Σάββατο 18 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ»
Αναβολή μέχρι νεωτέρας...

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Της ανταποκρίτριάς μας Αλεξάνδρας ΦΩΤΑΚΗ).-

Με μια απόφαση - πρόκληση σχετικά με το μέλλον της «Συνταγματικής Συνθήκης της Ευρώπης», σφράγισε την πρώτη μέρα των εργασιών της η Σύνοδος Κορυφής. Απόφαση - ανάσα στις αντιλαϊκές κυβερνήσεις, που έβλεπαν το επερχόμενο «ΟΧΙ» των λαών και στα δικά τους δημοψηφίσματα να τις περικυκλώνει απειλητικά.

«Το Συμβούλιο προτείνει την παύση της διαδικασίας επικύρωσης, ώστε να υπάρξει μία περίοδος περισυλλογής, αφήνοντας ωστόσο το περιθώριο σε όσες χώρες θέλουν να προχωρήσουν σε αυτή να το κάνουν», είπε το βράδυ της Πέμπτης ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Λουξεμβούργιος πρωθυπουργός, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ανοίγοντας το δρόμο στα αδιέξοδα των κυβερνήσεων των χωρών, που είχαν προαναγγείλει δημοψηφίσματα.

Η περίφημη, πλέον, «περίοδος περισυλλογής» εκτιμάται στους 12 μήνες, χωρίς ωστόσο απόλυτες ημερομηνίες, καθώς, σύμφωνα με τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου, ενδεχομένως το θέμα να συζητηθεί κατά τη διάρκεια της Αυστριακής Προεδρίας, τον Ιούνη του 2006. Παράλληλα, η επικύρωση του «ευρωσυντάγματος», από την ΕΕ, δε θεωρείται δυνατή πριν από το Νοέμβρη του 2007.

Η απόφαση αυτή των «25» έδωσε το έναυσμα να ξεκινήσουν, μία μία, οι επ' αόριστον αναβολές των προαναγγελθέντων δημοψηφισμάτων, ενώ μάλλον αναβάλλεται και το προγραμματισμένο δημοψήφισμα για την 10η Ιούλη στο Λουξεμβούργο, αφού, όπως είπε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ, το Κοινοβούλιο θα πρέπει να αποφασίσει, για αναβολή ή όχι του δημοψηφίσματος.

Στην περίοδο των 12 μηνών - τουλάχιστον - στόχος των κυβερνήσεων των κρατών - μελών, θα πρέπει να είναι η μεταστροφή του αντιευρωπαϊκού κλίματος, που επικρατεί στην Ευρώπη, εξαιτίας των κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων, που μαστίζουν τους λαούς της ΕΕ.

Την ανακοίνωση της απόφασης ακολούθησαν και δηλώσεις σειράς πρωθυπουργών, που ανακοίνωναν ότι αναβάλλουν μέχρι νεωτέρας, όχι μόνο τα δημοψηφίσματα, αλλά και τις επικυρώσεις μέσω Κοινοβουλίων, καθώς οι αντιδράσεις στη Συνθήκη από τους λαούς της Ευρώπης μπορούν να σημάνουν ακόμα και την πτώση κυβερνήσεων, που θα το επικυρώσουν ενάντια στη λαϊκή θέληση.

Ο Δανός πρωθυπουργός, Αντερ Φογκ Ράσμουσεν, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «το δημοψήφισμα της 27ης Σεπτέμβρη αναβάλλεται, δεν έχει οριστεί νέα ημερομηνία».

Στον «πάγο» και το δημοψήφισμα της Τσεχίας, αφού ο πρωθυπουργός Γίρι Πάρουμπεκ, σύμφωνα με δηλώσεις του, θα ζητήσει από το Κοινοβούλιο να αναβάλει τη διαδικασία έως τα τέλη του 2006, αρχές του 2007.

Πίσω κάνει και η Πορτογαλία, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ζοζέ Σόκρατες, το δημοψήφισμα του Οκτώβρη, αναβάλλεται.

«Αναβάλλουμε μέχρι νεωτέρας», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Γκόραν Πέρσον, ενώ την αναστολή της κοινοβουλευτικής επικύρωσης της συνθήκης, ανακοίνωσε ο Φινλανδός πρωθυπουργός, Μάτι Βανχάνεν.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της Προεδρίας το βράδυ της Πέμπτης, δεν τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της Συνθήκης, αλλά ενημέρωσης των πολιτών, σκέψης μεταξύ των «25» και μετά «θα εξετάσουμε το θέμα ανάλογα». Η στάση του Συμβουλίου αποδεικνύει την κρίση, που προκάλεσαν τα δύο βροντερά «ΟΧΙ» από Γαλλία και Ολλανδία, καθώς και οι λόγοι που οδήγησαν στην καταψήφιση του «Συντάγματος». Η οικονομικο-κοινωνική κατάσταση των κρατών - μελών, που συνεχώς επιδεινώνεται, ο φόβος της ανεργίας, της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και ο νεοφιλελευθερισμός που διέπει την Ενωση, όσο και αν κάποιοι ισχυρίζονται ότι δεν αφορούν την ΕΕ, αλλά τις εθνικές κυβερνήσεις, αποδεικνύουν ότι τα «ΟΧΙ» ήταν απέναντι στον ίδιο το θεσμό της ΕΕ και όχι στις εθνικές πολιτικές. Αλλωστε, και αυτές υπαγορεύονται από τις Βρυξέλλες.

Η απόφαση του Συμβουλίου, από τη μια, δείχνει το μέγεθος της κρίσης που έχει προκληθεί, από την άλλη, όμως, δείχνει και τη θέληση των «25» να κάνουν τα πάντα για να διατηρήσουν όλα τα στοιχεία που τους είναι απαραίτητα, παρά τη λαϊκή ετυμηγορία, ό,τι και να σημαίνει αυτό για το «δημοκρατικό χαρακτήρα της Ευρώπης»...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ