Τρίτη 27 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Ενοχοι οι εφοπλιστές και τα κόμματά τους

Ναυτεργάτες και εργατοτεχνίτες της «Ζώνης» τίμησαν αγωνιστικά τα θύματα του «Σαμίνα» και έδωσαν μια ακόμα συντονισμένη απάντηση στην εφοπλιστόδουλη πολιτική

Αποψη από τη χτεσινή συγκέντρωση στον Πειραιά
Αποψη από τη χτεσινή συγκέντρωση στον Πειραιά
Ενα ακόμη βήμα στη σφυρηλάτηση της ενότητας της εργατικής τάξης και στη συντονισμένη πάλη για την αναχαίτιση και ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής αποτέλεσε η χτεσινή αγωνιστική κινητοποίηση των ναυτεργατών και των εργατοτεχνιτών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης στον Πειραιά. Στις 10.30 το πρωί στη συμβολή της 2ας Μεραρχίας με την Ακτή Μιαούλη, οι δύο κλάδοι, μαζί με τις χαροκαμένες οικογένειες του ναυαγίου του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ» - που τίμησαν αγωνιστικά τη μνήμη των ανθρώπων τους, καθώς συμπληρώθηκαν 5 χρόνια από το έγκλημα - πρόταξαν τα αιτήματα των σύγχρονων και πραγματικών τους αναγκών, απέναντι στο «μαύρο» μέτωπο των εφοπλιστών και των πολιτικών τους εκπροσώπων. Διατράνωσαν την απόφασή τους ότι η απάντηση θα είναι «ταξική από εδώ και μπρος» και ξεκαθάρισαν με πορεία στην Ακτή Μιαούλη ότι «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη».

Η κινητοποίηση «χάλασε» την «ωραία» ατμόσφαιρα που επικρατούσε στα πολυτελή γραφεία της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. Οι διαδηλωτές έκαναν πορεία μέχρι το σημείο, όπου εξελισσόταν η συνάντηση των διοικήσεων της ΕΕΕ και της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου (Committee), των μεγαλοαφεντικών. Το λόμπι των εφοπλιστών επέλεξε τη χτεσινή μέρα, μέρα θρήνου για τις οικογένειες των πνιγμένων του ναυαγίου και όχι μόνο, για την κοινή τους συνεδρίαση και μάλιστα με δεξίωση.

Ομως, η πρόκληση δε σταμάτησε εκεί. Την ώρα που οι ναυτεργάτες και οι εργάτες της Ζώνης διαδήλωναν έξω από τα γραφεία της ΕΕΕ, μέσα στογγυλοκαθισμένοι στο «λουκούλλειο» εφοπλιστικό γεύμα, ήταν ο γραμματέας της ΠΝΟ Ι. Χαλάς και οι υπόλοιποι υποταγμένοι πρόεδροι των ναυτεργατικών Ενώσεων, κάνοντας «χειροπιαστό» το με ποιους είναι.

Στη συγκέντρωση, ομιλητές ήταν ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού Σάββας Τσιμπόγλου και ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Σωτήρης Πουλικόγιαννης. Και οι δύο ομιλητές αναφέρθηκαν στο έγκλημα του ΣΑΜΙΝΑ, αποτίοντας φόρο τιμής στους νεκρούς, ενώ όπως τονίστηκε από τον Σ. Τσιμπόγλου: «Διέξοδο σε αυτή τη ζοφερή εικόνα για τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους είναι η ενότητα και ο αγώνας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών. Απαιτείται η ενίσχυση του ΠΑΜΕ για την αναχαίτιση και την ανατροπή αυτής της πολιτικής». Το ψήφισμα της συγκέντρωσης διάβασε ο Μανώλης Μυλωνάς από την επιτροπή ανέργων ναυτεργατών.

«Δικό μας έργο η ναυτιλία»

Στην πορεία που ακολούθησε, η οποία κατέληξε στα γραφεία της ΕΕΕ, κυριάρχησαν, τα συνθήματα: «Οι εφοπλιστές στην ανεργία, στα χέρια του λαού η ακτοπλοΐα», «Δικό μας έργο η ναυτιλία, θέλουμε δουλιά και όχι ανεργία», «Εφοπλιστές και υπουργείο το ίδιο σωματείο». Αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τους εκπροσώπους των σωματείων, στην οποία συμμετείχαν η βουλευτής του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη και ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Γιώργος Τούσσας, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΕΕΕ Νίκο Ευθυμίου και τον πρόεδρο του Committee Επαμεινώνδα Εμπειρίκο, επιδίδοντας το ψήφισμα και μεταφέροντας την απόφαση των εργαζομένων να κλιμακώσουν τον αγώνα.

Να σημειωθεί ότι σε κοινό δελτίο Τύπου που εξέδωσαν οι δύο εφοπλιστικές Ενώσεις μετά τη συνάντηση καταγράφουν την αξίωσή τους για νέα μέτρα για την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» δηλαδή της αύξησης της κερδοφορίας τους, προδιαγράφοντας την ένταση της επίθεσης σε βάρος των εργαζομένων...

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε και η νομαρχιακή σύμβουλος της ΝΑΣ Ελένη Παπαδοπούλου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ(2013-02-09 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2013-02-09 00:00:00.0)
Στον «πυρετό» της προετοιμασίας(2005-09-23 00:00:00.0)
Ξεσαλώνουν στα λιμάνια(2005-09-20 00:00:00.0)
ΟΧΙ στη συγκάλυψη των ενόχων(2005-05-28 00:00:00.0)
Διαμαρτυρία μέσα στον οίκο των εφοπλιστών(1998-03-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ