Σάββατο 23 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ
ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ

Ο τετραγωνισμός του πολυγώνου

Ενα άλυτο μαθηματικό πρόβλημα, ο «τετραγωνισμός του κύκλου», όχι απλά βρίσκει τη λύση του, αλλά θεωρείται πλέον ξεπερασμένο, μια και βρισκόμαστε προ των πυλών της επίλυσης του «τετραγωνισμού του πολυγώνου»! Και, μάλιστα, όχι μέσω της επιστήμης των Μαθηματικών, αλλά της Εφαρμοσμένης Πολιτικής, της Οικονομίας και της Οικολογίας. Οι θεμελιωτές της απόδειξης σύντομα θα δρέψουν τις δέουσες δάφνες της δόξας, σε παγκόσμιο επίπεδο, και - ποιος ξέρει; - ίσως να τους δούμε να επιβραβεύονται με το βραβείο Νόμπελ. Αναφερόμαστε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και στην εισήγησή του στο πρόσφατο συνέδριο του κόμματός του, όπου μίλησε για ανάπτυξη, αξιοπιστία του κράτους, απασχόληση, δημόσια αγαθά, μακροοικονομική ισορροπία, ευελιξία και απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, επιχειρηματικότητα, ευημερία οικονομίας, ισότητα ευκαιριών και δυνατοτήτων, υγιή ανταγωνισμό και προστασία του περιβάλλοντος!Ενα μεγαλοφυές εγχείρημα, με το οποίο μόνον η σοσιαλφιλελεύθερη προσέγγιση μπορεί να καταπιαστεί. Φυσικά, δεν είπε κουβέντα για το πώς θα επιτευχθεί κάτι τέτοιο. Αν και σε «ερευνητικό επίπεδο» σημασία έχει η σύλληψη της ιδέας και η διατύπωση της θεωρίας. Για την απόδειξη, φανταζόμαστε ότι θα εργαστεί κάποια από τις πολυάριθμες υπο-ομάδες που δημιούργησε. Για να βρίσκουν και νόημα ύπαρξης οι προσχωρήσαντες στη «συμμετοχική δημοκρατία».

ΟΙΚΟΑΛΙΕΥΜΑΤΑ
Ο Μπλερ ως περιβαλλοντολόγος I

Ο γνωστός μπάτλερ του Μπους συνεχίζει στο ίδιο μήκος κύματος και περιβαλλοντικά. Αναφερόμενος στις κλιματικές αλλαγές, κατέθεσε την ανησυχία του, αν τα μέτρα που πρέπει να υιοθετηθούν οδηγήσουν στη μείωση της οικονομικής ανάπτυξης κάποιων χωρών. Και, φυσικά, δεν αναφερόταν στον Τρίτο Κόσμο.

Ο Μπλερ ως περιβαλλοντολόγος ΙΙ

Και, για να γίνει σαφέστερος, δήλωσε ότι, ανεξάρτητα από το πόσο δικαιολογημένα θα ήταν τα μέτρα για τις κλιματικές αλλαγές, λύση με μείωση της οικονομικής ανάπτυξης δε θα γίνει αποδεκτή! Και μεις που νομίζαμε...

ΚΑΙ ΟΙΚΟΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ
Το πάντα, τ.53

Κυκλοφόρησε η διμηνιαία έκδοση του ελληνικού παραρτήματος της WWF με πολλές ειδήσεις από τη δράση της οργάνωσης στη χώρα μας, αλλά και από τη διεθνή επικαιρότητα. Στο παρόν τεύχος, αξίζει να διαβάσετε μια ενδιαφέρουσα δράση για το δάσος Μαίναλο και την ορθή διαχείριση των πόρων του, έτσι ώστε και να ανανεώνεται και η βιοποικιλότητά του να προστατεύεται. Κι ένα θλιβερό περιβαλλοντικό απολογισμό μετά το τσουνάμι.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ