Σάββατο 3 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2005
ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική για το ... καλό του τόπου

«Σύνθεση απόψεων» η κυβερνητική πολιτική, υποστήριξε ο Γ. Αλογοσκούφης, κι ας είναι μονίμως χαμένοι οι εργαζόμενοι

Με δυσκολία συγκρατούσαν χτες, μετά τη συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό, την ικανοποίησή τους οι εκπρόσωποι των μεγαλοβιομηχάνων για τα όσα συμβαίνουν και όσα θα ακολουθήσουν στην οικονομική πολιτική για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους. Προηγήθηκαν οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη περί:

  • «Δεδομένης» οικονομικής πολιτικής, που «αποδίδει»:
  • «Ικανοποιητικό ρυθμό ανάπτυξης», που θα μπορούσε να είναι υψηλότερος, αλλά υπό τις παρούσες συνθήκες αυτό που γίνεται «είναι το καλύτερο δυνατό».
  • Μείωση της ανεργίας και των ...δημοσιονομικών ελλειμμάτων
  • και γενικότερης πολιτικής, που είναι ...«μια σύνθεση απόψεων».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Ο. Κυριακόπουλος, εγκαταλείποντας προσωρινά την κριτική του Συνδέσμου περί «ανικανότητας» και «ατολμίας», επιβράβευσε τις δηλώσεις του υπουργού και την πολιτική της κυβέρνησης, σημειώνοντας έξω από το Μαξίμου: «Εμείς, ως εκπρόσωποι της επιχειρηματικής τάξης, έχουμε όλη τη συναίσθηση της ευθύνης μας, την οποία έχουμε οριοθετήσει και θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια που είναι για το καλό του τόπου».

Προηγουμένως, ο εκπρόσωπος των μεγαλοβιομηχάνων δεν είχε αφήσει περιθώρια αμφιβολίας για την ικανοποίησή τους: «Είναι προφανές ότι διανύουμε μια περίοδο τομών και μεταρρυθμίσεων, η οποία θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Από την αποτελεσματικότητα όλων αυτών των μέτρων θα κριθεί το μέλλον της χώρας μας». Εκφράζοντας και μια έμμεση ανησυχία για τις αντιδράσεις που προκαλεί η σκληρή πολιτική εναντίον των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, πρόσθεσε ότι «ευθύνη γι' αυτό έχουμε όλοι μας. Και δεν εννοώ μόνο όσοι κυβερνούν τη χώρα, αλλά και οι κοινωνικοί εταίροι και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης».

Ετσι, η «σύνθεση απόψεων», που περιέργως δίνει όλο και περισσότερα στους βιομήχανους και αφαιρεί από τους εργαζόμενους, τους μικρούς ΕΒΕ και τους μικρούς αγρότες, διευρύνει την «ελαστική» εργασία και τους μισθούς ένδειας με αντικαταβολή την ανατάραξη των στοιχείων ανεργίας του ΟΑΕΔ, βρίσκει ολόθερμη υποστήριξη από το αδηφάγο μεγάλο κεφάλαιο. Και αυτό εξηγείται εύκολα, παρά την «γκρίνια» των βιομηχάνων που θα συνεχιστεί σε άλλους «τόνους», με τα δισ. ευρώ που θα αποκομίσουν από άμεσες και έμμεσες χρηματοδοτήσεις, από το φορολογικό, τον «αναπτυξιακό» νόμο, ακόμη και τα επιπλέον 271 εκατ. ευρώ που θα εισπράξουν για την «απασχόληση» από τον ΟΑΕΔ!

«Εποικοδομητική» εξάλλου, χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον Κ. Καραμανλή και ο πρόεδρος των Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας Γ. Μυλωνάς. «Το κλίμα ήταν πολύ καλό», πρόσθεσε, έχοντας ζητήσει - και πετυχαίνοντας - επιτάχυνση της δημιουργίας «Ζώνης Καινοτομίας». Ζήτησαν ακόμη «Ζώνες Ελεύθερου Εμπορίου» και αναδιάρθρωση των Περιφερειών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ