Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΑΥΑΓΙΟ «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ»
Νέα δίκη για το έγκλημα

θα αρχίσει στις 27 Σεπτέμβρη και στο εδώλιο θα καθίσουν εκπρόσωποι του Λιμενικού Σώματος και της πλοιοκτήτριας εταιρίας

Οι εγκληματικές ευθύνες των εφοπλιστών, του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και των αρμόδιων αρχών του για τον άδικο χαμό των 80 επιβατών του σαπιοκάβαρου «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ» κυριάρχησαν και στις χτεσινές καταθέσεις των μαρτύρων που πέρασαν από το βήμα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά, το οποίο διεξάγει τη δίκη για το πολύνεκρο ναυάγιο. Ευθύνες που έρχεται να επιβεβαιώσει, εκτός από το πλήθος των στοιχείων που έχουν προκύψει μέχρι τώρα από την ακροαματική διαδικασία, και το γεγονός ότι στις 27 Σεπτέμβρη 2005 στα δικαστήρια του Πειραιά θα στηθεί και νέο εδώλιο για το ναυάγιο, αυτή τη φορά για να καθίσουν ανώτατοι και ανώτεροι την περίοδο του ναυαγίου αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος, καθώς επίσης ο πλοίαρχος του ΣΑΜΙΝΑ Β. Γιαννακής και οι δύο εκπρόσωποι της πλοιοκτήτριας εταιρίας HFD (σήμερα «Hellenic Seaway» - HSW) Κ. Κληρονόμος και Ν. Βικάτος. Οι τρεις τελευταίοι είναι ήδη κατηγορούμενοι και στη δίκη που είναι σε εξέλιξη.

Σε ό,τι αφορά τη νέα δίκη που θα γίνει στον Πειραιά, αυτή θα διεξαχθεί σε άλλο τμήμα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων με κατηγορούμενους τον τότε αρχηγό του ΛΣ, Ανδρέα Συρίγο, ο οποίος κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος, τον τότε διευθυντή της Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων, Δαμιανό Δουμάνη, ο οποίος βαρύνεται με την κακουργηματική κατηγορία της διατάραξης των υδάτινων συγκοινωνιών. Για παράβαση καθήκοντος κατηγορούνται επίσης ο τότε β' υπαρχηγός του ΛΣ Αντώνης Καραμιχαλάκος και ο τότε διευθυντής Θαλάσσιων Συγκοινωνιών Σάββας Βοσκόπουλος. Οι 7 παραπέμπονται με βάση τα βουλεύματα υπ' αρ. 719/2004 του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά, 422/2004 του Συμβουλίου Εφετών και 1055/2005 απόφαση του Αρείου Πάγου. Σύμφωνα με το νέο κατηγορητήριο το πλοίο ταξίδευε παράνομα, χωρίς πιστοποιητικά ασφαλείας, με σωρεία προβλημάτων.

«Απαιτώ την τιμωρία των υπευθύνων»

Οσον αφορά τη δίκη που είναι σε εξέλιξη, από τις χτεσινές καταθέσεις ξεχώρισε αυτή του Σπύρου Τέσκου, δήμαρχου του Δήμου Αγίου Κηρύκου Ικαρίας.

Ο δήμαρχος, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου επισήμανε ότι με ευθύνη του ΥΕΝ σήμερα εξακολουθούν στο νησί να καταπλέουν πλοία που βρίσκονται ακριβώς στην ίδια επικίνδυνη κατάσταση που ήταν τότε το ΣΑΜΙΝΑ και τα οποία ανήκουν στην ίδια πλοιοκτήτρια εταιρία. Ανέφερε τις κινητοποιήσεις των Ικαριωτών και άλλων νησιωτών πριν το ναυάγιο απαιτώντας σύγχρονα και ασφαλή πλοία, τονίζοντας πως ο αγώνας συνεχίζεται ακόμα πιο έντονα, καθώς τώρα οι νησιώτες έχουν συγκροτήσει και Παναιγαιακή Συντονιστική Επιτροπή. Τέλος, απαίτησε την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ