Τρίτη 24 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΡΑΝ - ΕΕ - ΔΕΑΕ - ΗΠΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Κυρώσεις, «κλίμα» απειλών, διαρροές και ελιγμοί

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Νέες κυρώσεις ανακοίνωσε, χτες, η Ευρωπαϊκή Ενωση κατά της Τεχεράνης με αιχμή το «πάγωμα» των δραστηριοτήτων της μεγαλύτερης ιρανικής εμπορικής τράπεζας, Melli, σε ευρωπαϊκό έδαφος. Σήμερα, αναμένεται ν' ανακοινωθούν επιπλέον οικονομικές και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις σε ιρανικές εταιρείες και αξιωματούχους, αντιστοίχως, που σχετίζονται με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Οι κυρώσεις έρχονται μετά από τέσσερα 24ωρα έντονης κινητικότητας και κλιμάκωσης των απειλών σε βάρος της Τεχεράνης, που πυροδοτήθηκαν από την πληροφορία ότι η ισραηλινή αεροπορία πραγματοποίησε στην Ελλάδα «άσκηση προσομοίωσης» βομβαρδισμού των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων. Την είδηση δημοσίευσε αρχικώς η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», επικαλούμενη ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Αρχικώς, ο ισραηλινός Τύπος αρκέστηκε να την αναπαράγει. Στις αναλύσεις, που ακολούθησαν, οι Ισραηλινοί σχολιαστές εκτιμούσαν ότι η αμερικανική διαρροή είχε ως στόχο «να ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στην Τεχεράνη».

Τα σχετικά δημοσιεύματα, όμως, συνεχίζουν να «ανεβάζουν τους τόνους». Μετά τους «Νιου Γιορκ Τάιμς», το γερμανικό περιοδικό «Ντερ Σπίγκελ» υποστηρίζει σε άρθρο του ότι Συρία και ΛΔ Κορέας βοήθησαν το Ιράν ν' αναπτύξει το πυρηνικό του πρόγραμμα, μέσα από την κατασκευή μιας πυρηνικής εγκατάστασης στο αλ Κιμπάρ της Συρίας και από την παροχή τεχνογνωσίας από την Πιονγκ Γιανγκ. Αυτή την εγκατάσταση, υποστηρίζει το δημοσίευμα, στόχευσαν τα ισραηλινά μαχητικά, πέρσι το Σεπτέμβρη και ελέγχει σήμερα αντιπροσωπεία της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας. Πάντως, όπως καταλήγει το «Ντερ Σπίγκελ», επικαλούμενο έκθεση των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών, η Δαμασκός, πλέον, επανεξετάζει την υποστήριξή της στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Από την άλλη, πάντως, στα αμερικανικά ΜΜΕ φιλοξενούνται εκτιμήσεις Αμερικανών «ειδικών», όπως ο Σαμ Γκάρντινερ, απόστρατος συνταγματάρχης της αεροπορίας, που τονίζουν ότι οι ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι τόσο διάσπαρτες, απομακρυσμένες και πολυάριθμες που μια μονομερή επίθεση δε θα έχει κανένα σοβαρό αποτέλεσμα. Οι εκτιμήσεις αυτές μιλούν για περίπου 1.000 στόχους, συμπληρώνοντας ότι μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή δε θα έπληττε παρά μόνο 100.

Ιρανικές αντιδράσεις

Η Τεχεράνη δε θα κάνει καμία διαπραγμάτευση για το πυρηνικό της πρόγραμμα, με προϋπόθεση τον τερματισμό του εμπλουτισμού ουρανίου, επαναλάμβανε ο εκπρόσωπος της ιρανικής κυβέρνησης. Ο Γκολαμχοσέιν Ελχάμ συμπλήρωσε, δε, ότι οι πληροφορίες για ισραηλινές προετοιμασίες επίθεσης αποδεικνύουν πόσο «επικίνδυνο καθεστώς» είναι το Ισραήλ. Ο πρόεδρος της Βουλής, Αλί Λαριτζάνι, τόνισε ότι το Ιράν «είναι έτοιμο για όλα τα στρατιωτικά σενάρια, και αν τελικά γίνει ισραηλινή επίθεση, μεγαλύτερη καταστροφή θα υποστεί το Ισραήλ».

Από την άλλη, όμως, χτες, εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μουχάμαντ Αλί Χοσεϊνί δήλωνε ότι το κείμενο κινήτρων που εκπόνησε το Συμβούλιο Ασφαλείας και η Γερμανία και παραδόθηκε στην Τεχεράνη από τον Σολάνα, πριν από λίγες ημέρες, εξετάζεται σοβαρά από την ιρανική ηγεσία. «Εχουν εντοπιστεί αρκετά σημεία συμφωνίας για να χρησιμεύσουν ως κοινό έδαφος διαλόγου», υπογράμμισε.

«Σφήνες» Σαρκοζί και Ομπάμα, προειδοποίηση Μπάρανταϊ

Για τη Γαλλία «ένα Ιράν με πυρηνικά όπλα είναι απαράδεκτο» επανέλαβε ο Νικολά Σαρκοζί, συμπληρώνοντας ότι «θα σταθεί στο πλευρό του Ισραήλ εφόσον απειλείται η ασφάλειά του». Προχωρώντας, όμως, σε μια μάλλον «σιβυλλική» τοποθέτηση, υπογράμμισε ότι το Παρίσι είναι «αποφασισμένο να φράξει το δρόμο σε ένα ιρανικό πυρηνικό όπλο με μια πολιτική που θα αρχίζει από τις ολοένα και σκληρότερες κυρώσεις και θα φτάνει μέχρι τις εντελώς ανοιχτές θύρες συνεργασίας, αν η Τεχεράνη αποφασίσει να αλλάξει στάση», αποφεύγοντας επισταμένως να αναφερθεί συγκεκριμένα στο στρατιωτικό ενδεχόμενο.

Ο Προεδρικός υποψήφιος των Δημοκρατικών, Μπαράκ Ομπάμα, σχολιάζοντας το δημοσίευμα των «Νιου Γιορκ Τάιμς», επανήλθε σε παλαιότερες δηλώσεις του, λέγοντας ότι το Ιράν «θέτει μια εξαιρετική απειλή για το Ισραήλ και το Ισραήλ δικαιολογημένα λαμβάνει αποφάσεις για την ασφάλειά του».

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα δεδομένο που να στοιχειοθετεί ότι το Ιράν είναι ένας σοβαρός και επείγων κίνδυνος» εκτίμησε, πάλι, ο επικεφαλής της ΔΕΑΕ. Ο Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ υπογράμμισε ότι αν υπάρξει στρατιωτική επίθεση εναντίον του, τότε «ολόκληρη η περιοχή θα μετατραπεί σε πυριτιδαποθήκη, το Ιράν ακόμη και αν δεν έχει πυρηνικό όπλο, θα επιδοθεί σε κούρσα για να το αποκτήσει», καταλήγοντας ότι ο ίδιος θα παραιτηθεί.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επικίνδυνη όξυνση με νέα επίθεση σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις(2021-04-13 00:00:00.0)
Βαθύτερες οι επιδιώξεις της δολοφονίας Φαχριζαντέχ(2020-12-05 00:00:00.0)
Νέες συνομιλίες στη Βιέννη(2013-10-25 00:00:00.0)
Δηλώσεις, προκλήσεις και στρατιωτικά γυμνάσια(2012-07-04 00:00:00.0)
Χαμενεϊ: «θα απαντήσουμε σε αμερικανική επίθεση»(2007-02-09 00:00:00.0)
«Αποκαλύψεις» πολλαπλών συνεπειών(2002-07-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ