Πέμπτη 2 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΚΑΠΝΕΜΠΟΡΟΙ - ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ
Θέλουν τζάμπα και τη νέα σοδειά

Για άλλη μια χρονιά, οι καπνοπαραγωγοί εκβιάζονται να υπογραφούν τα συμβόλαια αγοράς των καπνών με τις εξευτελιστικές τιμές που προσφέρουν πολυεθνικές και καπνέμποροι

Αγρότες σε χωράφι με καπνά
Αγρότες σε χωράφι με καπνά
Με την προθεσμία υπογραφής των συμβολαίων εκβιάζουν για άλλη μια χρονιά οι καπνέμποροι, προκειμένου να αγοράσουν και τη νέα σοδειά σε εντελώς εξευτελιστικές τιμές. Οι καπνέμποροι, έχοντας την πλήρη στήριξη από τους σχετικούς κοινοτικούς κανονισμούς συνεχίζουν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος των καπνοπαραγωγών, που μάλιστα μετά την ψήφιση των νέων ολέθριων μέτρων για την καπνοκαλλιέργεια, τον Απρίλη του 2004, έγιναν πιο έντονα και πιο προκλητικά.

Οι καπνοπαραγωγοί και οι ομάδες παραγωγών προσπαθούν μπας και πετύχουν κάπως καλύτερες τιμές, αλλά σε ένα παιχνίδι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των καπνεμπόρων δε φαίνεται ότι θα υπάρξουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Ακόμα κι αν τελικά επιτευχθούν κάτι ψιλά παραπάνω και για παράδειγμα δοθούν 10 - 20 λεπτά το κιλό επιπλέον στην εξευτελιστική τιμή των «Βιρτζίνια», δε σώζεται η κατάσταση.

Να σημειωθεί ότι τα «Βιρτζίνια» πουλήθηκαν την εμπορική περίοδο που πέρασε με μια τιμή γύρω στα 20 με 30 λεπτά το κιλό, όταν η παραγωγή του 2002 πουλήθηκε με μέση τιμή 1 ευρώ/κιλό, ενώ στις αρχές της δεκαετίας του '90 πουλιόταν με τιμή 450 δρχ./κιλό (1,32 ευρώ/κιλό). Οσο για τις άλλες ποικιλίες, οι καπνέμποροι επιδιώκουν να αγοράσουν πάλι με τις χαμηλές τιμές που έδωσαν για την παραγωγή του 2004 και γενικότερα όλα τα τελευταία χρόνια. Για παράδειγμα στη Βόρεια Ελλάδα έντονη είναι η αγανάκτηση των παραγωγών «Μπασμά», που ζητούν να πληρωθούν τα καπνά όσο πραγματικά αξίζουν.

Το εξοργιστικό και υποκριτικό της υπόθεσης είναι πως πριν και μετά την αναθεώρηση της νέας ΚΑΠ για τα μεσογειακά προϊόντα, οι καπνέμποροι ζητούσαν να αυξηθεί το αποσυνδεμένο πριμ όσο περισσότερο γίνεται, για να μη σβήσει, λέει, η ελληνική καπνοκαλλιέργεια... Στην πράξη αυτό που κάνουν κατ' εντολήν των πολυεθνικών που υπηρετούν είναι να δίνουν σταθερά τιμές της ντροπής και της ξεφτίλας. Οι καπνέμποροι - καπνοβιομήχανοι, κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους, για να καταφέρουν να διώξουν τελικά τους καπνοπαραγωγούς μια ώρα αρχύτερα από την καπνοκαλλιέργεια. Μάλιστα, σε συνεργασία με την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, ήδη σε ένα βαθμό το έχουν πετύχει, αφού πολλοί μικροί και μεσαίοι καπνοπαραγωγοί δεν μπορούν να βγουν με αυτές τις τιμές και εξαναγκάζονται να σταματήσουν την παραγωγή καπνών. Η όλη κατάσταση δείχνει ότι μια βασική ελληνική καλλιέργεια θα σβήσει, με δραματικές συνέπειες στις καπνοπαραγωγές περιοχές της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ