Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Στην υπηρεσία των πολυεθνικών

Παρέμβαση του Γ. Τούσσα στη συζήτηση για «τον προγραμματισμό της εξωτερικής πολιτικής αερομεταφορών της Κοινότητας»

Την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων - της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τη χώρα μας - κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή Μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για «τον προγραμματισμό της εξωτερικής πολιτικής αερομεταφορών της Κοινότητας» και την ακρόαση του επιτρόπου Μεταφορών και Τουρισμού Zακ Μπαρό, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 13 Σεπτέμβρη 2005.

Με την πρόταση της Κομισιόν - τόνισε - καταργείται το δικαίωμα των χωρών να διαπραγματεύονται, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, συμβάσεις με τρίτες χώρες, απαιτώντας άμεσα 2.000 υπάρχουσες διμερείς συμφωνίες μεταξύ των 25 κρατών - μελών και τρίτων χωρών να εναρμονιστούν με το Κοινοτικό Δίκαιο!

Αξιοποιείται το δόγμα «AETR» του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Ετσι με πρόσχημα τις εσωτερικές νομοθετικές ρυθμίσεις και στις αερομεταφορές στα κράτη - μέλη, αυθαίρετα αποκτάται από την ΕΕ το δικαίωμα να διαπραγματεύεται και να συνάπτει συμφωνίες με τρίτες χώρες, προκειμένου να υπηρετήσει τα συμφέροντα των πολυεθνικών, καταλύοντας κάθε έννοια ανεξαρτησίας και δυνατότητας τα κράτη - μέλη να αξιοποιούν τις εθνικές μεταφορές.

Αρνητικές θα είναι επίσης οι επιπτώσεις για τους εργαζόμενους και τους επιβάτες, αλλά και την ασφάλεια των αερομεταφορών στα κράτη - μέλη, αλλά και στις τρίτες χώρες, αφού θα είναι υποχρεωμένες, εφόσον θέλουν να συνεχιστούν οι διμερείς συμφωνίες, ή να συναφθεί νέα συμφωνία ή να αποδεχτούν επαχθείς όρους που προβάλλουν ευρωενωσιακές μονοπωλιακές επιχειρήσεις που ελέγχουν την αγορά στις αερομεταφορές, οι οποίες λειτουργούν με κριτήριο το κέρδος.

Η κατάργηση της κρατικής επιδότησης στις αγορές των κρατών -μελών και η απελευθέρωση των μεταφορών αποτελούν τους βασικούς άξονες αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής.

Οι κρατικές επιδοτήσεις - είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Τούσσας - είναι παράνομες όταν δίνονται για την προσωρινή έστω ανακούφιση των εργαζομένων και νόμιμες όταν πρόκειται να χτυπήσουν δικαιώματα των εργαζομένων και να δοθούν ως «προίκα» για την ιδιωτικοποίηση - το ξεπούλημα δημόσιων επιχειρήσεων στην πλουτοκρατία. Ενώ η ανάγκη για κρατικές επιδοτήσεις προκύπτει για να καλυφθούν προβλήματα που δημιουργεί η ίδια η αντιλαϊκή πολιτική, αξιοποιείται για τη χειραγώγηση του εργατικού κινήματος, το χτύπημα των μισθολογικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και το ξεπούλημα δημόσιων επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας στους ιδιώτες.

Με την παρέμβασή του ο Γ. Τούσσας υπογράμμισε ότι χαρακτηριστικά παραδείγματα - θύματα της έντασης του ανταγωνισμού ανάμεσα στις αεροπορικές εταιρίες είναι οι εργαζόμενοι και οι επιβάτες. Οι εργαζόμενοι στη «Sabena», στη «Swiss», στην «Alitalia» και, σε αυτή τη φάση, στην ΟΑ, στην οποία, αφού προηγήθηκε η συρρίκνωση πτητικού έργου, μείωση των αποδοχών και του αριθμού εργαζομένων, προωθούνται χιλιάδες απολύσεις και η ιδιωτικοποίηση της εταιρίας. Χιλιάδες εργαζόμενοι στην «Ολυμπιακή Αεροπορία», ενώ κρατούνται πολλά χρόνια σε πολιτική και εργασιακή ομηρία από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, απειλούνται με απόλυση, γιατί πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί ή να κλείσει η εταιρία, με πρόσχημα ότι δόθηκαν παράνομες κρατικές επιδοτήσεις στην ΟΑ.

Απαντώντας ο επίτροπος Μεταφορών και Τουρισμού Ζακ Μπαρό στις θέσεις που εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας, υπερασπίστηκε την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και εμφανίστηκε ως θεματοφύλακας του ανταγωνισμού, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «τις διμερείς συμφωνίες για τις αεροπορικές μεταφορές θα τις υπογράφει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Για τις εξελίξεις στην «Ολυμπιακή Αεροπορία», δήλωσε ότι «το ζήτημα των κρατικών επιδοτήσεων μπορεί να κριθεί στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο επίκεντρο τα Ενεργειακά και διμερείς συμφωνίες(2022-02-22 00:00:00.0)
Πάνω απ' όλα η «υγεία» των καπιταλιστικών κερδών(2020-05-16 00:00:00.0)
Από τη Βουλή στην MIG!(2009-04-10 00:00:00.0)
Διέξοδος η πρόταση του ΚΚΕ(2008-09-19 00:00:00.0)
Ιωάννης Καραδάκης(2004-05-30 00:00:00.0)
Εχουν ξεπουλήσει την "Ολυμπιακή"(1999-01-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ