Σάββατο 18 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η εργατική τάξη είναι μία

Η εθελούσια έξοδος που προτείνεται και οι επιπτώσεις της αποτέλεσαν αντικείμενο ερώτησης προς την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Κυρία Γραμματέας, θέλω να σας ρωτήσω για τη νέα κοινωνική τάξη που φαίνεται πως δημιουργείται και αποτελείται από εκείνους τους 45άρηδες, άντε 50άρηδες συνταξιούχους, που προκύπτουν από τις περιβόητες εθελούσιες εξόδους. Αναρωτιέμαι, αυτοί οι άνθρωποι δε θα βγουν ξανά στην αγορά εργασίας επιβαρύνοντας την ήδη βεβαρημένη ανεργία;

- Η εργατική τάξη είναι μια. Βεβαίως, μέσα στην εργατική τάξη υπάρχουν διαφορετικές αμοιβές. Και στο Σοσιαλισμό θα υπάρχουν. Τότε θα είναι ανάλογα με τη δουλιά που προσφέρει ο καθένας, όμως δε θα το κρίνει ο εκμεταλλευτής αυτό.

Επομένως, είναι και φυσιολογικό να υπάρχουν διαφορετικές αμοιβές. Βεβαίως, άλλο πράγμα το σύστημα των διαφορετικών αμοιβών μέσα στις συνθήκες του καπιταλισμού. Δε θα πάμε σε αυτή τη λογική εμείς. Αν θέλουμε να πούμε ένας κλάδος να πάρει περισσότερες αυξήσεις θα το πούμε, θα το αντιπαραθέσουμε στον άλλο. Αλλωστε ο τραπεζοϋπάλληλος δεν τα παίρνει από τον εργάτη.

Δεύτερον, η εθελούσια έξοδος για μας είναι απόλυση. Είναι επίσης διαιρετική πολιτική, διασπαστική, για να περάσουν τα μέτρα που θα πλήξουν όλους. Ως πραγματικότητα μπορεί να γίνει έτσι, δηλαδή αυτοί που φεύγουν να παίρνουν κι ένα εφάπαξ και ν' ανοίγουν κι ένα μαγαζάκι, γιατί το να βρουν δουλιά σαν υπάλληλοι, δε νομίζω. Γι' αυτό και οι αυτοαπασχολούμενοι στην Ελλάδα αυξάνονται, όχι σαν ενδεικτικό βελτίωσης της θέσης τους, αντίθετα.

Το ζήτημα πώς θ' αντιμετωπιστεί; Δεν μπορεί ν' αντιμετωπιστεί με το να μην ανοίγουν οι αυτοαπασχολούμενοι μαγαζί, ή να μην αναζητούν δεύτερη δουλιά. Αλλωστε, στις συνθήκες του καπιταλισμού όλα είναι ελεύθερα, πλην της εργασίας. Καταλαβαίνετε με ποιο νόημα το λέω. Αυτές είναι επιπτώσεις που μπορεί να υπάρχουν, αλλά αυτές οι επιπτώσεις δεν μπορεί να αποτελέσουν στοιχείο που θα καθορίσουν τη γραμμή του Κινήματος. Αυτό που χρειάζεται είναι ταξική ενότητα.

Μαζικοποιούν τη φτώχεια

Με την ευκαιρία, λέει και η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ κοινωνική ισότητα, δηλαδή εξομάλυνση των διαφορών στις συνθήκες δουλιάς και στις συνθήκες εργασίας και στους μισθούς. Πρόκειται για μαζικοποίηση της φτώχειας. Αυτή είναι η κοινωνική ισότητα. Πιο μαζική φτώχεια. Αυτό να το έχουμε καθαρό.

Γι' αυτό εμείς ως Κόμμα είπαμε σε αυτούς που τους καλούν σε εθελούσια αποχώρηση, που στην ουσία είναι ένα είδος απόλυσης με κάποια δολώματα, όπως έγινε στον ΟΤΕ, να το σκεφτούν πάρα πολύ όσον αφορά την αποχώρησή τους. Γιατί διευκολύνουν να περάσει αυτή η πολιτική. Πολύ περισσότερο, όταν η αποχώρησή τους συνδέεται με την υπογραφή τους οι νεότεροι να έχουν κακές συνθήκες δουλιάς.

Θα μπορούσε να υπάρξει εθελούσια αποχώρηση. Κάποιος θέλει να φύγει νωρίτερα για τη σύνταξη. Δημιουργείται και μία θέση και πάει κι ένας καινούριος. Δεν είναι αυτό καθ' αυτό κακό. Αν, μάλιστα, η σύνταξη που θα πάρει του φτάνει για να ζήσει.

Ομως εδώ συνδυάζεται - και γι' αυτό πήραμε εμείς αυτή τη θέση - με τη συμφωνία ότι οι νεότεροι θα έχουν λιγότερα δικαιώματα και, επομένως, αντικειμενικά και παρά τη θέλησή σου σπρώχνεις τα πράγματα προς τα εκεί. Γι' αυτό λέμε ότι το κίνημα θα έχει θυσίες. Θυσίες όμως που θα φέρουν αποτέλεσμα, γιατί δε θα διασπάσουν τους εργαζόμενους. Θυσίες που θα φέρουν αποτέλεσμα στο παιδί σου, στα παιδιά σου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ