Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
Αποδυνάμωση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, ενίσχυση της συσπείρωσης με το ΚΚΕ

Ομιλία του Γ. Χαρίτου, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του Κόμματος, στην Καρδίτσα

Σε εκδήλωση της ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ για τις τοπικές εκλογές, μίλησε χτες το βράδυ ο Γ. Χαρίτος, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της Επιτροπής του Κόμματος. Στην εκδήλωση, που έγινε στο Παυσίλυπο, συμμετείχαν μέλη, οπαδοί και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΝΕ Καρδίτσας να συζητήσουν για τη μάχη των εκλογών και τις θέσεις του ΚΚΕ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Γ. Χαρίτος υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ επιδιώκει να μετατοπίσει τη συζήτηση που άνοιξε για τις τοπικές εκλογές, απ' τα πρόσωπα και τα εκλογοσενάρια, στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση, με ευθύνη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και με τη στήριξη του ΣΥΝ, στην πολιτική που εφαρμόζεται, στη σχέση της με τη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική, στο ρόλο των άλλων κομμάτων, στις θέσεις του Κόμματος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και στο ποια πρέπει να είναι η στάση των εργαζομένων.

Και τόνισε: «Σ' αυτό το πλαίσιο, οι εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι μια σοβαρή πολιτική μάχη. Πριν απ' όλα, γιατί οι αναδιαρθρώσεις που επιβάλλει το κεφάλαιο δεν εξαιρούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μάλιστα, ένα σημαντικό μέρος υλοποιείται απ' αυτήν, με δεδομένο ότι η πλειοψηφία των δήμων και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, διοικείται από τις δυνάμεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με τη συνεργασία και των δυνάμεων του ΣΥΝ που συμφωνούν μ' αυτές και συμμετέχουν ενεργά στη στήριξή τους».

Οσον αφορά στη βασική επιδίωξη του ΚΚΕ στις τοπικές εκλογές, επισήμανε ότι είναι ανάγκη «να δοθεί ένα ισχυρό πλήγμα στην πολιτική και στις θέσεις που κατέχουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και στο γενικό πολιτικό επίπεδο. Να χάσουν όσο γίνεται περισσότερες δυνάμεις. Και αυτή η αποδυνάμωση να εκφραστεί με συσπείρωση δυνάμεων γύρω απ' την πολιτική και τα ψηφοδέλτια που θα στηρίξει το ΚΚΕ. Να συγκεντρωθούν δυνάμεις, ώστε να δοθεί ώθηση στην προσπάθεια αλλαγής του συσχετισμού δύναμης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και γενικότερα».

Θετικά δείγματα

Αναφερόμενος σε ορισμένες πλευρές της παρουσίας και του έργου της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Καρδίτσας, σημείωσε:

- Σε αντιπαράθεση με την κυβερνητική πολιτική δεν ακολουθήθηκε φορομπηχτική πολιτική, ούτε επέβαλε νέους φόρους. Οι αυξήσεις των τελών ήταν κάτω απ' τον πληθωρισμό και αυτό παρά την ασφυκτική οικονομική κατάσταση του Δήμου.

- Δεν ιδιωτικοποιήθηκε καμιά αρμοδιότητα, υπηρεσία ή μηχανισμός του Δήμου.

- Δεν εφαρμόζονται ελαστικές μορφές απασχόλησης, ούτε διατάξεις που ανατρέπουν τις εργασιακές σχέσεις. Είναι απ' τους λίγους, αν όχι ο μοναδικός δήμος που δεν εφάρμοσε προγράμματα μερικής απασχόλησης.

- Πήρε πρωτοβουλίες για γενικότερα λαϊκά προβλήματα, συμβάλλοντας στην ενημέρωση του λαού (π.χ. ωράριο, ασφαλιστικό...).

«Ωστόσο - πρόσθεσε - αυτά τα θετικά δείγματα γραφής δεν είναι αρκετά για ν' αρχίζει να αλλάζει η κατάσταση προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων. Ασφαλώς, το ΚΚΕ παλεύει και διεκδικεί να εκλέξει όσο γίνεται περισσότερους κομμουνιστές και συνεπείς αγωνιστές δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους. Για να συγκεντρωθούν όσο γίνεται περισσότερες δυνάμεις και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε μέτωπο ενάντια στην κυρίαρχη πολιτική και για την ανατροπή της».

Τι συνεργασίες θέλουμε

Στη συνέχεια, υπογράμμισε πως «κοινή επιδίωξη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, είναι να πλαγιοκοπήσουν το ΚΚΕ, την πολιτική του και τις συνεργασίες του. Σ' αυτό στοχεύουν οι επιθέσεις «φιλίας» ιδιαίτερα από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, αλλά και από πρωτοκλασάτα στελέχη της ΝΔ. Ψαρεύουν στα θολά νερά. Στόχος τους είναι να πιεστούμε για ν' αλλάξουμε τη στρατηγική μας, την πολιτική και τις συνεργασίες μας. Ταυτόχρονα, θέλουν να μπλοκάρουν λαϊκές δυνάμεις που εκφράζουν τη δυσαρέσκεια απέναντι στα αδιέξοδα της πολιτικής τους, να μη μετακινηθούν προς το ΚΚΕ και τα ριζοσπαστικά ψηφοδέλτια συνεργασίας που θα στηρίξει στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και στους δήμους».

Για το θέμα των συνεργασιών, σημείωσε: «Συνεργαστήκαμε και θέλουμε να συνεργαστούμε με ανθρώπους που δε συμφωνούν σε όλα με το ΚΚΕ, αλλά που συμφωνούμε με το χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την ανάγκη να δυναμώσει η λαϊκή πάλη και διεκδίκηση με μπροστάρη τις τοπικές αρχές».

Και καταλήγοντας, ο Γ. Χαρίτος, είπε: «Και στην Καρδίτσα, θα στηρίξουμε ψηφοδέλτια όπου στο πρόγραμμά τους με σαφήνεια θα προσδιορίζονται: Η εναντίωση στον αντιλαϊκό ρόλο του θεσμού, η διάθεση για ν' αντιπαλέψουν την κυρίαρχη πολιτική, γενικά και τοπικά και, βέβαια, τους φορείς της, η διάθεση να παλέψουν μ' ένα πρόγραμμα ριζοσπαστικών θέσεων για την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων και για μια άλλη αυτοδιοίκηση στο πλαίσιο γενικότερων πολιτικών αλλαγών».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ