Πέμπτη 2 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Να δοθούν έγκαιρες και δίκαιες αποζημιώσεις

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή για τους χαλαζόπληκτους αγρότες της Ηλείας

Την άμεση καταβολή αποζημιώσεων στους χαλαζόπληκτους αγρότες της Ηλείας, καθώς και τη λήψη μέτρων στήριξής τους ζήτησε το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές Παναγιώτης Κοσιώνης και Αντώνης Σκυλλάκος.

Οπως τονίζεται στην Ερώτηση: «Την Κυριακή 29 Μάη έντονη χαλαζόπτωση (χαλάζι σε μέγεθος καρυδιού) κατέστρεψε τις καλλιέργειες στο Δήμο Πύργου, αλλά και σε πολλά χωριά του Δήμου Αμαλιάδας. Συγκεκριμένα έχουν πληγεί εσπεριδοειδή, καρπουζιά, σταφίδες, αμπέλια, ελιές, βιομηχανική τομάτα, κηπευτικά, καλαμπόκι, σιτηρά κ.ά., καθώς και εγκαταστάσεις, κυρίως θερμοκήπια.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες γνωρίζουν από ανάλογες καταστροφές στις καλλιέργειές τους ότι, παρά τις εξαγγελίες των υπουργών και των τοπικών παραγόντων, οι ζημιές δεν καλύπτονται ούτε άμεσα ούτε στο σύνολό τους και βρίσκονται σε απόγνωση. Το κόψιμο των κρατικών κονδυλίων προς τον ΕΛΓΑ, η έλλειψη προσωπικού και οι εξαιρέσεις που αφορούν τις εγκαταστάσεις, καταλήγουν στο τέλος να καλύπτουν μόνο ένα μικρό μέρος της ζημιάς.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του Νομού Ηλείας με ανακοίνωσή της, εκτός των άλλων ζητά:

  • Αμεση καταγραφή σε όλες τις καλλιέργειες (καρπούζι, σταφίδα, αμπέλια, εσπεριδοειδή, καλαμπόκι, κηπευτικά, ελιές) των ζημιών και αποζημίωση του 100% της ζημιάς του φυτικού κεφαλαίου, των εγκαταστάσεων και στο σύνολο της παραγωγής.
  • Ατοκα και με περίοδο χάριτος πέντε ετών, τουλάχιστον, στα καλλιεργητικά δάνεια, που θα έχουν δικαίωμα να πάρουν όλοι οι πληγέντες, ώστε να συνεχίσουν και να μπορέσουν να μείνουν στα χωράφια τους στο μέλλον.
  • Ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην ΑΤΕ των πληγέντων αγροτών, με πάγωμα τουλάχιστον για πέντε χρόνια τόκων, κεφαλαίου».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

  • Τι μέτρα θα πάρει για την άμεση ικανοποίηση των παραπάνω δίκαιων αιτημάτων των πληγέντων αγροτών της Ηλείας για να αποφύγουν τη χρεοκοπία;
  • Τι ενέργειες θα κάνει για να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ έτσι ώστε να καλύπτεται στο 100% η αγροτική παραγωγή και το αγροτικό κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους;

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ