γάλατα της εταιρίας σε Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Γαλλία. Το πρόβλημα ήταν γνωστό από τον Ιούνη... Σπασμωδική αντίδραση της ΝΕΣΤΛΕ ΕΛΛΑΣ

Διαστάσεις που προκαλούν εύλογη ανησυχία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, πήρε η υπόθεση της απόσυρσης παιδικού γάλακτος της πολυεθνικής «Nestle» από την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Γαλλία. Αργά χτες το βράδυ - και αφού η παραπάνω είδηση είχε κάνει το γύρο του κόσμου - η «Nestle» στην Ελλάδα ανακοίνωσε ότι αποσύρεται και από την εγχώρια αγορά το γάλα δεύτερης βρεφικής ηλικίας της ίδιας εταιρίας με την επωνυμία ΝΑΝ 2 σε υγρή μορφή.

Το θέμα ξεκίνησε όταν με χτεσινό τηλεγράφημα του ιταλικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Ansa έγινε γνωστό ότι οι αρχές της χώρας έδωσαν εντολή για κατάσχεση πάνω από 30 εκατομμυρίων λίτρων βρεφικού γάλακτος της «Nestle». Πρόκειται, όπως έγινε γνωστό, για όλη την ποσότητα βρεφικού γάλακτος της συγκεκριμένης εταιρίας που βρίσκεται στην Ιταλία. Η απόσυρση γίνεται, επειδή σε συσκευασία του προϊόντος εντοπίστηκε ουσία που υπάρχει στα υλικά συσκευασίας και συγκεκριμένα ίχνη από μελάνι της ετικέτας.

Διαστάσεις σκανδάλου, πάντως, παίρνει το θέμα, αφού σύμφωνα με ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα του BBC, το πρόβλημα εντοπίστηκε από τον προηγούμενο Ιούνη και φτάνουμε τέλος Νοέμβρη, για να ξεκινήσει διαδικασία εκτεταμένης απόσυρσης και να δημοσιοποιηθεί το πρόβλημα. Αρχικά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι αρμόδιες αρχές της Ιταλίας απέσυραν 2 τόνους βρεφικού γάλακτος στις 9 του Νοέμβρη.

Στο μεταξύ, η μητρική ελβετική «Nestle», με άλλη ανακοίνωση, δηλώνει ότι ανακάλεσε τα βρεφικά γάλατα που πιστεύεται ότι φέρουν ίχνη μόλυνσης από μελάνι. Με την εν λόγω ανακοίνωση, η ηγεσία της πολυεθνικής εταιρίας ισχυρίζεται ότι τα επίπεδα στα οποία βρέθηκαν τα ίχνη αυτά δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία και γι' αυτό, καταλήγει, «η απόσυρση αποτελεί ένα ακραίο μέτρο πρόληψης για να καθησυχάσουν τους καταναλωτές». Την ίδια στιγμή, ωστόσο, οι ιταλικές αρχές φέρονται να εκφράζουν φόβους ότι είναι τοξική η ουσία που ανιχνεύτηκε. Εκπρόσωπος της «Nestle» υποστηρίζει ότι η εταιρία υιοθέτησε πλέον νέα διαδικασία συσκευασίας των προϊόντων της για την αποτροπή της μόλυνσης.

Αργά χτες το βράδυ, η ΝΕΣΤΛΕ ΕΛΛΑΣ ανακοίνωσε ότι στην Ελλάδα έχει σταματήσει από το τέλος του Οκτώβρη η διάθεση του NAN 2 σε υγρή μορφή και ότι «προληπτικά» αποσύρει από την αγορά τις ποσότητες που έχουν απομείνει. Πάντως, και ενώ οι αρμόδιοι φορείς, όπως είναι ο ΕΦΕΤ και ο ΕΟΦ, ήταν χτες άφαντοι όσον αφορά στο θέμα, η «κατηγορηματική» διαβεβαίωση της επιχείρησης ότι «δεν υπήρξε και ούτε υπάρχει θέμα ασφάλειας του προϊόντος», γιατί «η χημική ουσία ΙΤΧ που ανιχνεύτηκε δεν είναι τοξική, σύμφωνα με την επιστημονική άποψη της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων» δεν αποτελεί από μόνη της εγγύηση ασφάλειας.

Αξίζει, ακόμα, να σημειωθεί ότι ενώ με αρχική της ανακοίνωση - την οποία ανακάλεσε στη συνέχεια - η ΝΕΣΤΛΕ ΕΛΛΑΣ ανέφερε ότι «δεν εισάγει κανένα παιδικό γάλα από την Ιταλία», κάτι τέτοιο δεν αναφέρεται στη ...διόρθωση που στάλθηκε στη συνέχεια στα Μέσα Ενημέρωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ