Σάββατο 3 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προκλητικές αλχημείες με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ

Με νέες «κατηγορίες» ανέργων και καινούριους ορισμούς προσπαθεί να παρουσιάσει μείωση της ανεργίας!

Ακρως δημαγωγικά τεχνάσματα χρησιμοποιεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης, για να εμφανίσει μείωση της ανεργίας, με αφορμή τη δημοσιοποίηση των εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ κατά το μήνα Ιούλη, οι οποίοι ανέρχονται στις 458.717. Παρά όμως τη φαινομενική μείωση σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2004 και τις αλχημείες του υπουργείου, η πραγματικότητα είναι ότι - κατά μέσο όρο - τους πρώτους 7 μήνες του 2005, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στις λίστες του ΟΑΕΔ ξεπερνάει τις 500.000. Αντίστοιχα ο μέσος όρος των εγγεγραμμένων ανέργων το 2004 ξεπερνούσε και πάλι το μισό εκατομμύριο.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ) για το πρώτο τρίμηνο του 2005, οι άνεργοι ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο (502.551) επί του συνόλου του εργατικού δυναμικού.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, σε συνεργασία με τη διοίκηση του ΟΑΕΔ επινόησαν μια νέα «κατηγορία» ανέργων - από το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων - τους οποίους βαφτίζουν «πραγματικά αναζητούντες εργασία»! Με τη νέα «κατηγορία», η ηγεσία του υπουργείου προσπαθεί - αφού πρώτα εξηγεί ότι «ως άνεργος λογίζεται εκείνος ο οποίος μπορεί αλλά και επιθυμεί να εργαστεί» (!) - να εμφανίσει μείωση της ανεργίας, κατά πώς τη βολεύει. Δεν τολμά βεβαίως να δώσει διευκρινίσεις για τους υπόλοιπους ανέργους που δε συμπεριλαμβάνονται σ' αυτή τη λίστα, όπως για παράδειγμα οι άνεργοι που αναζητούν πλήρη απασχόληση με πλήρη δικαιώματα και αρνούνται να εργαστούν με μερική απασχόληση, όπως τους προτείνουν οι διάφοροι σύμβουλοι του ΟΑΕΔ.

Τα τεχνάσματα της ηγεσίας του υπουργείου για να πείσει για την αποτελεσματικότητα της πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ προκαλούν τους χιλιάδες ανέργους της χώρας, καθώς η ανεργία όχι μόνο δε μειώνεται, αλλά αποτελεί και το άλλοθί της για την ενίσχυση των κερδών της εργοδοσίας, για την ένταση της ευελιξίας στην απασχόληση, για τη γενίκευση της απλήρωτης δουλιάς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ