Τετάρτη 10 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
16ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΟΛΑΙΑΣ
Συμμετέχω στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ...

...Μοιράζομαι την αγωνία για το μέλλον, για την Υγεία, την Παιδεία που θέλει η κυρίαρχη τάξη να μετατρέψει σε προνόμια, κι αυτά ακόμα για τους λιγοστούς. Μοιράζομαι την οργή μου για την ακόμα πιο βάρβαρη σκλαβιά που ετοιμάζουν στη γενιά μου, για τις 12 και 14 ώρες δουλιάς, την εργοδοτική τρομοκρατία που εντείνεται.

Και κάθεται μαζί μου να συζητήσει ο νέος Βιετναμέζος που στην τελετή έναρξης άπλωνε το χέρι του εγκάρδια. Ο συνομήλικος απ' την Κολομβία που στην μπλούζα του ήταν γραμμένο «Κολομβία χωρίς φτώχεια», ο Τούρκος που μερικά μέτρα πιο πέρα, φώναζε με τους συντρόφους του πως «Τα εργοστάσια, η γη, η πολιτική εξουσία, τα πάντα στο μέλλον θα είναι στους εργάτες». Αλλά κι ο νέος απ' τις ΗΠΑ που επέμενε «Bush escucha, estamos en la lucha» (Μπους άκου, αγωνιζόμαστε).

Δεν είναι τυχαίο αυτό το αντάμωμα: Γίνεται σε μια κορυφαία διοργάνωση που στην εξηντάχρονη πορεία της, αντανακλά τη μάχη που δίνει και το νεολαιίστικο κίνημα, μέσα στους αρνητικούς διεθνείς συσχετισμούς. Μάχη ενάντια στην υποταγή, στην ενσωμάτωση και τη συναίνεση, μάχη για σύγκρουση, αντιπαράθεση με τον ιμπεριαλισμό. Μάχη που για ένα μέλος της ΚΝΕ, συνδέεται με τη διέξοδο, με τον αγώνα για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία, για το σοσιαλισμό.

Γι' αυτό και το σύνθημα που προχτές ήχησε στην έναρξη, ο προβληματισμός που αύριο θα αναπτυχθεί στις εκδηλώσεις, δεν είναι «πυροτέχνημα». Αφορούν πολιτική δέσμευση. Δεν είναι ο «ενθουσιασμός της νεολαίας», που κάποιοι λένε, αυτό που μας φέρνει στο Φεστιβάλ. Είναι ότι αντιλαμβάνομαι «πού βρίσκεται το συμφέρον μου». Αφορά συνειδητή επιλογή, πολιτική δέσμευση.

Κι είναι όλα αυτά άρρηκτα δεμένα με τη δουλιά στα συνδικάτα, στους μαζικούς φορείς, τη δουλιά άνθρωπο τον άνθρωπο, στα σχολειά, στα πανεπιστήμια, στους τόπους δουλιάς. Εκεί που πρέπει να φτάσει και η εμπειρία του Φεστιβάλ, οι δυσκολίες αλλά και η ελπίδα που έρχεται απ' την εμπειρία των νέων που αγωνίζονται στις άλλες μεριές του κόσμου. Να μάθει ο κάθε νέος ότι η δύναμή του μεγαλώνει όταν ενώνεται μ' αυτή των εκατομμυρίων ακόμα του πλανήτη που έχουν τον ίδιο εχθρό, τον ιμπεριαλισμό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ