Παρασκευή 3 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Ταχεία κατεδάφιση των εργασιακών δικαιωμάτων
  • Ωθηση στην επιχείρηση επιβολής των διαρθρωτικών αλλαγών επιχείρησε να δώσει με το χτεσινό διάγγελμα - επίδειξη αποφασιστικότητας ο πρωθυπουργός
  • Η υπονόμευση των συλλογικών συμβάσεων και η κατάργηση της σταθερής και μόνιμης εργασίας, άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης

Γρηγοριάδης Κώστας

Επίδειξη αποφασιστικότητας απέναντι στους εργαζόμενους και διάθεση σύγκρουσης με στόχο την ταχεία κατεδάφιση των δικαιωμάτων τους έκανε ακόμα μια φορά ο Κ. Καραμανλής. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση συγκεντρώνει όλες τις δυνάμεις της για να υπονομεύσει τις συλλογικές συμβάσεις, να καταργήσει τη σταθερή και μόνιμη εργασία, να μειώσει τους μισθούς και τις συντάξεις.

Σε μια εμφανή προσπάθεια να δώσει νέα ώθηση στην επιχείρηση των «διαρθρωτικών αλλαγών», ο πρωθυπουργός έκρινε σκόπιμο να παρέμβει άλλη μια φορά, χτες, εν είδει διαγγέλματος, διαλύοντας και τις όποιες αυταπάτες μπορεί να υπήρχαν για τη νεοφιλελεύθερη επέλαση που έχει εξαπολύσει κατά των λαϊκών στρωμάτων.

«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, σε τομές και ρήξεις», ήταν το εύληπτο μήνυμα που επέλεξε να στείλει χτες ο Κ. Καραμανλής, χωρίς να παραλείψει να παρουσιάσει ως μονόδρομο την πολιτική του: «Δεν υπάρχει, άλλωστε, άλλος τρόπος για να ξεπεραστεί η κρίσιμη οικονομική κατάσταση που κληρονομήσαμε, με κύριο χαρακτηριστικό το υπέρογκο έλλειμμα», συμπλήρωσε.

Ο Κ. Καραμανλής έκανε καθαρό ότι θα παίξει το «χαρτί» της συναίνεσης όπως συμφέρει την κυβέρνηση. Χρησιμοποιεί τη συναίνεση όταν τα συμβιβασμένα συνδικάτα συνεργούν στην ανατροπή των εργατικών δικαιωμάτων, όπως στον ΟΤΕ, αλλά προειδοποίησε ότι θα προχωρήσει και χωρίς αυτή όταν διαφωνούν χωρίς αντίκρισμα...

«Θέλουμε να κάνουμε τις αλλαγές με τη συναίνεση των εργαζομένων και του συνδικαλιστικού κινήματος. Ομως, όπου δε θα υπάρξει αυτή η συναίνεση, εμείς οφείλουμε να προχωρήσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά, αναφέροντας άλλη μια φορά τον ΟΤΕ ως «ένα παράδειγμα της επιτυχίας αυτού του διαλόγου».

Ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε ότι η κυβέρνηση βιάζεται να παρουσιάσει χειροπιαστά «αποτελέσματα», επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τις πληροφορίες πως θέλει μέσα στο καλοκαίρι να τελειώνει με το νέο κύμα των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων. «Δεν μπορούμε και δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε κι άλλο χρόνο. Δεν μπορούμε να συμφωνούμε πως χρειάζονται αλλαγές και τις αποφάσεις να τις αναβάλλουμε συνεχώς», δήλωσε.

Εξοργιστική ήταν η προσπάθεια του πρωθυπουργού να πείσει ότι τάχα οι αντεργατικές διαρθρωτικές αλλαγές, δηλαδή η σκληρή ταξική πολιτική της κυβέρνησης, είναι «προς όφελος των πολλών και προς το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου»! Παράλληλα, επιχείρησε να «αποϊδεολογικοποιήσει» την εφαρμοζόμενη νεοφιλελεύθερη πολιτική παρουσιάζοντάς την ως μια ρεαλιστική διαχείριση των πραγμάτων, που υπαγορεύεται από τη «λογική και τον κοινό νου»! Οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση, ισχυρίστηκε, «δεν εντάσσονται στη σύγκρουση ιδεολογιών, αλλά στην αντιπαράθεση ανάμεσα στο χθες και το μέλλον του τόπου»! Στο ίδιο μήκος κύματος εμφάνισε ως κυρίαρχη αντίθεση αυτή «ανάμεσα στα οργανωμένα συμφέροντα των λίγων και τα συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου», χωρίς βέβαια στα οργανωμένα συμφέροντα να περιλαμβάνονται τα μονοπώλια και το κεφάλαιο.

Στο στόχαστρο ο δημόσιος τομέας...

Σταθερός στόχος της κυβέρνησης και κατ' εξοχήν πεδίο εφαρμογής των διαρθρωτικών αλλαγών είναι ο δημόσιος τομέας, τον οποίο ο Κ. Καραμανλής περιέγραψε με τα πιο μελανά χρώματα («διογκωμένος, σπάταλος, αντιπαραγωγικός και γραφειοκρατικός», αλλά κυρίως «τροχοπέδη στην επιχειρηματικότητα»...) ακριβώς για να δικαιολογήσει την «αναγκαιότητα» της πολιτικής του.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κ. Καραμανλής εστίασε στο Ασφαλιστικό των τραπεζών λέγοντας ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα σε πρώτη φάση στις τράπεζες που ελέγχονται από το δημόσιο τομέα, εννοώντας την Εμπορική και την Αγροτική.

Την ίδια στιγμή γίνεται φανερό ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει αναδειχτεί στο μεγάλο πρωταγωνιστή των αντιλαϊκών μέτρων, κινώντας απευθείας τα νήματα και καθοδηγώντας άμεσα όχι μόνο τους υπουργούς αλλά και τους διοικητές των ΔΕΚΟ όπου υλοποιούνται σχέδια διαρθρωτικών αλλαγών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Κ. Καραμανλής συναντήθηκε τις τελευταίες μέρες με τους προέδρους του ΟΤΕ και των «Ελληνικών Πετρελαίων», Π. Βουρλούμη και Τ. Χριστοδούλου, αντίστοιχα, στηρίζοντας και ενθαρρύνοντας τα σχέδια «εξυγίανσης» με την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων.

...και οι συλλογικές συμβάσεις

Ερωτηθείς σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ουσιαστικά άφησε να φανεί ότι η πρόταση της διεύθυνσης των ΕΛΠΕ είναι κυβερνητική πρόταση. «Η κυβέρνηση καταθέτει προτάσεις», είπε χαρακτηριστικά ο Θ. Ρουσόπουλος, πασχίζοντας να πείσει ότι η φρικιαστική πρόταση για μείωση του κατώτερου μισθού για τους νεοπροσλαμβανόμενους δε συνιστά κατάργηση της συλλογικής σύμβασης.

«Δεν υπάρχει καμία κατάργηση συλλογικής σύμβασης», είπε απαντώντας σε ερώτηση του «Ρ» και δίνοντας ένα ρεσιτάλ δημαγωγίας συνέχισε: «Σεβόμαστε όλοι τα δικαιώματα των εργαζομένων. Σεβόμενοι τα δικαιώματα των εργαζομένων, δικαιώματα που έχουν κατακτηθεί με κόπο και θυσίες πολλών δεκαετιών, προχωράμε στην υλοποίηση της πολιτικής μας»! Στο ίδιο μήκος κύματος επέμεινε στο ιδεολόγημα της «ήπιας προσαρμογής», επικαλούμενος ως επιχείρημα ότι άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία, εφαρμόζουν ακόμα πιο σκληρά μέτρα!

Την ίδια στιγμή, καταβάλλεται συντονισμένη προσπάθεια να «θολώσουν» την εικόνα ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε σύγκρουση με τα συνδικάτα. «Εχει γίνει κάποια σύγκρουση και δεν τη γνωρίζω;», αναρωτήθηκε δήθεν αφελώς ο Θ. Ρουσόπουλος, ενώ ο Γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ, Β. Μεϊμαράκης, μετά τη συνάντησή του με την ΟΤΟΕ δήλωσε: «Δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε πόλεμο, ότι έχει ανοιχτό μέτωπο με όλους τους εργαζόμενους σε όλη την Ελλάδα».

Αέρας νεοφιλελευθερισμού

Ενδεικτικά του αέρα νεοφιλελευθερισμού που φυσά δυνατά στο κυβερνών κόμμα είναι δύο χτεσινά περιστατικά.

Πρώτον, η παρουσία του Γ. Αλογοσκούφη και πλήθους βουλευτών και στελεχών της ΝΔ στην παρουσίαση του βιβλίου δύο «πατενταρισμένων» νεοφιλελεύθερων βουλευτών, του Κ. Χατζηδάκη και του Ν. Γεωργιάδη. Περιττεύει να σημειωθεί ότι το βιβλίο παρουσιάζει νεοφιλελεύθερες συνταγές νέας κοπής για την οικονομία, όπως «νέα πολιτική επενδύσεων, με υιοθέτηση ενός ευνοϊκού και σταθερού φορολογικού συστήματος, διευθέτηση του χρόνου εργασίας», και άλλα παρόμοια.

Δεύτερον, η δήλωση του θεωρούμενου ως «φωνής του Μαξίμου», βουλευτή Α. Λυκουρέτζου, στην ΕΡΑ ότι χρειάζονται «τολμηρές αποφάσεις και απαιτείται φιλελευθεροποίηση της οικονομίας», προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανεργία. «Πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για την αντιμετώπιση της ανεργίας, ακόμη και ένα ελαστικό ωράριο ή χαμηλότεροι μισθοί αν απαιτείται», είπε αποκαλύπτοντας πλήρως τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ