Πέμπτη 2 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
«Διαρθρωτική αλλαγή » η διάλυση των εργασιακών σχέσεων...

Ο υπουργός Οικονομίας προανήγγειλε χτες την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην επιβολή του «λιγότερου κράτους» με την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, που θα έχουν σαν μπούσουλα τη συμφωνία ντροπής στον ΟΤΕ

Η κυβέρνηση βιάζεται να κάνει πράξη το σύνθημα του γραμματέα της ΝΔ, Β. Μεϊμαράκη, ότι «αυτό το καλοκαίρι θα σπάσουμε αυγά». Ετσι, μετά τη συμφωνία για την «εθελούσια έξοδο» στον ΟΤΕ - κυριολεκτικά μνημείο αθλιότητας της κυβέρνησης και της συνδικαλιστικής αριστοκρατίας - σειρά έχουν οι εργασιακές σχέσεις στις υπόλοιπες ΔΕΚΟ. Ο επόμενος άμεσος στόχος της νεοσυντηρητικής λαίλαπας, είναι το Ασφαλιστικό των τραπεζών, καθώς η κυβερνητική ρύθμιση, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις επόμενες 10 ημέρες.

Προσφέροντας δείγματα γραφής των καλών προθέσεων της κυβέρνησης απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, ήταν στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου αποκαλυπτικός. Αναφερόμενος στην προσήλωση της κυβέρνησης, στην πολιτική του «λιγότερου κράτους» με τις ιδιωτικοποιήσεις και άλλα μέσα, σημείωσε πως «το βασικό χαρακτηριστικό της νέας γενιάς αποκρατικοποιήσεων, είναι ότι συνδέονται με διαρθρωτικές αλλαγές». Δηλαδή με ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις σε όλες τις επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπου υπάρχει το καθεστώς της μονιμότητας των εργαζομένων σ' αυτές και επικαλέστηκε σαν παράδειγμα τον ΟΤΕ.

Θριαμβολογώντας για τη συμφωνία ντροπής, που υπέγραψαν οι γαλαζοπράσινοι συνδικαλιστές της ΟΜΕ-ΟΤΕ (με τις ευλογίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ) ο υπουργός, αναφέρει ότι «στο νέο πλαίσιο της νέας στρατηγικής αποκρατικοποιήσεων εντάσσεται και το πρόγραμμα εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης του ΟΤΕ». Δεν παρέλειψε μάλιστα να παινευτεί, πως η επιτευχθείσα συμφωνία «συνοδεύτηκε με μια μεγάλης σημασίας διαρθρωτική αλλαγή. Και αυτή (σσ η διαρθρωτική αλλαγή) είναι ότι οι νεοπροσλαμβανόμενοι στον Οργανισμό θα διέπονται από όρους εργασίας που ισχύουν στον ιδιωτικό τομέα»! Με απλά λόγια, ο υπουργός Οικονομίας θριαμβολογεί, χωρίς να κρύβει πως ο ΟΤΕ δείχνει το δρόμο της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων.

Στα πλαίσια αυτά αναφέρει ότι η επίλυση του Ασφαλιστικού στην Εμπορική και την Αγροτική Τράπεζα (ΑΤΕ) - την οποία λύση ενέταξε στη στρατηγική των διαρθρωτικών αλλαγών - συνδέεται με την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση των δύο τραπεζών. Για τη μεν Εμπορική, η πιο πρόσφορη λύση είναι η πώλησή της στη γαλλική Credit Agricole, ενώ για την ΑΤΕ, ανέφερε, ότι μετά την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου και την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, σε πρώτη φάση θα πωληθεί το 10% της τράπεζας. Μάλιστα, σε μια επίδειξη πυγμής κατά των τραπεζοϋπαλλήλων, ξεκαθάρισε ότι η «Λύση Αρχής» για το Ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων - στην οποία εντάσσονται αρχικά η Εμπορική και η ΑΤΕ με προοπτική ένταξης στο μέλλον και άλλων τραπεζών - θα δοθεί στη δημοσιότητα σε 10 ημέρες, παρά το γεγονός ότι οι τραπεζοϋπάλληλοι δε συναινούν και απορρίπτουν τις κυβερνητικές και εργοδοτικές θέσεις.

Στην παρατήρηση - ερώτηση του «Ρ» ότι η κυβέρνηση επιμένει σε λύση που την απορρίπτουν οι εργαζόμενοι - ενώ στην περίπτωση της Εμπορικής το επικουρικό ταμείο αποτελεί προϊόν επιχειρησιακής σύμβασης - ο υπουργός Οικονομίας διολίσθησε στην επιχειρηματολογία των... μειοψηφιών, οι οποίες... αντιτίθενται στο κοινωνικό σύνολο! Οσο για το θέμα της νομιμότητας της λύσης για το Ασφαλιστικό, ισχυρίστηκε ότι αυτή θα κινηθεί στα πλαίσια του Συντάγματος και των νόμων, θέση η οποία βέβαια αμφισβητείται από τα συνδικάτα και από νομικούς κύκλους.

Στο ερώτημα αν η συμφωνία του ΟΤΕ, αποτελεί πρόκριμα και για τις άλλες ΔΕΚΟ, η απάντηση του υπουργού προσπάθησε να εξωραϊσει την επιχειρούμενη επέλαση, δηλώνοντας πως δεν υπάρχει σχέδιο επέκτασης της ρύθμισης και σε άλλες ΔΕΚΟ. Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το παράθυρο για το μέλλον προσθέτοντας: «Μακάρι, αν και άλλες ΔΕΚΟ έχουν παρόμοια προβλήματα να υπάρξουν συναινετικές λύσεις»! Το ίδιο «μετριοπαθής» επιχείρησε να εμφανιστεί και για το μέλλον του ΟΤΕ, προβάλλοντας τον ισχυρισμό πως δεν υπάρχει θέμα αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή, ενώ επικαλέστηκε και το πρόγραμμα της ΝΔ το οποίο κάνει λόγο για αναζήτηση στρατηγικού εταίρου... Δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να μειώσει τη συμμετοχή της στη μετοχική σύνθεση του Οργανισμού κάτω από το 33%.

Οσο για το ομολογιακό δάνειο του ΟΤΕ (αντιστοιχεί στο 10% του μετοχικού του κεφαλαίου) που λήγει μέσα στο καλοκαίρι, σύμφωνα με τον υπουργό θα διατεθεί - κατά πάσα πιθανότητα - στα πρότυπα της Εθνικής. Δηλαδή με ανοιχτό βιβλίο προσφόρων, όπου θα υποβάλλουν προτάσεις θεσμικά ταμεία, χωρίς όμως να αποκλείονται και άλλες λύσεις... Αφήνει δηλαδή ανοιχτό το ενδεχόμενο, μέσω του ομολογιακού δανείου, να μπει στον ΟΤΕ μεγάλος επιχειρηματικός όμιλος (ακούγεται το όνομα της ισπανικής «Telefonica»). Πρόκειται ασφαλώς για προσπάθεια αναδίπλωσης, μετά την κατακραυγή που ξέσπασε από την περιβόητη συμφωνία. Αλλωστε, λίγες γραμμές πιο πάνω, ο ίδιος είχε συνδέσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων με τις διαρθρωτικές αλλαγές...

Ο υπουργός, αναφερόμενος στο υπόλοιπο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, επανέλαβε τις κυβερνητικές προθέσεις να προχωρήσει με την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, του Αερολιμένα Αθηνών και του ΟΠΑΠ. Για τον τελευταίο, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις για τη σταδιακή εισαγωγή στο «Πάμε Στοίχημα» και αγώνων του ελληνικού πρωταθλήματος - η απόφαση αυτή αναζωπύρωσε και πάλι τον επιχειρηματικό πόλεμο κατά του Σ. Κόκκαλη - επανέλαβε ξανά ότι η κυβέρνηση μελετάει την ανάληψη του παιγνιδιού από τον ίδιο τον ΟΠΑΠ, μετά τη λήξη της τρέχουσας σύμβασης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ