Τρίτη 27 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΡΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΝΑΠΗΡΩΝ
Μέσο περικοπών και αφαίρεσης δικαιωμάτων

Σε ιδιώτες εκχωρεί την αξιολόγηση των αναπήρων η κυβέρνηση

Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση του αγωνιστικού αναπηρικού κινήματος
Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση του αγωνιστικού αναπηρικού κινήματος
Ενα εργαλείο περικοπής των ήδη υποβαθμισμένων παροχών και των δικαιωμάτων των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) στην Υγεία, την Κοινωνική Ασφάλιση, την Εκπαίδευση και την Εργασία προετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ με την εφαρμογή της Κάρτας Λειτουργικότητας, που παρουσίασε χτες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Το νέο σύστημα αξιολόγησης των ΑμΕΑ - γνωστό και ως ICF - δημιουργήθηκε απ' τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και στηρίζεται στην «ταξινόμηση και αξιολόγηση της αναπηρίας με βάση τη λειτουργικότητα». Εκτός δηλαδή απ' την πιστοποίηση της αναπηρίας, το νέο σύστημα θα εστιάζεται «στα προβλήματα που προκαλεί στο άτομο η λειτουργικότητα στο πραγματικό του περιβάλλον», όπως αναφέρεται σε έκδοση του Ινστιτούτου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης (ΙΚΠΑ), που έκανε τη μελέτη για την Κάρτα Λειτουργικότητας. «Μπορεί ένας να παρουσιάζει 100% τυφλότητα και ταυτόχρονα να παρουσιάζει 100% λειτουργικότητα» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρός του Ευστάθιος Τριανταφύλλου, πρόεδρος του ΙΚΠΑ, που έκανε και τη χτεσινή παρουσίαση.

Η λειτουργικότητα θα αποτελέσει νέα πηγή κινήτρων για τους εργοδότες, καθώς όπως είπε ο υφυπουργός Υγείας Γιώργος Κωνσταντόπουλος θα μπορούν να επιδοτηθούν για να προσφέρουν ένα καλύτερο περιβάλλον για τους ανάπηρους. Οσον αφορά τους ίδιους τους ανάπηρους θα σημάνει περιορισμό των ΑμΕΑ κατά 30%, καθώς με την Κάρτα Λειτουργικότητας - όπως είπε ο Γ. Κωνσταντόπουλος - θα πάψουν να υπάρχουν οι λεγόμενοι «ανάπηροι-μαϊμούδες».

Οπως είπε ο Γ. Κωνσταντόπουλος, σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα, ανάπηροι είναι το 10% του γενικού πληθυσμού, αλλά επιδόματα αναπηρίας παίρνουν μόνο το 3-5%. Ετσι στην περίπτωση της μείωσης του αριθμού των αναπήρων ισχύει η γνωστή παροιμία «με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά». Πέρα, δηλαδή, απ' τις υπαρκτές ρουσφετολογικές περιπτώσεις θα στερηθούν κάποιων επιδομάτων και εκείνοι οι άνθρωποι που έχουν σοβαρή αναπηρία, αλλά «πήραν το απαιτούμενο ποσοστό για το επίδομα» με βάση κοινωνικά κριτήρια.

Το επιχείρημα της λειτουργικότητας ως πανάκεια στα προβλήματα των αναπήρων είναι σαθρό. Αποκαλυπτική είναι η απάντηση του υπουργού Υγείας Νικήτα Κακλαμάνη στο ερώτημα για το τι μπορεί να προσφέρει η Κάρτα Λειτουργικότητας στα ανάπηρα παιδιά καθώς δεν μπορούν μορφωθούν και να εκπαιδευτούν, αφού δεν υπάρχουν Ειδικά Σχολεία. «Να ρωτήσετε την υπουργό Παιδείας» απάντησε ο Ν. Κακλαμάνης.

Επίσης το γεγονός ότι η Κάρτα Λειτουργικότητας θεσπίστηκε απ' τον ΠΟΥ δεν αποτελεί θέσφατο για την εισαγωγή του και τη χώρα μας. Ο ΠΟΥ, μετά τις ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες που είχαν λυμένα τα ζητήματα πρόνοιας και επηρέαζαν θετικά τις αποφάσεις του, έχασε την επιστημονική του πιστότητα και εξυπηρετεί συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές, όπως είναι οι περικοπές των παροχών και των δικαιωμάτων των αναπήρων.

Τόσο ο Ν. Κακλαμάνης όσο και ο Γ. Κωνσταντόπουλος υπογράμμισαν ότι με την αποκάλυψη των «αναπήρων-μαϊμούδων» θα κοπούν οι συντάξεις τους και τα επιδόματα και θα βρεθούν τα χρήματα για να μεγαλώσει η «πίτα των επιδομάτων των πραγματικά ανάπηρων». Οταν όμως ρωτήθηκαν αν θα μεγαλώσει η πίτα αυτή καθεαυτή των κονδυλίων για τους αναπήρους παρέπεμψαν στον προϋπολογισμό του 2006!

Αξιολόγηση και λειτουργικότητα στους ιδιώτες

Με το νέο σύστημα θα καθιερώνονται πέντε κατηγορίες αναπηρίας: Κατηγορία Ο (χωρίς λειτουργικό περιορισμό και αναπηρία), Κατηγορία 1 (ελαφρά αναπηρία), Κατηγορία 2 (μέτρια αναπηρία) Κατηγορία 3 (σοβαρή αναπηρία) και Κατηγορία 4 (πολύ σοβαρή αναπηρία).

Για τις κατηγορίες 3 και 4 χορηγείται ισόβια κάρτα, ενώ για τις περιπτώσεις όπου η αναπηρία δεν έχει κριθεί οριστικά, χορηγείται - μετά από επαναξιολόγηση - κάρτα 3-5 ετών.

Η αξιολόγηση και η διερεύνηση της λειτουργικότητας θα μπορεί να γίνει από δημόσια νοσοκομεία, νομαρχίες, ασφαλιστικά ταμεία και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου. Ο Ν. Κακλαμάνης ανέφερε ότι οι υπάρχουσες δημόσιες υποδομές μπορούν να αντεπεξέλθουν στην επανεξέταση των 500.000 αναπήρων - χωρίς να αναφέρει αν οι απαραίτητες εξετάσεις θα είναι δωρεάν - ενώ ο Γ. Κωνσταντόπουλος πρόσθεσε ότι δημιουργούνται γι' αυτό το σκοπό Κέντα Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Αποκαλυπτικός, όμως, ήταν ο Ευ. Τριανταφύλλου, που ανέφερε ότι η Εταιρεία Σπαστικών θα μπορούσε να αποτελέσει ένα κέντρο διερεύνησης της λειτουργικότητας. Αλλά πιο αποκαλυπτικό είναι το φυλλάδιο του ΙΚΠΑ που στο κεφάλαιο για το Εκπαιδευτικό και Αξιολογικό Κέντρο Λειτουργικότητας αναφέρει ως βασικό στόχο την «ανάπτυξη δικτύου συναφών φορέων οι οποίοι αναλαμβάνουν την αξιολόγηση της αναπηρίας και τη διερεύνηση της λειτουργικότητας, καθώς και την περαιτέρω εξάπλωση και εφαρμογή του συστήματος».

Μ' άλλα λόγια, φαίνεται ότι όλη αυτή η διαδικασία θα καταλήξει στους «πιστοποιημένους» ιδιωτικούς φορείς και αντί να ευεργετηθούν οι ανάπηροι, θα πριμοδοτηθούν για μια ακόμα φορά οι επιχειρηματίες και μάλιστα στο όνομα των αναπήρων!


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org