Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
Σηματοδοτούν νέα επίθεση!

Ανακοίνωση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας

Από παλαιότερη κινητοποίηση των Θεσσαλών αγροτών

ICON

Από παλαιότερη κινητοποίηση των Θεσσαλών αγροτών
«Οι δηλώσεις Καραμανλή στη ΔΕΘ ότι οι αγρότες πρέπει να μάθουν να ζουν και χωρίς τις επιδοτήσεις, σηματοδοτούν τη νέα επίθεση εναντίον στα συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς, που κύρια θα πλήξουν αυτά τα μέτρα», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ), σχολιάζοντας τα όσα είπε από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός προαναγγέλλοντας, ουσιαστικά, το «κόψιμο» των επιδοτήσεων.

Συνεχίζοντας η ΕΟΑΣΝΛ επισημαίνει: «Η κατάργηση των επιδοτήσεων σε συνδυασμό με τη νέα ΚΑΠ θα διώξουν από την καλλιέργεια πάνω από 300.000 αγροτικά νοικοκυριά σε πρώτη φάση εφαρμογής που είναι οι μικροί ετεροεπαγγελματίες. Στη συνέχεια θα ξεκληριστούν και οι μεσαίοι αγρότες, γιατί δε θα πληρώνεται η παραγωγή τους. Κανέναν δε θα συμφέρει να παράγει αγροτικά προϊόντα, που δε θα πληρώνονται τουλάχιστον στο κόστος και να αφήνουν κάποιο κέρδος. Ετσι η γη και τα καλλιεργητικά δικαιώματα θα περάσουν στους μεγαλοαγρότες και επιχειρηματίες.

«Αυτό, όμως, θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα όχι μόνον στους αγρότες» σημειώνει η ΕΟΑΣΝΛ, γιατί με τις συγκεκριμένες πολιτικές:

  • «Τι ποιότητας προϊόντα θα παράγουν οι επιχειρηματίες και μεγαλοαγρότες, όταν εκείνο που θα κυριαρχεί θα είναι το κέρδος;
  • Πού θα πάνε οι εκατοντάδες χιλιάδες ξεκληρισμένοι;
  • Σε τι τιμές θα πωλούν τα προϊόντα όταν γίνουν κυρίαρχοι στην αγορά;
  • Τι θα γίνουν τα άλλα επαγγέλματα που λειτουργούσαν με το χρήμα των μικρομεσαίων αγροτών;
  • Τι θα γίνει με τα εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα που είναι γεμάτα δηλητήρια - σαλμονέλες - τρελές αγελάδες - μεταλλαγμένα - διοξίνες κλπ.;
  • Τι θα γίνει με την εξάρτηση της χώρας μας που θα πάρει εκρηκτικές διαστάσεις σε εισαγωγές αγροτικών προϊόντων; Ηδη ξεπερνάμε σε χρήμα τις εισαγωγές των πετρελαιοειδών».

Και καταλήγει: «Η ΕΟΑΣΝΛ έχει επανειλημμένα τοποθετηθεί πάνω σ' αυτό το ζήτημα. Ο δρόμος της ανάπτυξης για την αγροτική οικονομία περνάει μέσα από τη δημιουργία μεγάλων αγροτικών μονάδων, δηλαδή μεγάλους παραγωγικούς συνεταιρισμούς, που θα παίρνουν μέρος όλοι οι μικρομεσαίοι αγρότες με κοινά μηχανήματα - κοινές καλλιέργειες - με δυνατότητες μεταποίησης και εμπορίας αυτών των προϊόντων. Με την ευεργετική στήριξη του κράτους, που θα τους προστατεύει τόσο από τον εσωτερικό ανταγωνισμό όσο και από τον εισαγόμενο, μπορούν να αναπτύξουν στο έπακρο όλες τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας και να δίνουν στο λαό φθηνά και υγιεινά προϊόντα. Εχουν συμφέρον οι εργατοϋπάλληλοι, οι ΕΒΕ, όλα τα λαϊκά στρώματα από μια τέτοια ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας. Γι' αυτό από κοινού με τους αγρότες θα πρέπει να συμπτύξουν μέτωπο ενάντια τόσο στην πολιτική Καραμανλή όσο και του ΠΑΣΟΚ και της ΕΕ συνολικά. Σ' αυτή την κατεύθυνση ο ΕΟΑΣΝΛ καλεί την αγροτιά να παλέψει».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διεκδικήσεις για το σήμερα και την προοπτική!(2009-12-29 00:00:00.0)
Εντείνεται το ξεκλήρισμα(2007-06-26 00:00:00.0)
«Μπιστικοί» των νεοτσιφλικάδων!(2006-12-12 00:00:00.0)
Στοχοπροσηλωμένα στο ξεκλήρισμα(2005-07-08 00:00:00.0)
Κι έρχονται τα χειρότερα!(2005-05-06 00:00:00.0)
Προεκλογική «φούσκα» εξαπάτησης(2003-06-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ