Τετάρτη 12 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΙΣΜΟΣ 7,6 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ
«Χάος» στην παροχή βοήθειας

Κτίρια στο Ισλαμαμπάντ που κατέρρευσαν σαν χάρτινα

Associated Press

Κτίρια στο Ισλαμαμπάντ που κατέρρευσαν σαν χάρτινα
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ, ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ, ΚΑΜΠΟΥΛ και ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.- «Χαοτικές» παρέμεναν χτες - τρεις μέρες μετά το σεισμό που έπληξε το βόρειο Πακιστάν, την Ινδία και μέρος του Αφγανιστάν - οι προσπάθειες ανεύρεσης και διάσωσης καθώς και της διανομής βοήθειας στους σεισμοπαθείς. Παρά τις «δεσμεύσεις» βοήθειας από πλευράς ξένων κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών αξίας εκατομμυρίων δολαρίων, ελάχιστη βοήθεια είχε φθάσει σε όσους την έχουν ανάγκη. Αξιωματούχοι του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έλεγαν ότι οι ελπίδες «εξανεμίζονται» για τους χιλιάδες ανθρώπους που εκτιμάται ότι παρέμεναν παγιδευμένοι στα συντρίμμια των κατεστραμμένων κτιρίων. Τα πράγματα έκαναν χειρότερα οι κακές καιρικές συνθήκες, οι κλεισμένοι ακόμη δρόμοι και η έλλειψη εναέριων μέσων - ειδικά ελικοπτέρων. Μόλις χτες έφθαναν τα πρώτα πακέτα με τρόφιμα, νερό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης - κουβέρτες και σκηνές - στους κατοίκους των χειρότερα πληγεισών περιοχών του Πακιστάν και της Ινδίας.

Ο επίσημος απολογισμός των αρχών σε Πακιστάν και Ινδία έκανε λόγο για 23.000 και 1.200 νεκρούς αντίστοιχα, όμως συνολικά, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς», υπολογιζόταν χτες ότι οι νεκροί ξεπερνούσαν τους 40.000 στο Αζάντ Κασμίρ, το υπό πακιστανικό τμήμα της διαφιλονικούμενης επαρχίας, και στην Επαρχία του Βορειοδυτικού Συνόρου, και άλλους 2.000 νεκρούς στο Ινδικό Κασμίρ. Ο αριθμός αναμενόταν να αυξηθεί ούτως ή άλλως, αφού ούτε σε όλα τα κτίρια που κατέρρευσαν έχει υπάρξει αναζήτηση επιζώντων, ούτε η παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους - τουλάχιστον - 51.000 τραυματίες στο Πακιστάν, γίνεται υπό επαρκείς συνθήκες. Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο τραγικά λόγω του ότι στην περιοχή καταστράφηκαν χίλια νοσοκομεία, σύμφωνα με εκτιμήσεις.

Απόγνωση για τους χιλιάδες άστεγους

Associated Press

Απόγνωση για τους χιλιάδες άστεγους
Η κατάσταση όσον αφορά την παροχή βοήθειας «βελτιώνεται», είπε στέλεχος του ΟΗΕ, αλλά, υπό τον όρο της ανωνυμίας, πρόσθεσε ότι «στις περιοχές που οι ομάδες των διασωστών δεν έχουν φθάσει, οι ελπίδες σβήνουν». Και - πέρα από τη Μουζαφαραμπάντ και την Μπαλακότ - οι διασώστες δεν είχαν φθάσει σε δεκάδες μικρότερες πόλεις και χωριά, όπου οι κάτοικοι είχαν αφεθεί αβοήθητοι.

Οι τουλάχιστον 2,5 εκατ. άστεγοι απειλούνται από ασθένειες όπως η χολέρα και η πνευμονία λόγω της έλλειψης υγιεινής και του κρύου, ενώ ακόμη περισσότεροι, κάπου 3 εκατομμύρια σύμφωνα με τον ΟΗΕ, χρειάζονται βοήθεια. Χιλιάδες από αυτούς είναι παιδιά. Επιζώντες σε απομακρυσμένες πόλεις και χωριά έλεγαν με σαρκασμό, πικρία και οργή ότι η μόνη βοήθεια που είδαν ήταν «στην τηλεόραση»...

Η διανομή της βοήθειας είναι θέμα ζωής και θανάτου για τουλάχιστον 1 εκατ. Πακιστανούς στις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού (WFP) του ΟΗΕ.

Παράλληλα ο ΟΗΕ έκανε έκκληση για τη χορήγηση 272 εκατομμυρίων δολαρίων σε διάστημα έξι μηνών ώστε να δοθεί βοήθεια στα θύματα του σεισμού, ποσό που αφορά μόνο τις άμεσες ανάγκες των σεισμοπαθών.

Πακιστανικά και βρετανικά σωστικά συνεργεία ανέσυραν χτες ζωντανές δύο γυναίκες - μητέρα και κόρη - από τα ερείπια του πολυκαταστήματος Πύργοι Μαργκάλα, στην καρδιά του Ισλαμαμπάντ, που κατέρρευσε από το σεισμό των 7,6 Ρίχτερ το Σάββατο.

Η κυβέρνηση της Κούβας πρότεινε στο Ισλαμαμπάντ την αποστολή 200 γιατρών για να βοηθήσουν τους σεισμοπαθείς προσφερόμενη να «αναλάβει εξ ολοκλήρου το κόστος μεταφοράς και σίτισης του ιατρικού προσωπικού που μπορεί να είναι έτοιμο για αναχώρηση προς το Πακιστάν εντός των επόμενων 24 ωρών», σύμφωνα με επιστολή του Φιντέλ Κάστρο.

Το ΝΑΤΟ... επεμβαίνει

Την παροχή βοήθειας - αλλά με εντελώς διαφορετικό σκεπτικό - αποφάσισε χτες και το ΝΑΤΟ, που συμβάλλει στην υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στρατιωτική κατοχή του γειτονικού Αφγανιστάν με «εντολή» του ΟΗΕ, και απέστειλε ελικόπτερα. Σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», χτες βράδυ συμφωνήθηκε να στηθεί «αερογέφυρα» για τη μεταφορά βοήθειας. Πρόκειται για μια κίνηση με δυνητικά μεγάλη σημασία, καθώς το ΝΑΤΟ «βάζει πόδι» πια και στο Πακιστάν, με το οποίο οι δυνάμεις του... γειτνιάζουν.

Μέσα σε όλο το χάος μετά την τεράστια καταστροφή, χτες διεθνή μέσα ενημέρωσης αλλά και η ΕΡΤ αναπαρήγαν τα... αμερικανικά παραμύθια περί πιθανότητας, στα θύματα του σεισμού να είναι και ο φαντομάς Μπιν Λάντεν.

  • Σεισμός μεγέθους 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε χτες τα ινδικά νησιά Ανταμάν, αλλά δεν αναφέρθηκαν θύματα ή ζημιές. Το επίκεντρο εντοπίστηκε 100 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Πορτ Μπλερ. Το νησιωτικό σύμπλεγμα Ανταμάν και Νικομπάρ είχε δεχτεί σαρωτικό πλήγμα από το τσουνάμι μετά το σεισμό των 9,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ τον περασμένο Δεκέμβρη.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ