Σάββατο 8 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Νέο κύμα τρομοϋστερίας

«Ο Θεός μου υπέδειξε τους πολέμους σε Αφγανιστάν και Ιράκ»... Αυτό είχε πει ο ίδιος ο Μπους σύμφωνα με πρώην Παλαιστίνιο αξιωματούχο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Εντολές από τον ίδιο το... Θεό είχε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Ου. Μπους, για να επιτεθεί στο Αφγανιστάν, για να σώσει το «λαό του Ιράκ από τον τύραννο Σαντάμ Χουσεΐν», αλλά και να δώσει ένα κράτος στους Παλαιστινίους και την ασφάλεια στους Ισραηλινούς... Τα ευτράπελα αυτά διατύπωσαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι σε σειρά εκπομπών του BBC, με τίτλο «Israel and the Arabs: Elusive Peace» («Ισραηλινοί και Αραβες: Απατηλή Ειρήνη) που θα μεταδοθούν από την ερχόμενη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου από το δεύτερο κανάλι του BBC.

Εννοείται ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Σκοτ ΜακΛίλαν, διέψευσε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του Ναμπίλ Σάαθ, άλλοτε υπουργού Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, που αποκαλύπτει ότι κατά τη συνάντηση κορυφής Ισραηλινών - Παλαιστινίων στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ ελ Σεΐχ, ο πρόεδρος Μπους είπε τα εξής:

«Εκτελώ αποστολή από το Θεό. Ο Θεός, μου είπε: Τζορτζ, πήγαινε να πολεμήσεις αυτούς τους τρομοκράτες στο Αφγανιστάν. Και το έκανα. Και μετά μου είπε: Τζορτζ πήγαινε να τερματίσεις την τυραννία στο Ιράκ. Και το έκανα»...

Το θέμα δε σταμάτησε εκεί. Σύμφωνα με τον Ναμπίλ Σάαθ, ο Μπους επανήλθε με τα εξής λόγια: «Και τώρα ξανά, αισθάνομαι ότι ακούω ξανά τα λόγια του Θεού: Δώσε στους Παλαιστίνιους κράτος, στους Ισραηλινούς την ασφάλειά τους και στη Μέση Ανατολή ειρήνη. Και, μα το Θεό, θα το κάνω»...

Είναι η πρώτη φορά που η Παλαιστινιακή Αρχή παραδέχεται την ύπαρξη του διαλόγου, τον οποίο αρχικά είχε αποκαλύψει η ισραηλινή ημερησία εφημερίδα «Haaretz», λίγο μετά τη συνάντηση κορυφής, αν και τότε η Παλαιστινιακή Αρχή είχε αρνηθεί να σχολιάσει τις πληροφορίες.

Ξανά το αντιτρομοκρατικό σύνδρομο

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Μπους βεβαίωσε και πάλι την υφήλιο για τις προθέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης «ότι δεν πρόκειται να καμφθούν και ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας», τη στιγμή μάλιστα που στην αμερικανική πρωτεύουσα βρισκόταν ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία για την πραγματοποίηση της συνάντησης της αντιτρομοκρατικής Επιτροπής ΗΠΑ - Βρετανίας - ΕΕ. Παρόντες σε αυτήν ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φράνκο Φρατίνι, ο υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Τσαρλς Κλαρκ, η υπουργός Δικαιοσύνης της Αυστρίας Κάριν Γκάστινγκερ και εκ μέρους των ΗΠΑ, ο υπουργός δικαιοσύνης Αλμπέρτο Γκονσάλες και ο υφυπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Μάικλ Τσέρτοφ.

Παράλληλα, οι αρχές της Νέας Υόρκης ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας στον υπόγειο σιδηρόδρομο της πόλης, το πιο δημοφιλές μέσο μεταφοράς, έπειτα από «σοβαρές απειλές» για εκδήλωση τρομοκρατικής επίθεσης μέσα στις επόμενες ημέρες, όπως δήλωσε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ και ο αρχηγός της αστυνομίας Ρέιμοντ Κέλι. Το παράδοξο είναι ότι εκπρόσωπος των υπηρεσιών ασφαλείας από την Ουάσιγκτον δήλωνε ότι... «η πληροφορία ήταν συγκεκριμένη, αλλά όχι επαληθευμένη και η έρευνα μέχρι στιγμής δε μας έχει επιτρέψει να την επιβεβαιώσουμε».

Λίγο αργότερα, πάντως ο Λευκός Οίκος έδινε στη δημοσιότητα τον κατάλογο των επιθέσεων(;) που «σχεδίαζε» η «Αλ Κάιντα» και αποτράπηκαν από τις αμερικανικές και άλλες υπηρεσίες ασφαλείας μετά την 11η Σεπτέμβρη 2001. «Συνολικά η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της απέτρεψαν τουλάχιστον δέκα σοβαρές απόπειρες επιθέσεων από την "Αλ Κάιντα", μεταξύ των οποίων και τρεις που είχαν στόχο τις ΗΠΑ», είπε ο Μπους σε ομιλία του για την τρομοκρατία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ