Τετάρτη 10 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Ζυμώσεις για αίσια έκβαση των συνομιλιών του Πεκίνου

Πληροφορίες εφημερίδας της Σεούλ αναφέρει πως ΛΔ Κορέας, Ν.Κορέα, ΗΠΑ και Κίνα συμφώνησαν να συγκροτήσουν τετραμερές φόρουμ, με στόχο τη σύναψη μιας συμφωνίας ειρήνης....

ΣΕΟΥΛ.--

Επισκέψεις σε Ουάσιγκτον και Πεκίνο θα έχει για τις επόμενες δύο βδομάδες ο Νοτιοκορεάτης υπουργός Εξωτερικών Μπαν Κι-μουν σε μία προσπάθεια, όπως είπε, να προετοιμαστεί καλύτερα η συνέχεια του πρόσφατου γύρου εξαμερών συνομιλιών του Πεκίνου για την Κορεατική Χερσόνησο που προγραμματίστηκε για τις 29 του μήνα.

Ο Μπαν Κι-μουν δε θέλησε να δώσει λεπτομέρειες για το σαφή σκοπό των συναντήσεων που θα έχει σε ΗΠΑ και Κίνα, εντούτοις επανέλαβε πολλάκις πως οι συνομιλίες που διεκόπησαν προχτές στο Πεκίνο «ήταν πολύ σημαντικές γιατί οι συμμετέχοντες καταφέραμε να μειώσουμε τις διαφορές μας».

Το ίδιο 24ωρο, η νοτιοκορεατική εφημερίδα «Korean Times» επικαλούμενη ανώνυμους υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Σεούλ, αποκάλυπτε πως στις συνομιλίες του Πεκίνου οι δύο χώρες της Κορεατικής Χερσονήσου, οι ΗΠΑ και η Κίνα αποφάσισαν να συγκροτήσουν ένα τετραμερές φόρουμ με απώτερο στόχο την έναρξη μεταξύ τους διαβουλεύσεων για την αντικατάσταση της συμφωνίας εκεχειρίας τερματισμού του Κορεατικού Πολέμου (1953) με μία συμφωνία ειρήνης... Σύμφωνα με άλλες διπλωματικές πηγές που επικαλέστηκε η ίδια εφημερίδα, αυτό το τετραμερές φόρουμ με σκοπό τη σύναψη μιας συμφωνίας ειρήνης στην Κορεατική Χερσόνησο θα σχηματιστεί εφ' όσον έχει αίσια κατάληξη ο τέταρτος γύρος των συνομιλιών του Πεκίνου που θα ξαναρχίσει στα τέλη του τρέχοντος μηνός.

Η εξέλιξη αυτή, εάν επιβεβαιωθεί απ' τα γεγονότα, ουσιαστικά ικανοποιεί ένα απ' τα πάγια αιτήματα της ΛΔ Κορέας προς τις ΗΠΑ: να εκφράσουν δηλαδή έμπρακτα πως σταματούν την εχθρική τους πολιτική έναντι της Πιονγιάνγκ προχωρώντας σε πρώτο στάδιο στη σύναψη μίας συμφωνίας ειρήνης, είτε μίας διμερούς συμφωνίας αποκατάστασης των σχέσεων αμφοτέρων χωρών...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ