Σάββατο 5 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Ξηλώστε τις κάμερες παρακολούθησης

Πληθαίνουν οι φωνές διαμαρτυρίας στα πλοκάμια που απλώνει ο «Μεγάλος Αδελφός», ο οποίος παρακολουθεί κάθε δραστηριότητα της προσωπικής και κοινωνικής μας ζωής, ενώ οι δραστηριότητές του φτάνουν μέχρι και τους εργασιακούς χώρους.

Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει το μήνυμα που στέλνει στην κυβέρνηση ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας (ΔΣΑ), ο οποίος με ομόφωνη απόφασή του ζητάει την άμεση παύση της λειτουργίας των συστημάτων παρακολούθησης (κάμερες) του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και την αποκαθήλωσή τους.

«Η λειτουργία των συστημάτων παρακολούθησης έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τα συνταγματικά δικαιώματα της κοινωνικής και πολιτικής ελευθερίας, της προσωπικότητας, των δημοσίων συναθροίσεων, της προστασίας από τη χρήση προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής». Οι εκτιμήσεις αυτές για τις κάμερες της Αστυνομίας ανήκουν σε έναν από τους πλέον αρμόδιους νομικούς φορείς, τον ΔΣΑ, ο οποίος αφού έλαβε υπόψη του όλο το ιστορικό, τις νομικές και κοινωνικές παραμέτρους, τις αποφάσεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και τις κοινωνικές αντιδράσεις τάσσεται αλληλέγγυος με κάθε φωνή κοινωνικής αντίστασης και διαμαρτυρίας εναντίον των καμερών παρακολούθησης του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Μάλιστα, στην ομόφωνη απόφασή του ο ΔΣΑ προχωράει ακόμη πιο πέρα και καταδικάζει τις κάμερες στους χώρους εργασίας, καθώς και τις αθέμιτες βιντεοσκοπήσεις και ηχογραφήσεις. Στην ομόφωνη απόφασή του το ΔΣ του ΔΣΑ αναφέρει ότι «παραβιάζονται τα έννομα αγαθά και με τη γενικευμένη χρήση καμερών και αστυνόμευση σε χώρους εργασίας, καταστήματα, καθώς και με τις κρυφές κάμερες και τις αθέμιτες βιντεοσκοπήσεις και ηχογραφήσεις».

Παράλληλα, ο ΔΣΑ στην απόφασή του επισημαίνει ότι:

  • Η τεχνική δυνατότητα των καμερών που είναι εγκαταστημένες στους δρόμους υπερβαίνει κατά πολύ τις ανάγκες διαχείρισης της κυκλοφορίας και είναι απόλυτα εφικτή η διεύρυνση της παρακολούθησης, οπτικής και ηχητικής και της καταγραφής και βιντεοσκόπησης συμβάντων ανάλογα με τις εντολές του χειριστή του συστήματος
  • Η κυβέρνηση δεν έχει συμμορφωθεί ούτε στους όρους υπό τους οποίους επιτράπηκε η λειτουργία των συστημάτων παρακολούθησης ούτε στην αξίωση για αποκαθήλωση συγκεκριμένων συσκευών
  • Τέλος, ο ΔΣΑ αναφέρει ότι με κάθε πρόσφορο μέσο θα αναδείξει την αντίθεσή του στην καταπάτηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου με αφορμή την επέκταση του «Μεγάλου Αδελφού».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ