Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΣΑΡΛΣ ΡΙΣ
Εύσημα στην κυβέρνηση Καραμανλή

Ευχαριστίες και ικανοποίηση από τον Αμερικανό πρέσβη για τη συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και την ευθυγράμμιση για «τρομοκρατία» και Τουρκία

Εύσημα στην κυβέρνηση Καραμανλή για την απόλυτη ευθυγράμμισή της με τις επιλογές της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, τη βαλκανική πολιτική και τη συστράτευσή της στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, απένειμε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τσαρλς Ρις.

Σε ομιλία του στο Κέντρο «Γούντροου Γουίλσον» της Ουάσιγκτον ο Τσαρλς Ρις αναφερόμενος στη συνεισφορά των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του Ιράκ, είπε ότι «παρά τη συνολική αντίθεση του ελληνικού λαού στον πόλεμο, η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που συνεισέφερε οικονομικά, ενώ παρέχει διευκολύνσεις για τη μεταφορά οπλισμού»! Τόνισε επίσης την παρουσία και λειτουργία στο Αφγανιστάν ελληνικής ιατρικής μονάδας.

Εκδηλη ήταν η ικανοποίησή του για την ανακοίνωση του Γ. Βουλγαράκη για τη δημιουργία Κέντρου Εκπαίδευσης σε θέματα ασφαλείας, μέσω του οποίου θα εκπαιδεύονται από τη CIA πράκτορες για διάφορες χώρες της περιοχής. Σημείωσε επίσης τη σημασία της ελληνικής συμμετοχής στις επιχειρήσεις ελέγχου της Μεσογείου, στο πλαίσιο των οποίων θα δημιουργηθεί και ειδικό Κέντρο Θαλάσσιων Επιχειρήσεων στην Κρήτη.

Ακόμα ο Τ. Ρις επανέλαβε την ικανοποίηση της Ουάσιγκτον για τη σύλληψη και καταδίκη σημαντικού μέρους της οργάνωσης «17Ν», χαρακτήρισε πολύ εποικοδομητικό το ρόλο της Ελλάδας στο εσωτερικό του Συμβουλίου Ασφαλείας και υπογράμμισε τη συμβολή της ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ την άνοιξη του 2003, όταν οι σχέσεις ΗΠΑ - ΕΕ διέρχονταν κρίση.

Ο Αμερικανός πρέσβης μίλησε για τη θετική και αποτελεσματική στάση που υιοθέτησε η ελληνική διπλωματία στο χειρισμό της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ - Τουρκίας, καθώς, όπως είπε, η Αθήνα έχει καταλήξει στο - ορθό κατά την Ουάσιγκτον - συμπέρασμα ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Αγκυρας ενισχύει τις προοπτικές λύσης του Κυπριακού. Και αυτό, όπως είπε, παρότι το 70% του ελληνικού λαού αντιμετωπίζει με έντονο σκεπτικισμό την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Κι όμως, τόσο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όσο και αυτή της ΝΔ βλέπουν τα στρατηγικά οφέλη για την Ελλάδα και την υποστηρίζουν σθεναρά, όπως είπε.

Δεν παρέλειψε, βέβαια, να εκφράσει την υποστήριξή του στις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση Καραμανλή, επισημαίνοντας το θετικό αντίκτυπο που έχουν, καλλιεργώντας άλλη μια φορά προσδοκίες ότι αυτές θα προσελκύσουν επενδυτικό ενδιαφέρον. Φυσικά εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να προτιμήσει τα αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη «F-16».

Χαρακτήρισε το 2006 ως «ιστορική χρονιά» για τα Βαλκάνια, καθώς αναμένεται να αποφασιστεί το τελικό καθεστώς του Κοσσόβου, ενώ σε ό,τι αφορά τη διαφορά Ελλάδας - ΠΓΔΜ γύρω από το όνομα, επανέλαβε την υποστήριξη της Ουάσιγκτον στη μεσολάβηση του Μάθιου Νίμιτς, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα εφαρμόσουν όποια λύση αποφασίσουν από κοινού τα δυο μέρη. Επιβεβαίωσε έτσι ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν είναι διατεθειμένη να ασκήσει πιέσεις στην κυβέρνηση της γειτονικής χώρας, όπως διακαώς επιζητεί η ελληνική κυβέρνηση.

Χαρακτήρισε την Ελλάδα ως το «φυσικό εταίρο» στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, και σημείωσε ότι η Ελλάδα εξελίσσεται σε επενδυτική δίοδο προς τα Βαλκάνια.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης, που συμπληρώνει οκτώ μήνες θητεία στην Αθήνα, υποστήριξε ότι η προβληματική εικόνα που είχε δημιουργηθεί για τις ΗΠΑ στην ελληνική κοινή γνώμη, και αντίστροφα για την Ελλάδα στις ΗΠΑ, έχει το τελευταίο διάστημα αρχίσει να μεταβάλλεται προς όφελος και των δυο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ