Σάββατο 5 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΙΝΟΦΥΤΑ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
«Χαβούζα» των βιομηχάνων ο Ασωπός

Η ασύδοτη δράση και ανάπτυξη των βιομηχανιών δίπλα στον ποταμό, με την ανοχή των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, μολύνει ανεξέλεγκτα τον υδροφόρο ορίζοντα με επικίνδυνες χημικές ουσίες που καταλήγουν στο νερό ύδρευσης περιοχών ακόμη και της Αττικής!

Στο γεφυράκι του Αγίου Θωμά, οι κάτοικοι δείχνουν στο «Ρ» το σημείο απ' όπου ξεκινάει η μόλυνση...
Στο γεφυράκι του Αγίου Θωμά, οι κάτοικοι δείχνουν στο «Ρ» το σημείο απ' όπου ξεκινάει η μόλυνση...
Ο Ασωπός ποταμός έχει μετατραπεί σε «χαβούζα» όπου ρίχνουν τα λύματά τους οι βιομηχανικές μονάδες που έχουν αναπτυχθεί άναρχα και ανεξέλεγκτα δίπλα από το ποτάμι στις περιοχές των Οινοφύτων και του Σχηματαρίου, με την ανοχή και συνενοχή φυσικά όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών.

Τραγικό επακόλουθο αυτής της κατάστασης είναι ότι έχει μολυνθεί γενικότερα ο υδροφόρος ορίζοντας, με συνέπεια ολόκληρες πόλεις να πίνουν ακατάλληλο νερό. Αρκεί να σημειώσουμε ότι από τον ίδιο, μολυσμένο, υδροφόρο ορίζοντα παίρνει νερό και η ΕΥΔΑΠ, τροφοδοτώντας περιοχές της Αττικής - όπως είναι ο Μαραθώνας!

Ο «Ρ» σήμερα αποκαλύπτει ότι για όλα αυτά τα προβλήματα, αν και είναι επισήμως γνωστά από το Νοέμβρη του 2004, αν και έχουν προκύψει ακόμη και από μελέτες του 1996, οι αρμόδιοι επέδειξαν πλήρη αδιαφορία, ενώ μόλις πριν από ένα μήνα, τον Οκτώβρη του 2005, έσπευσαν απλώς να τα αναγνωρίσουν. Και πάλι όμως χωρίς να παίρνουν κανένα μέτρο!

Το ΚΚΕ έχει θέσει επανειλημμένα το πρόβλημα. Μόλις πριν ένα μήνα με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του Κόμματος, ζητούσε να ελεγχθούν οι επιχειρήσεις που ρυπαίνουν τον Ασωπό και να ληφθούν εκείνα τα μέτρα ώστε οι κάτοικοι να υδροδοτηθούν με καθαρό και ασφαλές για την υγεία τους πόσιμο νερό. Ομως, οι αρμόδιοι υπουργοί δεν έχουν δώσει ακόμα καμία απάντηση.

Ο «Ρ», μέσα από ένα οδοιπορικό του κατά μήκος του Ασωπού ποταμού, μίλησε με εργαζόμενους στις βιομηχανίες, αναδεικνύοντας ότι αυτές στην ουσία εμμέσως επιδοτούνται, μια και δεν εφαρμόζουν καμιά νομοθεσία που το ίδιο το αστικό κράτος ψήφισε για την προστασία του περιβάλλοντος. Το αποτέλεσμα είναι οι βιομήχανοι να αυξάνουν τα κέρδη τους, ακόμη και σε βάρος της υγείας των εργαζομένων και του λαού της περιοχής.


Ρεπορτάζ:
Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε κίνδυνο η δημόσια Υγεία με ευθύνη ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΕΕ(13/5/2009)
Η μόλυνση του νερού(22/11/2007)
Εγκλημα διαρκείας σε βάρος της δημόσιας υγείας(30/9/2007)
Τεράστια ερωτηματικά για το μολυσμένο νερό...(29/11/2005)
Μολυσμένο το νερό στα Οινόφυτα(12/10/2005)
Ηταν, κάποτε, ένα ποτάμι...(16/1/1996)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org