Τρίτη 27 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Επιχείρηση αποπροσανατολισμού

Με απόφαση της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού και Δέρματος και ύστερα από την πλατιά σύσκεψη των σωματείων την περασμένη βδομάδα στη Νάουσα, οι εργαζόμενοι του κλάδου κατεβαίνουν στις 19 Οκτώβρη σε 24ωρη πανελλαδική απεργία. Σε πορεία κλιμάκωσης βρίσκονται και οι δυναμικές εργατικές κινητοποιήσεις σε μια σειρά χώρους δουλιάς, όπως η «Σεξ Φορμ» και τα «Κλωστήρια Ναούσης». Η απεργιακή κινητοποίηση θα αποτελέσει τη συντονισμένη απάντηση των εργαζόμενων του κλάδου στην κλιμακούμενη επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση και η εργοδοσία σε βάρος των δικαιωμάτων τους.

Στον αντίποδα, οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες επιχειρούν για μια ακόμη φορά να θολώσουν τα νερά και να βγάλουν λάδι την κυρίαρχη πολιτική. Με ελιγμούς και πυροτεχνήματα που αποπροσανατολίζουν το κίνημα. Την ώρα που εκατοντάδες εργάτες πετιούνται στο δρόμο ή βρίσκονται υπό απόλυση, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ ανάγει σε αίτημα αιχμής το να δώσει η κυβέρνηση στη δημοσιότητα τη λίστα με τους επιχειρηματίες που επιδοτήθηκαν από τα κρατικά ταμεία και έκλεισαν στη συνέχεια τα εργοστάσιά τους. Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και η ...ρηξικέλευθη πρόταση να μποϊκοτάρουν οι εργαζόμενοι τα προϊόντα των επιχειρήσεων που έβαλαν λουκέτο, αφού ξεκοκάλισαν τις κρατικές επιδοτήσεις.

Χωρίς να αμφισβητεί κανείς ότι, με προκλητικό για τα λαϊκά στρώματα τρόπο, εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ «ζεστό» χρήμα κατέληξαν στις τσέπες μιας χούφτας μεγαλοβιομηχάνων της Κλωστοϋφαντουργίας και του Ιματισμού (Λαναράς, Αργυρός κ.ά.), η πρόταση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ είναι μια κίνηση εντυπωσιασμού, ανώδυνη για το κεφάλαιο και τους πολιτικούς εκφραστές του. Συμβάλλει στο να αποδυναμωθούν οι εξελισσόμενοι αγώνες, αφού διαχωρίζει τους κεφαλαιοκράτες σε «καλούς» και «κακούς», ανάλογα με το αν πριμοδοτήθηκαν άμεσα ή έμμεσα από τα κρατικά ταμεία.

Η συμβιβασμένη συνδικαλιστική πλειοψηφία δεν αμφισβητεί τη στρατηγική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης - της τωρινής και της προηγούμενης - να εξυπηρετεί με κάθε τρόπο τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Κατατάσσει στους «φερέγγυους» εκείνους τους εργοδότες που επιδοτήθηκαν, αλλά δεν έκλεισαν τα εργοστάσιά τους. Σαν να μην είναι συνολικά το κεφάλαιο εκείνο που ευνοείται από κάθε αντεργατική ρύθμιση και προνόμιο, που απλόχερα του έδωσαν και του δίνουν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού. Προβάλλει την επικίνδυνη για τους εργαζόμενους θέση ότι ο καπιταλιστικός ανταγωνισμός μπορεί να γίνει «φιλεργατικός», αρκεί να νοικοκυρευτεί με θεσμικές παρεμβάσεις.

Ο αντίπαλος για τους εργαζόμενους είναι δοσμένος. Είναι η πολιτική του κεφαλαίου και των κομμάτων του, που προσαρμόζουν κάθε νομοθεσία στην κερδοσκοπική ανάγκη των εργοδοτών, με τις πλάτες και της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ. Που καταλύουν το σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, μειώνουν τη φορολογία για τις επιχειρήσεις, βαθαίνουν την εκμετάλλευση, φτιάχνουν αναπτυξιακούς νόμους πριμοδότησης του κεφαλαίου. Αυτοί που, στα πλαίσια των λεγόμενων «ενεργητικών πολιτικών για την απασχόληση», δωρίζουν το ζεστό χρήμα του ΟΑΕΔ σε όλους ανεξαιρέτως τους εργοδότες, αφήνοντας τους ανέργους έρμαια των «προγραμμάτων κατάρτισης». Για τους εργαζόμενους δεν υπάρχουν «καλοί» και «κακοί», «νομοταγείς» ή «παράνομοι» εργοδότες. Υπάρχει η εργοδοσία που στο σύνολό της καρπώνεται τον πλούτο που παράγουν οι εργάτες. Αρα υπάρχουν αντίθετα συμφέροντα. Και στη βάση αυτή προετοιμάζουν την πανελλαδική απεργία τους, για τα δικά τους συμφέροντα, στις 19 του Οκτώβρη.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org