Τετάρτη 12 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΔΕΑΕ
Εντατικές «χαμηλόβαθμες» συνομιλίες

ΒΙΕΝΝΗ - ΠΑΡΙΣΙ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

«Σε θετική κατεύθυνση» οδεύουν οι διαπραγματεύσεις που έχει ειδική αντιπροσωπεία της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΔΕΑΕ) με Ιρανούς αξιωματούχους στην Τεχεράνη, διέρρεαν, χτες, διπλωμάτες που εργάζονται για τη ΔΕΑΕ. Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, η ιρανική ηγεσία φέρεται να έχει αποδεχτεί την επανάληψη της διενέργειας αιφνίδιων ελέγχων σε διάφορες πυρηνικές εγκαταστάσεις και βρίσκεται πολύ κοντά στο να δεχτεί και την πραγματοποίηση «συνεντεύξεων» με αξιωματούχους της, επιμένοντας ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα είναι μόνο ειρηνικό και δεν αποβλέπει στην κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Την ίδια στιγμή, την πάγια θέση της Ρωσίας ότι πρέπει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με το Ιράν και να επιλυθούν με διάλογο «οι μικροδιαφορές» που υπάρχουν επανέλαβε, χτες, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, που μετέβη στο Παρίσι για συνομιλίες με το Γάλλο ομόλογό του. Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Φιλίπ Ντουστ Μπλαζί εμφανίστηκε πιο συγκρατημένος, εκτιμώντας ότι «ουδείς επιθυμεί την ένταση με την Τεχεράνη, αλλά στόχος είναι η καλή συνεργασία μαζί της».

Αντίθετα, σκληρό ύφος απέναντι στην ιρανική ηγεσία χρησιμοποίησε, όπως άλλωστε κάνει τις τελευταίες ημέρες, ο Βρετανός πρωθυπουργός. Ο Τόνι Μπλερ κάλεσε την Τεχεράνη «να συμμορφωθεί άμεσα με τους διεθνείς κανονισμούς όσον αφορά στο πυρηνικό της πρόγραμμα», αλλά και να «πάψει να ενισχύει την τρομοκρατία», κάνοντας άλλη μια σαφή αναφορά στις βρετανικές υπόνοιες ότι πίσω από τις τελευταίες βομβιστικές επιθέσεις κατά βρετανικών στρατευμάτων στο κατεχόμενο Ιράκ κρύβεται, εμμέσως, το Ιράν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ