Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Ο «κόκκινος»

Σιχτίρ, είπε. Χιλιάδες οι νεκροί. Είναι κράτος αυτό; Είναι σύστημα; Ο Κάστρο μετακίνησε πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους και τους έσωσε. Μόνο μπόμπες, σκοτωμούς, επεμβάσεις. Αυτό ξέρουν να κάνουν. Δέστε τα πράγματα στην ουσία τους. Μην παπαγαλίζετε. Σκεφτείτε. Α, να χαθούν.

Σηκώθηκε κι έφυγε. Ποτέ δεν τον ακούσαμε, μήτε τον είδαμε τόσο οργισμένο. Δε βαστιέται, είπε, ο άδικος θάνατος. Τον σεβόμαστε. Δεν είναι όποιος -όποιος. Ναι, αγρότης είναι. Αλλά με πτυχίο. Δούλεψε στην Αθήνα κάποια χρόνια και τα παράτησε. Ηρθε στα χωράφια. «Δεν μπορώ να με ορίζουν άλλοι... Μου έλειψε και η ανατολή του ήλιου». Αυτά είπε κι όσοι τον ακούσαμε, κουνήσαμε το κεφάλι.

Που ήρθε, δεν είναι τίποτε. Ξέρει από γεωργία. Η γυναίκα που έφερε; Σπουδαγμένη, λεπτή, άπραγη από χωράφια, με παιδιά, πώς ενσωματώθηκε κι έγινε αγρότισσα; Αυτό δεν το καταλαβαίνουμε.

Δεν είναι μόνο τούτα. Γύρισε και κομμουνιστής. Ο γιος του Μήτσου κομμουνιστής! Θα τρίζουν τα κόκαλα του πατέρα του. Ελα όμως που δεν μπορούμε να τον πιάσουμε κάπου. Δουλευταράς. Ποτέ δε βλέπεις την κούραση στο πρόσωπο του. Χαίρεται αυτό που κάνει και πιότερο χαίρεται γι' αυτό που έρχεται. Να, τις προάλλες, πήγα να τον πειράξω, είπε ο Φιλώτας. Ε, του είπα, θα στα πάρουν οι κόκκινοι. Κι αυτός τι μου απάντησε; Να ζήσω τη στιγμή που θα δώσω τα χωράφια, το τρακτέρ, ό,τι έχω, στο συνεταιρισμό της λαϊκής οικονομίας.

Κι ο γιος μου, θέλει να γίνει σαν τον «κόκκινο», λέει ο Δημητρός. Ετσι τον λέμε. Οι άλλοι είναι από κούνια και τους συνηθίσαμε. Γιατί, ρώτησα. Γιατί σκέφτεται και είναι χαρούμενος. Πάει και στο σπίτι του με άλλα παιδιά και μιλάνε για σινεμά, μουσική, ποιητές, ζωγράφους.

Βρε η τσούπρα μου, είναι φιλενάδα της γυναίκας του, μίλησε ο γείτονάς μου. Τι θέλεις εκεί; Δε βλέπεις που κρέμασε το πτυχίο της κι έγινε αγρότισσα; Το ίδιο θα κάνω κι εγώ. Η μόρφωση είναι πολιτισμός, μου είπε η αφορεσμένη.

Είναι κράτος αυτό που έδωσε στο θάνατο χιλιάδες ανθρώπους; Το κράτος δεν είναι για να διαχειρίζεται το συλλογικό συμφέρον; Τι έδειξε το κακό που προκάλεσε n Κατερίνα; Κατρίνα, τον διορθώσαμε. Τι έδειξε, λοιπόν, n Κατρίνα; Δεν αποκάλυψε ότι όπου φτωχός και n μοίρα του; Λέγαμε για το τσουνάμι, πως είναι φτωχές οι χώρες που χτύπησε. Αμ η Αμερική; Σωστά μίλησε ο «κόκκινος». Αυτά τα είπε ο πιο σιωπηλός της παρέας.

Παρατηρήσαμε ότι μιλούσαμε σοβαρά κι αλλιώτικα. Με το νου μας δίναμε δίκιο στον άνθρωπο. Πράγματι, δεν είναι κράτος αυτό και μάλιστα υπερδύναμη, όπως λένε. Για το κακό είναι. Για το καλό δεν είναι. Ο Κάστρο, λένε, είναι δικτάτορας. Ποιος δικτάτορας, μωρέ, προστατεύει το λαό του; Και τι είναι, τέλος πάντων, δημοκρατία, δικτατορία, πλούτος, ισχύ; Δεν είναι δημοκρατία, πλούτος και ισχύ ό,τι εξυπηρετεί τον απλό άνθρωπο, το λαό δηλαδή;

Ξέρετε, είπε ο γείτονάς του, με τον άνθρωπο αυτό τα έχω χαμένα. Αν δεν ήταν κομμουνιστής... Αχ καημένε, μίλησε ο διπλανός μου, σκέφτηκες μήπως γιατί είναι κομμουνιστής αλλιώτεψε; Μπορεί, είπαμε. Πάντως, είναι ωραίο ζευγάρι. Μακάρι και τα παιδιά μας να ζευγαρώσουν έτσι. Να σπουδάσουν και να 'ρθουν οτο χωριό. Ο,τι και να πούμε, το δίκαιο το έχει ο κομμουνιστής, ομολογήσαμε. Καληνυχτηθήκαμε και χωρίσαμε.


Ιορδ. Α. ΠΡΟΥΣΑΝΙΔΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο μονόλογος ενός ερημίτη(2011-05-08 00:00:00.0)
Οι αλλαξιές...(2006-04-04 00:00:00.0)
Μένει να το καταλάβουμε(2005-09-02 00:00:00.0)
Απέναντι στην Ιστορία(2000-07-23 00:00:00.0)
Να συναντηθούμε στα σύγχρονα οδοφράγματα(2000-04-05 00:00:00.0)
"Τσιφλικάδες"(1996-12-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ