Τετάρτη 10 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Τα αντιδημοκρατικά μέτρα είναι εδώ!

Για τη δήθεν αντιμετώπιση της τρομοκρατίας προχωράνε σε σύσταση ...ειδικών δικαστηρίων

ΒΕΡΟΛΙΝΟ-ΛΟΝΔΙΝΟ-ΠΑΡΙΣΙ.--

Το ενδεχόμενο σύστασης ειδικών δικαστηρίων χωρίς ενόρκους για τους υπόπτους τρομοκρατικών δραστηριοτήτων εξετάζει η βρετανική κυβέρνηση, ως ένα εκ των νέων αντιτρομοκρατικών μέτρων.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, λόρδος Φάλκονερ, δήλωσε ότι τα δικαστήρια αυτά μπορεί να αποφασίζουν αν τα στοιχεία που προς το παρόν δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο δικαστήριο, όπως, για παράδειγμα, ηχογραφημένες τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στις δίκες εναντίον των υπόπτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρσι μια παρόμοια πρόταση για δημιουργία ειδικών δικαστηρίων για ξένους υπηκόους κρίθηκε αντισυνταγματική από το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας, αλλά, όπως τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, μετά τις επιθέσεις της 7ης του Ιούλη «οι κανόνες του παιγνιδιού αλλάζουν». Ετσι, σύμφωνα με τους αναλυτές, η πρόταση για τη δημιουργία «ειδικών δικαστηρίων» αποτελεί την πρώτη ένδειξη των επιπτώσεων των δηλώσεων Μπλερ στο βρετανικό ποινικό σύστημα.

Το υπουργείο Εσωτερικών λέει ότι συνεχίζει να μελετά τις λεπτομέρειες της συγκεκριμένης πρότασης, αλλά, όπως όλα δείχνουν, η Βρετανία οδεύει προς τη δημιουργία δικαστηρίων μόνο με δικαστές, χωρίς σώμα ενόρκων. Μια τέτοια αλλαγή θα επιτρέψει στις αρχές να χρησιμοποιούν αποδεικτικά στοιχεία που προέρχονται από τηλεφωνικές υποκλοπές, κάτι που μέχρι τώρα δεν επιτρέπεται. Επιπλέον θα δώσει τη δυνατότητα στην αστυνομία να κρατά τους υπόπτους τρομοκρατικών πράξεων, χωρίς να απαγγέλλονται κατηγορίες, για περισσότερες από 14 μέρες, οι οποίες σήμερα είναι το ανώτατο επιτρεπτό όριο.

Στο παιγνίδι και η Γερμανία

Στο μεταξύ, στο χορό για τα καλά μπήκε και το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών το οποίο εξέδωσε οδηγία προς τους Γερμανούς πολίτες, να μειώσουν στο ελάχιστο δυνατόν τις μεταβάσεις τους στη Σαουδική Αραβία στο άμεσο μέλλον. Ανάλογου περιεχομένου συστάσεις ισχύουν ήδη και για τους πολίτες των ΗΠΑ, της Βρετανίας, αλλά και της Αυστραλίας. Επίσης οι ΗΠΑ και χτες κράτησαν κλειστές τις διπλωματικές αποστολές τους στη Σ. Αραβία, την πρεσβεία στο Ριάντ και τα προξενεία στο Νταχράν και στην Τζέντα.

Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», θέμα ελάχιστου χρόνου είναι η ανακοίνωση εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης του νέου αντιτρομοκρατικού πακέτου, του τρίτου κατά σειρά. Λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει γνωστές αλλά, όπως σημειώνουν οι «Suddeutsche Zeitung», υπάρχει «διακομματική συναίνεση». O Εντμουντ Στόιμπερ, πρωθυπουργός του κρατιδίου της Βαυαρίας, έσπευσε να «συμβάλει» δηλώνοντας στη «Suddeutsche Zeitung» ότι η αστυνομία θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να κάνει «προληπτικές συλλήψεις» ίσως και κρατήσεις ξένων οι οποίοι δεν μπορούν να απελαθούν για νομικούς λόγους! Εντούτοις, η εξωδικαστική κράτηση είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα στη Γερμανία και ήδη βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού κάνουν λόγο για την επιστροφή του Schutzkaft, του μέτρου δηλαδή που εφάρμοσαν οι ναζί το 1933 προκειμένου να φυλακίζουν πολιτικούς τους αντιπάλους αρχικά και κατόπιν Εβραίους καθώς και ότι πρόκειται για ένα σαφώς αντισυνταγματικό μέτρο...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ