Παρασκευή 3 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Αμερικανικά σενάρια αποσταθεροποίησης με ελληνική εμπλοκή

Δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ» για τα αμερικανικά σχέδια ανεξαρτητοποίησης του Κοσσυφοπεδίου

Ελληνες στρατιώτες στο Κόσσοβο υπερασπίζουν την... ειρήνη, που όμως κρίνεται αλλού
Ελληνες στρατιώτες στο Κόσσοβο υπερασπίζουν την... ειρήνη, που όμως κρίνεται αλλού
Νέα σενάρια αποσταθεροποίησης στα Βαλκάνια και δημιουργίας κατάλληλου περιβάλλοντος για νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Τα σενάρια αυτά συνδέονται με τις δρομολογημένες ήδη εξελίξεις ανεξαρτητοποίησης του Κοσσυφοπεδίου, όπου εμπλέκεται άμεσα και η ελληνική κυβέρνηση.

Πρόκειται για αμερικανικά σενάρια, στα πλαίσια «σεμιναρίων» που γίνονται στις ΗΠΑ, τα οποία κατευθύνονται από την αμερικανική κυβέρνηση, με επίκεντρο την υπόθεση του Κοσσυφοπεδίου και τις επιπτώσεις που αυτή θα έχει στην ευρύτερη περιοχή, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, στην εβδομαδιαία εφημερίδα «ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ», που κυκλοφόρησε χτες, και σε σχετικό άρθρο με τίτλο «Μας έχουν για μπουρλότο», που συνοδεύεται από την επεξήγηση «Αμερικανικά "σεμινάρια" περί Κοσσόβου βάζουν θέμα "ασφάλειας" της Ελλάδας», αναφέρεται ότι η αντίστροφη μέτρηση για την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου άρχισε στις 18 Μάη, με την κατάθεση στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων του Νίκολας Μπερνς, υφυπουργού Εξωτερικών Υποθέσεων, ο οποίος χαρακτήρισε τη χρονιά αυτή «χρονιά του Κοσσόβου».

«Στις συζητήσεις που γίνονται - τονίζεται στο «ΠΟΝΤΙΚΙ» - η Ελλάδα και η ασφάλειά της φαίνεται ότι άρχισαν να αναφέρονται ανοιχτά». Ειδικότερα στο κέντρο «Γουίλσον» της Ουάσιγκτον, που λειτουργεί υπό τον έλεγχο της αμερικανικής κυβέρνησης με πρόεδρο τον τ. βουλευτή Αϊ Χάμιλτον, στις 19 Μάη μίλησε ο Ν. Μπερνς, αναφερόμενος στις θέσεις που είχε αναπτύξει στη Βουλή, ενώ στις 24 Μάη έγινε 4ωρο σεμινάριο με θέμα το Κοσσυφοπέδιο και τη μεγάλη κρίση που θα ξεσπάσει στα Βαλκάνια.

Να σημειωθεί ότι στο σεμινάριο αυτό κανένας δεν έκρυβε τις αμερικανικές προθέσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι ανάλογα σεμινάρια είχαν γίνει από Αμερικανούς στις ΗΠΑ προ της επιβολής της δικτατορίας στην Ελλάδα το 1967, όπως και στη Ρώμη προ της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974. Στο τελευταίο σεμινάριο για το Κοσσυφοπέδιο ο Τσαρλς Ινγκλς, τμηματάρχης του Τμήματος Υποθέσεων Νοτίου και Κεντρικής Ευρώπης, υπηρεσία που υπάγεται κατευθείαν στον Ν. Μπερνς, άφησε να εννοηθεί πως όσα λέγονται είναι σύμφωνα με όσα προωθεί ο πολιτικά προϊστάμενός του και ότι απλώς γίνεται μια εξειδίκευση.

Το γενικό πλαίσιο στο οποίο κινήθηκαν όλοι οι εισηγητές ήταν «οι περιφερειακές επιπτώσεις από ένα ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο». «Ολοι, αναφέρει η εφημερίδα, αναφέρθηκαν στο γεγονός ότι μια τέτοια εξέλιξη θα έχει επιπτώσεις ασφάλειας και στην Ελλάδα, αφού περιέγραψαν όλα τα σενάρια που οδηγούν, με μαθηματική ακρίβεια, σε συγκρούσεις, ανακατεύοντας τους πάντες!». Επίσης «μίλησαν για βλέψεις των Αλβανών στα Σκόπια», αλλά και για τη «μεγάλη ελληνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου (αποφεύγοντας το συνηθισμένο Νότια Αλβανία) που υποχρεωτικά θα οδηγήσει την Ελλάδα σε άμεση εμπλοκή στην κρίση!».

Μάλιστα, ο Ντογκ Μπαντόου από το ινστιτούτο CATO, μίλησε με λεπτομέρειες για την κρίση μέχρι τα ελληνικά σύνορα, οπότε «οι Αλβανοί θα έχουν το πάνω χέρι». Ο ίδιος μίλησε για τη βεβαιότητα ότι η ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου και η γενίκευση της κρίσης στα Βαλκάνια θα εμπλέξει την Ελλάδα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο δρόμο μεγάλων αποφάσεων...(2007-01-06 00:00:00.0)
«Στρώνεται» το έδαφος για «ανεξαρτησία»(2006-02-16 00:00:00.0)
Προτεκτοράτο ανεξαρτήτως «λύσης»(2005-05-19 00:00:00.0)
Το Κοσσυφοπέδιο επί τάπητος...(2005-01-30 00:00:00.0)
Αναταράξεις με το βλέμμα στο «μελλοντικό» Κοσσυφοπέδιο...(2003-09-07 00:00:00.0)
Η διαπάλη των μεγάλων δυνάμεων, υπεύθυνη για την αποσταθεροποίηση στην(1998-06-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ