Σάββατο 3 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Τσάκισμα της αντιλαϊκής πολιτικής

Εντονη φιλολογία έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα γύρω από τις εξαγγελίες που θα κάνει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Αναλύσεις γράφονται και μεταδίδονται καθημερινά για τον τρόπο που θα παρουσιάσει ο Κ. Καραμανλής το κυβερνητικό έργο, ποια νέα μέτρα θα ανακοινώσει, ποιες μεταρρυθμίσεις θα εξαγγείλει. Αυτές οι αναλύσεις συνοδεύονται και από εκείνες που παρουσιάζουν το ΠΑΣΟΚ, να ασκεί έντονη αντιπολιτευτική... κριτική στη ΝΔ και τον Γ. Παπανδρέου έτοιμο να ανακοινώσει το «νέο πρόγραμμα» του κόμματός του.

Αυτό το σκηνικό στήθηκε και φέτος. Με την κυβέρνηση, δηλαδή, της ΝΔ να εφαρμόζει με συνέπεια και να κλιμακώνει την αντιλαϊκή πολιτική, βαδίζοντας στα χνάρια των προκατόχων της και το ΠΑΣΟΚ σε μια εναλλαγή των ρόλων να κατηγορεί τη ΝΔ για έλλειψη «σχεδίου» και «συντονισμού», «ατολμία» και «λάθος χειρισμούς»... Οσο, όμως, κι αν επιχειρείται από τα επιτελεία του Μαξίμου και της Χαριλάου Τρικούπη, να οξυνθεί η αντιπαράθεση, η πλήρης ταύτιση των δύο κομμάτων του κεφαλαίου στην υλοποίηση της στρατηγικής και των συμφερόντων της άρχουσας τάξης, δεν τους αφήνει κανένα περιθώριο ακόμα και φραστικά να διαφοροποιηθούν.

Στη λογική του ευρωμονόδρομου κινούνται και τα δυο κόμματα. Τη στρατηγική της Λισαβόνας, με τις αντεργατικές κατευθύνσεις που αυτή προωθεί, όπως οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις για την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας», ΝΔ και ΠΑΣΟΚ την έχουν εντάξει στα προγράμματά τους. Συγχρόνως οι πολιτικές επιλογές τους επιβραβεύονται με κάθε ευκαιρία, από τους εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου.

Χτες ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδ. Κυριακόπουλος εμφανίστηκε απόλυτα ικανοποιημένος από τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό. Υπεραμύνθηκε και αυτός, όπως ο Κ. Καραμανλής και ο Γ. Παπανδρέου της ανάγκης συνέχισης των «τομών» και των «μεταρρυθμίσεων», κάλεσε και αυτός όπως και οι δυο πολιτικοί εκφραστές των μεγαλοεπιχειρηματιών, τους κοινωνικούς εταίρους να αναλογιστούν τις «ευθύνες» τους για «το καλό του τόπου».

Η πολιτική τους, λοιπόν, είναι ίδια και απαράλλακτη, όταν... αγωνιούν για την αύξηση των κερδών των μεγαλοεπιχειρηματιών. Οπως είναι ίδιες και οι επιλογές τους, από τον κυβερνητικό θώκο, όταν επιβάλλουν νέους άμεσους και έμμεσους φόρους, καθηλώνουν τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, ψηφίζουν νομοσχέδια που ανατρέπουν τις εργασιακές σχέσεις, βάζουν «ταφόπλακα» στο ασφαλιστικό σύστημα, ξεπουλάνε τη δημόσια περιουσία. Παράλληλα όμως, προσπαθούν να εξαπατούν τον ελληνικό λαό, όταν από τη θέση της αντιπολίτευσης... ανακαλύπτουν τη φτώχεια, την ακρίβεια και την ανεργία, μεταφέροντας τις ευθύνες για την ύπαρξή τους στους «προηγούμενους» και στην πορεία διευρύνουν τα μεγέθη τους.

Στην εντεινόμενη επέλαση της κυβέρνησης και του κεφαλαίου, που έχει την έγκριση και του ΠΑΣΟΚ, οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιτάξουν τους δικούς τους κοινωνικοπολιτικούς αγώνες. Πρώτος σταθμός το συλλαλητήριο στη ΔΕΘ κάτω από τα πανό του ΠΑΜΕ. Πρέπει να συγκρουστούν με την αντιδραστική πολιτική που καταργεί τα δικαιώματά τους ώσπου να την ανατρέψουν. Να αποδυναμώσουν πολιτικά και τα δυο κόμματα του κεφαλαίου και να συσπειρωθούν με το ΚΚΕ για το λαϊκό μέτωπο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ