Σάββατο 23 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ
Αντιδρούν για διατάξεις του νομοσχεδίου

Με πρόσχημα την επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης η κυβέρνηση προωθεί στη Βουλή δέσμη μέτρων, που συρρικνώνουν τις όποιες εγγυήσεις μπορούν να υπάρξουν, στο καπιταλιστικό σύστημα, για ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, ενώ δε διαθέτει τα απαραίτητα κονδύλια, που θα συνέβαλαν στη βελτίωση της ποιότητας απονομής δικαιοσύνης.

Ο δικαστικός κόσμος αντιδρά σ' αυτές τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων με χτεσινή ανακοίνωσή της προειδοποιεί την πολιτεία, πως «αν συνεχιστεί η ίδια τελματώδης κατάσταση», θα προχωρήσει μετά τις γιορτές του Πάσχα «στην κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων», οι οποίες θα αποφασιστούν στην προσεχή συνεδρίαση του ΔΣ της Ενωσης, στις 9 Μάη. Η προειδοποίηση αυτή, εμμέσως πλην σαφώς, αποτελεί απάντηση και στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δ. Λινό, ο οποίος με τη γνωστή εγκύκλιο αναφέρει ότι απαγορεύεται η απεργία - με οποιαδήποτε μορφή - για τους δικαστικούς λειτουργούς.

Η Ενωση καλεί τον υπουργό Δικαιοσύνης να ασχοληθεί με τα προβλήματα απονομής της δικαιοσύνης, προωθώντας την υλοποίηση μέτρων για τη στελέχωσή της (πλήρωση και αύξηση οργανικών θέσεων), την εξασφάλιση των αναγκαίων υποδομών (μηχανοργάνωση, πλήρωση οργανικών θέσεων Γραμματείας, αίθουσες συνεδριάσεων κλπ).

Ειδικότερα, οι δικαστικοί λειτουργοί ζητούν να αποσυρθεί η διάταξη του νομοσχεδίου για τη συγκρότηση ειδικών ποινικών τμημάτων με προεπιλογή προεδρευόντων, με συνέπεια να νοθεύεται το σύστημα των κληρώσεων και η αρχή του φυσικού δικαστή. Επίσης, ζητούν να αποσυρθεί και η διάταξη που προβλέπει τον υποχρεωτικό προσδιορισμό αστικών υποθέσεων μέσα σε 6 ή 12 μήνες, γιατί, όπως αναφέρουν, δεν υπάρχουν οι υφιστάμενες υποδομές σε δικαστές και γραμματείς, με συνέπεια την υποβάθμιση του δικαστικού έργου και τον κίνδυνο για αστοχία δικαστικών κρίσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ