Τετάρτη 12 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Επιχειρήσεις εναντίον Κούρδων

ΑΓΚΥΡΑ.--

Δύο λοχίες που ανήκαν στις ειδικές δυνάμεις της στρατοχωροφυλακής σκοτώθηκαν σε μάχη με Κούρδους μαχητές του HPG (δυνάμεις του πρώην PKK) αυτή τη βδομάδα, σύμφωνα με κουρδικές πηγές. Παράλληλα, ένας αστυνομικός απήχθη προχτές από Κούρδους αυτονομιστές μαχητές, στην επαρχία Σιρνάκ, και την ίδια ημέρα τρεις αντάρτες σκοτώθηκαν σε μάχη με Τούρκους κομάντο. Στην επαρχία Τούντσελι, 5.000 Τούρκοι στρατιώτες, υποστηριζόμενοι από ελικόπτερα, διεξήγαγαν επιχειρήσεις εναντίον Κούρδων.

Στο μεταξύ, ένας στρατιώτης που υπέφερε από ψυχολογικά προβλήματα λόγω του πολέμου στο βόρειο Κουρδιστάν αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει, σύμφωνα με πληροφορίες του DozaMe.org. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι ο στρατιώτης «ήταν μεθυσμένος».

Χτες, σύμφωνα με το ΑΡ, τουλάχιστον τρεις εκρήξεις ναρκών κατά προσωπικού σημειώθηκαν στη νοτιοανατολική Τουρκία, με αποτέλεσμα τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα παιδί 11 ετών, να τραυματιστούν, μετέδωσε το πρακτορείο «Ανατολή». Οι νάρκες, το πιο ύπουλο όπλο στον (άτυπο) πόλεμο μεταξύ του τουρκικού στρατού και των Κούρδων μαχητών σκοτώνουν και αφήνουν ανάπηρους δεκάδες ανθρώπους κάθε μήνα στην περιοχή - αν και, επίσημα, ο τουρκικός στρατός διατείνεται ότι έχει σταματήσει τη ναρκοθέτηση της περιοχής από το 1998 και επιρρίπτει κάθε ευθύνη στην πλευρά των Κούρδων.

Τέλος, ποινή φυλάκισης έξι μηνών επιβλήθηκε σε Κούρδο επειδή έκανε «πολιτική ομιλία στην κουρδική γλώσσα» σε συγκέντρωση μειονοτικού κόμματος, ανέφερε η εφημερίδα «Radikal» χτες.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org