Πέμπτη 2 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ελεγχοι» στα κινέζικα

Την τήρηση των κανόνων του λεγόμενου ...υγιούς ανταγωνισμού θυμήθηκε ξαφνικά η κυβέρνηση, η οποία για λόγους εντυπωσιοθηρίας ανακοίνωσε και επίσημα τις προθέσεις της να προχωρήσει σε εκτεταμένους ελέγχους σε καταστήματα και άλλα σημεία όπου πωλούνται εμπορεύματα προέλευσης Κίνας. Η όλη επιχείρηση στήνεται στο φόντο της επαναδιαπραγμάτευσης των διμερών εμπορικών σχέσεων της ΕΕ με την Κίνα και έρχεται να ενισχύσει τις πιέσεις της ΕΕ αλλά και άλλων κρατών προς αυτή την κατεύθυνση.

Στο πλαίσιο αυτού του τακτικισμού πραγματοποιήθηκε χτες στο υπουργείο Οικονομικών ευρεία σύσκεψη παραγόντων και φορέων, οι οποίοι, όπως ισχυρίζονται, θα αναλάβουν το έργο των φορολογικών και άλλων ελέγχων. Στη σύσκεψη μετείχαν οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων Οικονομίας και Ανάπτυξης, ο διοικητής του ΙΚΑ, ο γενικός επιθεωρητής της Αστυνομίας, κ.ά. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η «ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους και η λήψη αποτελεσματικών μέτρων προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος ελληνικών επιχειρήσεων».

Στη σύσκεψη των κυβερνητικών παραγόντων αποφασίστηκε η συγκρότηση «μεικτών συνεργείων», τα οποία θα προχωρήσουν σε «συστηματικούς ελέγχους» στα 212 σημεία της Αττικής, όπου πωλούνται εμπορεύματα ετικέτας «made in China». Υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε πως στους στόχους τους δεν είναι να θέσουν «αθέμιτα εμπόδια στις κινεζικές εισαγωγές», αλλά η «διαφύλαξη των ελληνικών επιχειρήσεων από τυχόν αθέμιτες ή παράνομες πρακτικές». Στο απυρόβλητο της πολιτικής τους ήταν και παραμένουν οι κρατικομονοπωλιακές ρυθμίσεις στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), με βάση τις οποίες από την 1η του Γενάρη 2005 καταργήθηκαν οι ποσοστώσεις στις εισαγωγές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ