Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΙΤΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ- ΘΡΑΚΗΣ
Αντιμέτωποι με εξευτελιστικές τιμές

Ανάστατοι είναι οι σιτοπαραγωγοί της Μακεδονίας και Θράκης εξαιτίας των χαμηλών τιμών που δίνουν οι εμποροβιομήχανοι για τη φετινή σοδειά και ζητούν μέσω των συνεταιρισμών τους την παρέμβαση της πολιτείας, γιατί αντιμετωπίζουν οικονομική καταστροφή. Σε ορισμένους νομούς μάλιστα οι τιμές που τους προσφέρονται είναι χαμηλότερες και από τις περσινές, που θεωρήθηκαν απαράδεκτα μικρές, καθώς ο αγρότης με αυτές αδυνατεί να καλύψει ακόμη και τα έξοδα παραγωγής.

Συγκεκριμένα, στον Εβρο το σκληρό σιτάρι από 34 δρχ. που ήταν πέρσι έχει πέσει στις 27 δρχ., ενώ στο νομό Κοζάνης η τιμή του μαλακού σιταριού είναι 10 με 12 δρχ. πιο χαμηλή από πέρυσι.

Στο νομό Κιλκίς τα σιτάρια βρίσκονται απούλητα στις αποθήκες των συνεταιρισμών, αφού οι έμποροι ζητούν εξευτελιστικές τιμές για την εξαιρετικά ανεβασμένη από άποψης ποιότητας φετινή παραγωγή. Οι τιμές είναι περίπου 20 δρχ. χαμηλότερες από πρόπερσι, τη στιγμή που τα τελευταία χρόνια το πετρέλαιο και τα γεωργικά φάρμακα ανεβαίνουν συνεχώς.

Στην περιοχή του Βοΐου Κοζάνης, από όπου προέρχεται το 50% των μαλακών σιτηρών, οι καλλιεργητές βρίσκονται σε απόγνωση. Εδωσαν τις σοδειές τους από τον Ιούνη χωρίς να έχουν πληρωθεί και οι έμποροι μειώνουν συνεχώς την τιμή, με αποτέλεσμα αυτή να έχει κατρακυλήσει από 52 δρχ. που ήταν πέρυσι στις 38 δρχ. Οι παραγωγοί λένε ότι είναι αδιανόητο να ακριβαίνει η τιμή του ψωμιού και των αλεύρων και να πέφτει η τιμή του σιταριού και καταγγέλλουν ότι η πολιτεία μένει θεατής στον ωμό εκβιασμό που κάνουν σε βάρος τους οι μεσάζοντες και οι βιομήχανοι.

Με αφορμή τα προβλήματα που υπάρχουν έγινε χτες συνάντηση εκπροσώπων των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών Κοζάνης, Καστοριάς, Γρεβενών και Φλώρινας, με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αλ. Κοντό. Ο τελευταίος, με βάση και τη σχετική ανακοίνωση, δεν είχε τίποτα επί της ουσίας να τους πει, παρά μόνο ότι γίνονται συστηματικοί έλεγχοι στις εισαγωγές από τρίτες χώρες. Αλλά τι αλλάζει με αυτό και τι ακριβώς προσπάθειες θα καταβάλει το υπουργείο για να ομαλοποιηθεί, όπως λέει, η αγορά;..


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ