Σάββατο 3 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μας τα 'παν κι άλλοι

Γρηγοριάδης Κώστας

«Πρόγραμμα ολοκληρωμένης παρέμβασης για την τόνωση της απασχόλησης στο Νομό Θεσσαλονίκης» θ' ανακοινωθεί τον προσεχή Οκτώβρη, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Απασχόλησης, Γερ. Γιακουμάτος, ισχυριζόμενος ότι έτσι θ' αντιμετωπιστεί η ανεργία. Ούτε σ' αυτό πρωτοτυπεί η κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς τα είπαν και τα έκαναν άλλοι, πριν απ' αυτή.

Ηταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που εφάρμοσε τέτοια προγράμματα, προσπαθώντας να ξεγελάσει τους άνεργους, με «φρούδες ελπίδες». Διότι, όπως έδειξε η εφαρμογή αυτών των προγραμμάτων, κάθε άλλο παρά στην αντιμετώπιση της ανεργίας αποσκοπούν. Στόχος τους δεν είναι να εξασφαλιστεί μόνιμη και σταθερή δουλιά στους ανέργους, αλλά να δοθεί «ζεστό» χρήμα στους εργοδότες και να προχωρήσουν οι αντιδραστικές αλλαγές που σχετίζονται με τη μερική απασχόληση και την κατάργηση βασικών εργατικών δικαιωμάτων.

Ακριβώς το ίδιο πρόγραμμα εφαρμόστηκε στη Λάρισα για μια διετία και το αποτέλεσμα ήταν να «τσεπώσουν» οι εργοδότες και διάφοροι «αετονύχηδες» πάνω από 15 δισ. δρχ. - από λεφτά, μάλιστα, των εργαζομένων, αφού τα κονδύλια δόθηκαν από τον ΛΑΕΚ και τον ΟΑΕΔ - και να αυξηθεί κι άλλο η ανεργία! Αυτό που έγινε στην πράξη ήταν να προσληφθεί ένας μικρός αριθμός ανέργων - πολλοί στη θέση άλλων εργαζομένων που απολύθηκαν - οι οποίοι δεν πληρώνονταν και δεν ασφαλίζονταν κανονικά και μετά την παρέλευση του χρόνου για τον οποίο είχαν προσληφθεί ξαναβρέθηκαν χωρίς δουλιά.

Δεν ξεχνιέται

Οχι, δε θα εξαγγείλει νέα μέτρα λιτότητας ο πρωθυπουργός στα εγκαίνια της ΔΕΘ, διαβεβαιώνουν οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες τις μέρες αυτές, επιχειρώντας τη δημιουργία ενός ευνοϊκού κλίματος για την πρωθυπουργική ομιλία. Ακόμη κι έτσι να είναι - συμπληρώνουμε εμείς - τη χρονιά που έρχεται, τα λαϊκά στρώματα θα πληρώσουν ακόμη περισσότερους φόρους, οι τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης θα συνεχίσουν την κατά πολύ γρηγορότερη ανοδική τους πορεία απ' ό,τι οι πενιχρές ...αυξήσεις των μεροκάματων και των συντάξεων και αλίμονο στις οικογένειες, που έχουν παιδιά - μαθητές ή παραστεί η ανάγκη αντιμετώπισης προβλημάτων υγείας...

Προφανώς, μερικοί έχουν την εντύπωση ότι λέγοντας και ξαναλέγοντας στους εργαζόμενους πως δεν υπάρχει σκληρή λιτότητα, θα τους κάνουν και να την ξεχάσουν κιόλας. Δε δοκιμάζουν πρώτα να ζήσουν με μερικές εκατοντάδες ή και χίλια ευρώ το μήνα...

«Λύσεις» για αυταπάτες

Με περισσή κομπορρημοσύνη παρουσίασε πρόσφατα ο φιλοκυβερνητικός Τύπος τις τελευταίες εξαγγελίες του υπουργείου Εσωτερικών για τις γυναίκες. Πέρα από τα γνωστά, περί στήριξης για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας των γυναικών και την απασχόληση μέσω προγραμμάτων ΟΑΕΔ, ο υπουργός έκανε λόγο για κατάργηση των ποσοστώσεων για την πρόσληψη των γυναικών στη Δημοτική Αστυνομία ή την κατάταξή τους ως Επαγγελματίες Οπλίτες.

Ο χώρος δεν επιτρέπει να σχολιάσουμε τη ματαιότητα των όσων ακούστηκαν για την αντιμετώπιση της φυλετικής ανισοτιμίας, που είναι σύμφυτη με τον καπιταλισμό. Ας θυμίσουμε όμως στον αναγνώστη (γιατί η κυβέρνηση είναι βέβαιο πως το γνωρίζει καλά) ότι το α΄ τρίμηνο του 2005 η ανεργία στις γυναίκες βρέθηκε στο 16,1% (το δ΄ τρίμηνο του 2004 ήταν 16,1% και το γ΄ τρίμηνο του 2004 15,8%), σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες, πάνω από το αντίστοιχο ποσοστό των αντρών (σύμφωνα με τις αντίστοιχες Ερευνες Εργατικού Δυναμικού της ΕΣΥΕ). Ακόμη, ότι χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο το 2004, θύματα της «ελεύθερης αγοράς», ενώ κανένα όφελος δεν είδαν οι γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων από την «προτεραιότητα» που έχουν στη μερική απασχόληση...

Οι μόνοι λοιπόν που εισέπραξαν λύσεις απ' τις προχτεσινές εξαγγελίες είναι εκείνοι που θέλουν να πολλαπλασιαστούν οι αυταπάτες και να ενισχυθεί ο αποπροσανατολισμός των εργαζόμενων γυναικών...

Αποκαλυπτική ασυνέπεια

«Σκεπτικισμό» και «ανησυχία» εκφράζει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου για τον Ευρωκινεζικό διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να ανατραπεί η συμφωνία που καταλήχθηκε στις 10 του Ιούνη. Μάλιστα, η ΕΣΕΕ θεωρεί ότι η πρώτη συμφωνία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ελληνική κυβέρνηση και στην... ίδια τη Συνομοσπονδία και, τώρα, κατηγορεί για την αναδιαπραγμάτευση λίγους μεγάλους εμπορικούς ομίλους που «εκβιάζουν» την ΕΕ ότι θα μείνουν τα ράφια των καταστημάτων τους άδεια και θα απολύσουν εργαζόμενους.

Αυτά παθαίνει όποιος είναι ασυνεπής. Οι υπέρμαχοι της «ελεύθερης» αγοράς επιζητούν περιοριστικούς κανόνες. Οι πολέμιοι του «προστατευτισμού» αναζητούν προστασία και με τεχνικά μέσα επιδιώκουν να εμποδίσουν μια χώρα - την Κίνα στην προκειμένη περίπτωση - μέλος πλέον του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και με το «αζημίωτο», να ασκήσει την εμπορική της δραστηριότητα. Ωστόσο καμιά ανησυχία δεν εκφράστηκε όταν η ελληνική παραγωγή υποτάχθηκε στις επιταγές της ΕΕ και κανένας προστατευτισμός δε θεωρήθηκε απαραίτητος τότε. Προφανώς, είναι υπέρ του «προστατευτισμού» ή της «ελεύθερης αγοράς», αρκεί να λειτουργούν υπέρ των συμφερόντων τους και μόνο. Ολα τ' άλλα είναι μόνο λόγια...

Προφάσεις εν αμαρτίαις...

Η παροιμία «εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι», ταιριάζει «γάντι» στην περίπτωση της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ). Χρόνια τώρα οι εκάστοτε κυβερνώντες και από κοντά τα αστικά μέσα ενημέρωσης, «βομβαρδίζουν» τον ελληνικό λαό με τον ισχυρισμό ότι το κράτος δήθεν έχει πληρώσει 1 τρισεκατομμύριο δραχμές για την ΟΑ. Και ότι αν δεν ιδιωτικοποιηθεί η ΟΑ, θα συνεχίσει να επιβαρύνεται ο Ελληνας φορολογούμενος για τη λειτουργία μιας «ζημιογόνας» εταιρίας. Ολοι αυτοί οι ισχυρισμοί, δεν είναι τίποτα άλλο, παρά το προπαγανδιστικό προκάλυμμα, προκειμένου να συγκαλυφτεί ένα ακόμα πολιτικό έγκλημα διαρκείας, που διαπράττεται χρόνια τώρα με τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ελληνικών κυβερνήσεων.

Αυτοί οι ισχυρισμοί προβάλλονται για να δικαιολογηθεί στα μάτια του ελληνικού λαού, το επιχειρούμενο ξεπούλημα μιας ακόμα εταιρίας στρατηγικής σημασίας, όπως είναι η ΟΑ, με βαρύτατες συνέπειες για τους εργαζόμενους και τους επιβάτες. Για να γίνει κατανοητή η συμπαιγνία ελληνικών κυβερνήσεων και Βρυξελλών, αρκεί να επισημανθεί ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μελέτης της ΟΑ, οι οφειλές του κράτους προς την εταιρία, έως τις 31 Δεκεμβρίου 1992, δηλαδή λίγους μήνες πριν υποβληθεί προς έγκριση στην ΕΕ το πρώτο «πρόγραμμα εξυγίανσης», ανέρχονταν σε 580 δισ. δρχ.!

Από εκεί και πέρα και με πρόσχημα καταγγελίες που έκαναν στην ΕΕ ανταγωνίστριες προς την ΟΑ εταιρία, αρχίζει το «γαϊτανάκι», που συνεχίζεται έως σήμερα, με τις καταδικαστικές αποφάσεις των Βρυξελλών και την απαίτηση να επιστρέψει η ΟΑ, «επιδοτήσεις» ύψους από 250 έως 400 εκατ. ευρώ που υποτίθεται ότι έλαβε από το κράτος! Ομως, το κράτος είναι αυτό που οφείλει στην εταιρία ακόμα και σήμερα τεράστια ποσά. Κάτι, άλλωστε, που είχε αναγκαστεί να παραδεχτεί δημόσια η Λογιόλα Ντε Παλάθιο, προκάτοχος του Ζακ Μπαρό, σημερινού αρμόδιου επιτρόπου της ΕΕ για τις μεταφορές και «δημόσιου κατηγόρου» της ΟΑ. Η κ. Ντε Παλάθιο, λοιπόν, απαντώντας σε παρέμβαση ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, στις 15 Γενάρη 2003, είχε δηλώσει εγγράφως ότι αν υπάρχει κάποιο χρέος, αυτό είναι το «τεράστιο χρέος του ελληνικού δημοσίου προς την ΟΑ».

Εν κατακλείδι, η κατευθυντήρια πολιτική - όλων ανεξαιρέτως των κυβερνήσεων - τουλάχιστον, από το 1990 και εντεύθεν, ήταν να συρρικνωθεί και απαξιωθεί η εταιρία, να «σαρωθούν» εργατικές κατακτήσεις και δικαιώματα και τελικά η ΟΑ να ξεπουληθεί στους ιδιώτες, όπως απαιτεί το διευθυντήριο των Βρυξελλών. Ανεξάρτητα, πάντως, από την κατάληξη της ΟΑ, όσο οι αερομεταφορές αποτελούν ένα ακόμα «πεδίο» κερδοσκοπίας κρατικών ή μη κρατικών αεροπορικών εταιριών, δεν έχει σημασία, μόνο δυσοίωνες μπορεί να είναι οι προβλέψεις για το μέλλον των εναέριων μεταφορών.

Μοναδική λύση είναι οι αερομεταφορές να ανήκουν σε Ενιαίο Δημόσιο Φορέα Μεταφορών του Δημοσίου, αλλά σε καθεστώς λαϊκής εξουσίας και οικονομίας, με αναβαθμισμένες ασφαλείς και φθηνές υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών.


Νίκος ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ

Τα αναμενόμενα...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΘΑ ΗΤΑΝ περίεργο. Οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ δήλωσαν σε όλους τους τόνους - μετά τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό - ότι στηρίζουν χωρίς συζήτηση τις επιλογές της κυβέρνησης.

* * *

Υποθέτουμε ότι η εξέλιξη χαροποιεί την κυβέρνηση, μια και μόνο από τους βιομήχανους ή τους εφοπλιστές μπορεί βέβαια να αναμένει μια ξεκάθαρη επιδοκιμασία της πολιτικής της και των όσων κάνει.

* * *

Θα τα βλέπουν τώρα αυτά εκεί στο ΠΑΣΟΚ και θα αναπολούν σίγουρα τις μέρες εκείνες, που αντίστοιχα συγχαρητήρια έπαιρνε ο Κώστας Σημίτης και η κυβέρνησή του.

* * *

Πάντως, ο ΣΕΒ θα μπορούσε να κάνει και κάποια μνεία γι' αυτούς. Στο κάτω κάτω της γραφής, στήριξαν στη Βουλή την ουσία τόσων κυβερνητικών νομοσχεδίων, φροντίζοντας πάντα να «διαφωνούν» σε θέματα διαχείρισης και όχι σε θέματα πολιτικής κατεύθυνσης και ουσίας.

* * *

ΕΙΧΑΜΕ ΠΑΝΤΩΣ ΚΑΙ τους βιομήχανους της Βόρειας Ελλάδας, που ζητούν τη δημιουργία «ζώνης ελεύθερου εμπορίου» στη Βαλκανική. Γιατί, άραγε; Μήπως τους εμποδίζει κανείς να μετακινούν όπου θέλουν τις επιχειρήσεις τους, αφήνοντας πίσω τους χιλιάδες ανέργους;

* * *

Οπως πολλάκις έχει διαπιστωθεί, όχι απλά κανένας δεν τους εμποδίζει, αλλά ...τους επιδοτούν κι από πάνω. Φανταστείτε, δηλαδή, μέχρι πού έχουν φθάσει οι ορέξεις τους για να ζητούν κι άλλα.

* * *

ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΒΟΛΙΚΟ ή τυχαίο το γεγονός ότι η εκδήλωση για την 31η επέτειο ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ πρόκειται να γίνει στο στάδιο του ...Τάε Κβο Ντο; Οι εσωκομματικές φατρίες στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι βέβαια ακόμα υπό διαμόρφωση, όμως δεν αποκλείεται στο άμεσο μέλλον ο εσωκομματικός διάλογος να χρειαστεί τις ...πολεμικές τέχνες.

* * *

Οσο για την προγραμματισμένη απουσία του Κώστα Σημίτη - λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, όπως ειπώθηκε - ελάχιστα φαίνεται να ενοχλεί τη σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Να ξεχαστεί η περίοδός του προσπαθούν, όσο κι αν ρητορεύουν για το αντίθετο.


Γρηγοριάδης Κώστας

«Ενότητα στο πρόβλημα»

Γρηγοριάδης Κώστας

Φανταζόμαστε, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, ότι θα αισθάνονται πλήρως δικαιωμένοι οι απανταχού οπαδοί της αντίληψης «ενότητα στη βάση των προβλημάτων». Μιλάμε, για την κοινή συγκέντρωση, που αποφάσισαν οι πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, μαζί με το ΕΚΘ και την ΕΔΟΘ, την ώρα που ο Κ. Καραμανλής θα εγκαινιάζει τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με όσα είπαν οι εκπρόσωποι των παραπάνω, το συλλαλητήριο δε θα έχει αντικυβερνητικό περιεχόμενο και δε θα καταδικάζει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, αφού σε κάτι τέτοιο δε συμφωνεί η ΔΑΚΕ. Δε θα καταδικάζει, επίσης, τη γενικότερη αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική του «ευρωμονόδρομου», των «απελευθερώσεων» και των διαρθρωτικών αλλαγών - για παράδειγμα, όπως αυτή εφαρμόστηκε τόσα χρόνια από το ΠΑΣΟΚ - αφού σε κάτι τέτοιο δε συμφωνεί η ΠΑΣΚΕ. Και δε μιλάμε, βέβαια, για την καταδίκη των πολιτικών και πρακτικών της «κοινωνικής συναίνεσης» και της «ταξικής συνεργασίας», αφού στο ενδεχόμενο αυτό διαφωνούν όλοι οι προαναφερόμενοι και η «Αυτόνομη Παρέμβαση» μαζί.

Κι έτσι, ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση», έχοντας την πλειοψηφία στα κορυφαία συνδικαλιστικά όργανα, διοργανώνουν μια συγκέντρωση, που θα ...διεκδικεί από κάποιες αυξήσεις στα μεροκάματα μέχρι κίνητρα και επιδοτήσεις στους μεγαλοεπιχειρηματίες. Κι από μέτρα ελέγχου της ακρίβειας μέχρι τη μεγαλύτερη «απελευθέρωση» της αγοράς και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Η «ενότητα στο πρόβλημα» σε όλο της το μεγαλείο...

«Ακούμπα τα»

Εμπόδια ακόμα και στην υποβολή αιτήσεων για πρόσληψη στο δημόσιο συναντούν οι πτυχιούχοι σχολών των ΑΕΙ και ΤΕΙ, καθώς, για την εξασφάλιση ορισμένων από τα δικαιολογητικά που απαιτούνται πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση πτυχιούχου της νοσηλευτικής σχολής των ΤΕΙ, που, όπως καταγγέλλει στο «Ρ», καλείται να πληρώσει πολλά για να πάρει χαρτί πιστοποίησης εκμάθησης κομπιούτερ, που θα το χρησιμοποιήσει στην αίτηση για πρόσληψη σε δημόσιο νοσοκομείο.

Για να πάρει αυτό το χαρτί, πρέπει ν' «ακουμπήσει» 800 ευρώ σε ιδιωτική σχολή πληροφορικής, αφού χρειάζεται να φοιτήσει τρεις μήνες και στη συνέχεια δώσει εξετάσεις. Κάτι που σημαίνει ότι εκτός από το υψηλό κόστος, απαιτείται και μια χρονοβόρα διαδικασία, στερώντας ουσιαστικά από τον άνεργο πτυχιούχο ακόμα και το δικαίωμα στη διεκδίκηση μιας θέσης εργασίας. Οι αρμόδιες υπηρεσίες, δε, όπου υποβάλλονται οι αιτήσεις, τον ενημέρωσαν πως μπορεί να καταθέσει μια υπεύθυνη δήλωση ότι είναι γνώστης χειρισμού Η/Υ, αλλά, στη συνέχεια, στην περίπτωση που προσληφθεί, θα περάσει από σχετικές εξετάσεις και εφόσον δεν τις περάσει με επιτυχία, τότε η πρόσληψή του θα θεωρηθεί άκυρη.

Εκεί οδηγεί η πολιτική εμπορευματοποίησης της Παιδείας προς όφελος των ιδιωτών, που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ...

Πολλά λάθη...

Πάμπολλα είναι τα λάθη στα χαρτάκια με τα προσωρινά δικαιώματα που στάλθηκαν στους αγρότες οι οποίοι από του χρόνου θα παίρνουν τις αποσυνδεμένες επιδοτήσεις της νέας ΚΑΠ.

Οπως φαίνεται, τα περισσότερα λάθη έχουν γίνει στους ελαιοκαλλιεργητές. Για παράδειγμα, στην Πελοπόννησο, σε ολόκληρα χωριά δεν υπάρχει κανείς που να έχει λάβει σωστά στοιχεία. Αλλού υπάρχουν λάθη στα κιλά, αλλού στα χρήματα κι αλλού στα στρέμματα. Βέβαια κάποιοι αρμόδιοι στους οποίους κατέφυγαν αρκετοί αγρότες, τους λένε πως τα δικαιώματα που ανακοινώθηκαν είναι προσωρινά και μπορούν να κάνουν ενστάσεις, διαβεβαιώνοντάς τους ότι όλα θα διορθωθούν. Ελα, όμως, που οι ενστάσεις - οι οποίες με βάση τις σχετικές ανακοινώσεις του Ε. Μπασιάκου ξεκίνησαν από 1η Σεπτέμβρη - θα «ακριβοπληρώνονται» από τους αγρότες για να τις παραλάβουν οι κατά τόπους Ενώσεις και στη συνέχεια να εξεταστούν. Κι εδώ γίνονται και εύλογες σκέψεις μήπως αυτά τα τόσα πολλά λάθη δεν είναι και τόσο τυχαία... Λέμε... Πάντως από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΟΠΕΚΕΠΕ για να μη γίνει κανένα λάθος και δοθούν τίποτα λεφτά παραπάνω από το χρηματικό πλαφόν που έβαλε η ΕΕ, επιβλήθηκε οριζόντια μείωση 5% στα προσωρινά δικαιώματα και μέχρι να βγουν τα τελικά δικαιώματα στις αρχές του 2006 θα πέσουν και άλλες μειώσεις... Εδώ βέβαια δε σηκώνει ενστάσεις, ακόμα κι αν τις πληρώνουν οι αγρότες...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Τσάκισμα της αντιλαϊκής πολιτικής

Εντονη φιλολογία έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα γύρω από τις εξαγγελίες που θα κάνει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Αναλύσεις γράφονται και μεταδίδονται καθημερινά για τον τρόπο που θα παρουσιάσει ο Κ. Καραμανλής το κυβερνητικό έργο, ποια νέα μέτρα θα ανακοινώσει, ποιες μεταρρυθμίσεις θα εξαγγείλει. Αυτές οι αναλύσεις συνοδεύονται και από εκείνες που παρουσιάζουν το ΠΑΣΟΚ, να ασκεί έντονη αντιπολιτευτική... κριτική στη ΝΔ και τον Γ. Παπανδρέου έτοιμο να ανακοινώσει το «νέο πρόγραμμα» του κόμματός του.

Αυτό το σκηνικό στήθηκε και φέτος. Με την κυβέρνηση, δηλαδή, της ΝΔ να εφαρμόζει με συνέπεια και να κλιμακώνει την αντιλαϊκή πολιτική, βαδίζοντας στα χνάρια των προκατόχων της και το ΠΑΣΟΚ σε μια εναλλαγή των ρόλων να κατηγορεί τη ΝΔ για έλλειψη «σχεδίου» και «συντονισμού», «ατολμία» και «λάθος χειρισμούς»... Οσο, όμως, κι αν επιχειρείται από τα επιτελεία του Μαξίμου και της Χαριλάου Τρικούπη, να οξυνθεί η αντιπαράθεση, η πλήρης ταύτιση των δύο κομμάτων του κεφαλαίου στην υλοποίηση της στρατηγικής και των συμφερόντων της άρχουσας τάξης, δεν τους αφήνει κανένα περιθώριο ακόμα και φραστικά να διαφοροποιηθούν.

Στη λογική του ευρωμονόδρομου κινούνται και τα δυο κόμματα. Τη στρατηγική της Λισαβόνας, με τις αντεργατικές κατευθύνσεις που αυτή προωθεί, όπως οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις για την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας», ΝΔ και ΠΑΣΟΚ την έχουν εντάξει στα προγράμματά τους. Συγχρόνως οι πολιτικές επιλογές τους επιβραβεύονται με κάθε ευκαιρία, από τους εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου.

Χτες ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδ. Κυριακόπουλος εμφανίστηκε απόλυτα ικανοποιημένος από τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό. Υπεραμύνθηκε και αυτός, όπως ο Κ. Καραμανλής και ο Γ. Παπανδρέου της ανάγκης συνέχισης των «τομών» και των «μεταρρυθμίσεων», κάλεσε και αυτός όπως και οι δυο πολιτικοί εκφραστές των μεγαλοεπιχειρηματιών, τους κοινωνικούς εταίρους να αναλογιστούν τις «ευθύνες» τους για «το καλό του τόπου».

Η πολιτική τους, λοιπόν, είναι ίδια και απαράλλακτη, όταν... αγωνιούν για την αύξηση των κερδών των μεγαλοεπιχειρηματιών. Οπως είναι ίδιες και οι επιλογές τους, από τον κυβερνητικό θώκο, όταν επιβάλλουν νέους άμεσους και έμμεσους φόρους, καθηλώνουν τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, ψηφίζουν νομοσχέδια που ανατρέπουν τις εργασιακές σχέσεις, βάζουν «ταφόπλακα» στο ασφαλιστικό σύστημα, ξεπουλάνε τη δημόσια περιουσία. Παράλληλα όμως, προσπαθούν να εξαπατούν τον ελληνικό λαό, όταν από τη θέση της αντιπολίτευσης... ανακαλύπτουν τη φτώχεια, την ακρίβεια και την ανεργία, μεταφέροντας τις ευθύνες για την ύπαρξή τους στους «προηγούμενους» και στην πορεία διευρύνουν τα μεγέθη τους.

Στην εντεινόμενη επέλαση της κυβέρνησης και του κεφαλαίου, που έχει την έγκριση και του ΠΑΣΟΚ, οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιτάξουν τους δικούς τους κοινωνικοπολιτικούς αγώνες. Πρώτος σταθμός το συλλαλητήριο στη ΔΕΘ κάτω από τα πανό του ΠΑΜΕ. Πρέπει να συγκρουστούν με την αντιδραστική πολιτική που καταργεί τα δικαιώματά τους ώσπου να την ανατρέψουν. Να αποδυναμώσουν πολιτικά και τα δυο κόμματα του κεφαλαίου και να συσπειρωθούν με το ΚΚΕ για το λαϊκό μέτωπο.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org