Σάββατο 5 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
Θα γίνονται μόνο με προεδρικό διάταγμα

Οι τροποποιήσεις των σχεδίων πόλεων (εντάξεις, επεκτάσεις, τροποποιήσεις κλπ) δεν μπορεί να γίνονται με αποφάσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, των περιφερειαρχών και των νομαρχών, παρά μόνο με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, σύμφωνα με απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου έκρινε ότι αντίκεινται στο άρθρο 43 του Συντάγματος οι πολεοδομικές ρυθμίσεις που καθορίστηκαν με το νόμο 3044/2002 επί υπουργίας Β. Παπανδρέου και έδιναν τη δυνατότητα στους εκπροσώπους της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης να ρυθμίζουν πολεοδομικά θέματα.

Να υπενθυμίσουμε ότι το ΣτΕ είχε κρίνει και με παλαιότερες αποφάσεις του πως είναι αντισυνταγματικές οι πολεοδομικές αρμοδιότητες στην Αυτοδιοίκηση, αλλά το ΥΠΕΧΩΔΕ επανήλθε με το νόμο 3044/2002. Πάντως, μετά τη χτεσινή απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, το ΥΠΕΧΩΔΕ θα πρέπει να προχωρήσει σε νέα νομοθετική ρύθμιση.

Επισημαίνεται ότι οι πολεοδομικές ρυθμίσεις που μπορούν να γίνουν με το νόμο 3044/2002 μεταξύ των άλλων είναι και οι εξής:

  • Εγκριση, τροποποίηση και επέκταση των σχεδίων πόλεων και οικισμών.
  • Εγκριση πολεοδομικών μελετών οικισμών.
  • Καθορισμός όρων και περιορισμών δόμησης.
  • Καθορισμός των χρήσεων γης, δηλαδή, τι είδους οικοδομές μπορούν να ανεγερθούν σε μια περιοχή.
  • Χάραξη οικοδομικών γραμμών κλπ.

Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ δημιουργεί δεδικασμένο σε όσους έχουν ήδη προσφύγει στα δικαστήρια, σύμφωνα με τη δικονομία και τη νομολογία του ΣτΕ. Επίσης, δικαίωμα προσφυγής στη Δικαιοσύνη έχουν μόνο οι θιγόμενοι από υπουργική απόφαση, η οποία εκδόθηκε το τελευταίο δίμηνο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ