Ενδεικτικά του αντεργατικού χαρακτήρα του προτεινόμενου νόμου (που επί της ουσίας συνίσταται σε 3 άρθρα, τα οποία προωθούν την κατάργηση του 8ωρου μέσω της περίφημης «διευθέτησης») είναι τα εξής στοιχεία: Κατ' αρχήν η επιλογή του χρόνου συζήτησής του στη Βουλή, με προφανή στόχο να ελαχιστοποιηθούν οι αντιδράσεις των εργαζομένων, λόγω του καλοκαιριού και κατά δεύτερον η «διάνθισή» του με σειρά επιμέρους ρυθμίσεων (π.χ ευνοϊκότερη μεταχείριση για τις συντάξεις χηρείας), προκειμένου να «χρυσωθεί το χάπι» των ουσιαστικών ρυθμίσεων που προωθεί το νομοσχέδιο. Αξίζει, μάλιστα, να σημειώσουμε ότι το νομοσχέδιο που θα εισαχθεί την Τρίτη για συζήτηση προέκυψε ακόμη πιο «αιχμηρό» για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Με ρύθμιση της τελευταίας στιγμής, το υπουργείο Εργασίας έδωσε το «πράσινο φως» στους εργοδότες σε επιχειρήσεις με λιγότερα από 21 άτομα να προχωρούν σε «διευθέτηση του χρόνου εργασίας» σε ελάχιστο χρονικό διάστημα αρκεί να εξασφαλίσουν τις υπογραφές ακόμη και μέρους των εργαζομένων σε αυτή τους την επιδίωξη. Διαπραγματεύσεις δηλαδή «με το πιστόλι στον κρόταφο» για λόγους ...ευελιξίας των επιχειρήσεων, όπως υποστήριξε αιτιολογώντας τη ρύθμιση ο υπουργός Εργασίας.
Διαφωτιστική ως προς τις θέσεις των κοινοβουλευτικών πολιτικών δυνάμεων ήταν η 3ήμερη συζήτηση για το νομοσχέδιο που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής.
Το ΚΚΕ ζήτησε την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου, σημειώνοντας ότι αποτελεί μέρος της συνολικής επίθεσης που πραγματοποιείται στα δικαιώματα των εργαζομένων με τις ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν την προηγούμενη βδομάδα στη Βουλή για την απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων, αλλά και συμπλήρωμα της έως σήμερα αντεργατικής νομοθεσίας που συνίσταται στους νόμους της κυβέρνησης Μητσοτάκη που κάθε άλλο παρά κατάργησε το ΠΑΣΟΚ αλλά και στους δύο νόμους που ψήφισε στη συνέχεια η κυβέρνηση Σημίτη και μεταξύ άλλων εισήγαγαν τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης και τη νομιμοποίηση των γραφείων ενοικίασης εργαζομένων. Ο εισηγητής του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας έκανε ενδεικτικά λόγο για ένα ακόμη μέτρο «αύξησης της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης από το κεφάλαιο».
Από την πλευρά της κυβέρνησης αν και ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, παραδέχτηκε ευθέως ότι το νομοσχέδιο στοχεύει «στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων» επιχείρησε να το παρουσιάσει ως απάντηση στο πρόβλημα της ανεργίας. Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε στην Επιτροπή «θα ενισχύσουμε την παραγωγική δραστηριότητα, εξασφαλίζοντας περισσότερη απασχόληση». Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας χρησιμοποίησε ως άλλοθι την κατάσταση που έχει δημιουργήσει στις επιχειρήσεις η ακολουθούμενη από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ πολιτική, λέγοντας ότι «δεν καταργείται το 8ωρο» και πως «ούτε μειώνονται οι υπερωρίες». Οπως σημείωσε, οι εργαζόμενοι δεν έχουν απώλεια εισοδήματος από τη μείωση του κόστους των υπερωριών μια και έως τώρα οι υπερωρίες ήταν πολύ ...ακριβές για τους εργοδότες οπότε αυτοί «κατέφευγαν στη μαύρη εργασία» και «επομένως, είναι αστείο να λέγεται ότι αφαιρείται εισόδημα από εκεί που δεν υπήρχε»! Παράλληλα, ασκώντας κριτική στο ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι το καθεστώς που νομοθετείται ήταν αυτό που ίσχυε επί των κυβερνήσεων του Α. Παπανδρέου και του Κ. Σημίτη.
Το ΠΑΣΟΚ, παρά τις φραστικές εξάρσεις - που αναμένονται και κατά τη διάρκεια της επικείμενης συζήτησης στη Βουλή - δεν ήταν δυνατόν να αποκρύψει την πολιτική του συναίνεση στη λογική της «διευθέτησης του χρόνου εργασίας». Αρκεί, όπως επισήμαναν οι βουλευτές του, να στηρίζεται σε μια «πολιτική, βασισμένη στην αίσθηση κοινής ευθύνης των κοινωνικών εταίρων». Σ' αυτή τη λογική κινήθηκε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ε. Παπαχρήστος, ζητώντας «αντισταθμιστικά οφέλη και κοινωνικές εγγυήσεις», καθώς και «αυτοματισμούς» μετατροπής της απώλειας εισοδήματος των εργαζομένων σε επενδύσεις.
Τέλος, όσον αφορά στον ΣΥΝ ο εισηγητής του, Γ. Δραγασάκης αν και δήλωσε ότι το νομοθέτημα επιφέρει εισοδηματικές απώλειες στους εργαζόμενους και έχει ευρύτερες επιπτώσεις επισήμανε ότι το νομοσχέδιο «δεν αποτελεί απάντηση στο πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας» θέτοντας ερωτήματα σχετικά με το τι είδους επιχειρηματικότητα επιδιώκει να ενισχύσει η κυβέρνηση.