Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πυκνές διεργασίες και διαφοροποιήσεις

Στην επιφάνεια επανέρχονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ, όσον αφορά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, καθώς πυκνώνουν οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, ενόψει της κρίσιμης ημερομηνίας της 3ης Οκτώβρη.

Παρόλο που η κυρίαρχη άποψη μεταξύ των ισχυρών κρατών - μελών είναι να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ωστόσο υπάρχουν αντιδράσεις και διαφοροποιήσεις που αφορούν κυρίως την κατάληξη, αν δηλαδή η Τουρκία θα γίνει πλήρες μέλος ή θα υπάρξει κάποια ειδική σχέση με την ΕΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, αίσθηση προκάλεσε η θέση που εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Δανίας Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, ο οποίος προειδοποίησε για πρώτη φορά για τις συνέπειες της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, τονίζοντας ότι «δεν αρκεί πλέον» η εκπλήρωση από την Αγκυρα των υφισταμένων κριτηρίων.

«Εάν η ΕΕ επιθυμεί να συνεχίσει να λειτουργεί και να διατηρήσει την ακεραιότητά της, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχουν όρια για το σε ποιο βαθμό θα διευρυνθεί και πόσο σύντομα μπορεί αυτό να συμβεί», τόνισε ο Ράσμουσεν σε άρθρο του στην εφημερίδα «Politiken» της Κοπεγχάγης.

Σύμφωνα με τον Δανό πρωθυπουργό, το «όχι» στα δημοψηφίσματα της Ολλανδίας και της Γαλλίας για το ευρωπαϊκό «σύνταγμα» είναι η απόδειξη για την ανησυχία των Ευρωπαίων πολιτών όσον αφορά την πορεία της διεύρυνσης. «Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι πρέπει να επιβραδύνουμε (τη διεύρυνση) και να εργαστούμε για την εδραίωση της ΕΕ στην παρούσα της μορφή», τονίζει στο άρθρο του ο Ράσμουσεν.

Τη θέση της αυστριακής κυβέρνησης κατά της πλήρους ένταξης της Τουρκίας, επανέλαβε χθες η υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Ούρσουλα Πλάσνικ, ανακοινώνοντας μάλιστα την πρόθεση της Βιέννης να συνεχίσει τις προσπάθειες της αναζήτησης συμμάχων ανάμεσα στα κράτη - μέλη.

«Υπάρχει βέβαια περιορισμένη υποστήριξη από τις κυβερνήσεις, όμως εμείς διατυπώνουμε μία υπεύθυνη και μετριοπαθή θέση, την οποία έχουν πολλοί άνθρωποι στην Ευρώπη, και όχι μόνον στην Αυστρία», τόνισε χαρακτηριστικά η Ο. Πλάσνικ, η οποία είχε προχθές στις Βρυξέλλες ιδιαίτερες συνομιλίες με τον ομόλογό της της Βρετανίας που ασκεί αυτό το εξάμηνο την Προεδρία στην ΕΕ και θα τη διαδεχτεί η Αυστρία το πρώτο εξάμηνο του 2006.

Σε συνέντευξή της στο χθεσινό φύλλο των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου, η Αυστριακή υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει εκ νέου πως οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο μέλλον στην πλήρη ένταξη της χώρας αυτής, όμως σε αυτό το στάδιο οι διαπραγματεύσεις δε θα πρέπει να έχουν ως αποκλειστικό στόχο την πλήρη ένταξη.

Την κυρίαρχη θέση της ΕΕ εξέφρασε ο απερχόμενος καγκελάριος της Γερμανίας Γκ. Σρέντερ, ο οποίος συνηγόρησε ένθερμα, χθες στο Στρασβούργο, υπέρ της εισόδου μιας «σύγχρονης Τουρκίας» στην ΕΕ.

«Μία σύγχρονη Τουρκία, δυναμική από οικονομική σκοπιά, η οποία θα μπορούσε να συγκεράσει την ισλαμική πίστη με τις αξίες της ΕΕ» θα είναι «μία τεράστια συνεισφορά στην ασφάλεια και τη σταθερότητα όλων μας», επισημάνθηκε από τον Σρέντερ στη διάρκεια της ομιλίας του στο Στρασβούργο, στο χώρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Προέβλεψε, εξάλλου, «δύσκολες, μακρές» διαπραγματεύσεις Τουρκίας - ΕΕ, «που όμως θα ευοδωθούν (για την Τουρκία), μόνον εάν αυτή εμμείνει στην οδό των μεταρρυθμίσεων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ