Σάββατο 23 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ «ΕΛΑ»
Μάρτυρες διαψεύδουν την Κυριακίδου

Με μάρτυρες υπεράσπισης του Αγγελέτου Κανά συνεχίστηκε χτες η δίκη των κατηγορούμενων για βομβιστικές ενέργειες, την ευθύνη των οποίων έχει αναλάβει ο ΕΛΑ. Η Ελένη Βεντούρη, νυν σύζυγος του Κανά, είπε ότι τα σπίτια που η πρώην σύζυγός του Σοφία Κυριακίδου τα έχει κατονομάσει σαν γιάφκες του ΕΛΑ, ο Κανάς το μεν στην οδό Πάτμου το είχε νοικιάσει με το όνομα Γιώργος Σπύρου για να κρυφτεί από την Κυριακίδου, το δε της Αμορίου το είχαν νοικιάσει μαζί. «Από το 1998 που η Κυριακίδου έμαθε για το δεσμό μας κήρυξε πόλεμο. Ακόμα και τώρα απειλεί ότι θα σκοτώσει το παιδί μας. Είμαι σίγουρη ότι ο Κανάς δεν είναι μέλος του ΕΛΑ. Η Κυριακίδου είναι ικανή να φτιάξει διάφορες ιστορίες», τόνισε.

Αίσθηση προκάλεσαν στο δικαστήριο δύο αποκαλύψεις της Βεντούρη. Η πρώτη αφορούσε τον απότακτο αστυνομικό Βασίλειο Πουλακίδα. Ο ίδιος, καταθέτοντας ενόρκως στο δικαστήριο είχε πει ότι ποτέ δεν ήταν συμμαθητής με την Κυριακίδου στο ίδιο νυχτερινό Γυμνάσιο. Η Βεντούρη είπε πως όταν απευθύνθηκε στον Λυκειάρχη του συγκεκριμένου σχολείου της είχε πει ότι θυμόταν την Κυριακίδου και τον Πουλακίδα, αλλά όταν του ζήτησε κατάσταση αυτών που φοιτούσαν στο σχολείο, ενώ στην αρχή δέχτηκε, στη συνέχεια ζήτησε να του προσκομίσει εισαγγελική εντολή. Ο εισαγγελέας όμως, και ενώ είχε αρχίσει η πρώτη δίκη του ΕΛΑ, αρνήθηκε να εκδώσει τέτοια εντολή, επικαλούμενος προστασία προσωπικών δεδομένων.

Ο συνήγορος του Κανά ζήτησε από το δικαστήριο να εκδώσει σχετική διαταγή, προκειμένου να γίνει γνωστό αν οι Κυριακίδου και Πουλακίδας φοιτούσαν την ίδια περίοδο στο ίδιο σχολείο. Με το αίτημα της υπεράσπισης συντάχθηκε και ο εισαγγελέας, ώστε να αποδειχτεί όπως είπε η αξιοπιστία του μάρτυρα. Το δικαστήριο επιφυλάχτηκε να αποφασίσει.

Η δεύτερη αποκάλυψη της Βεντούρη αφορούσε στη μήνυση που είχε υποβάλει ο Κανάς στο περιοδικό «Πλέι Μπόι», το οποίο είχε γράψει ότι ήταν τρομοκράτης. Ο εισαγγελέας είχε απορρίψει τη μήνυση με το σκεπτικό ότι αφού είναι ηλεκτρολόγος θα μπορούσε να κατασκευάσει και βόμβες. «Για ποια υπόθεση του ΕΛΑ μιλάμε, όταν αυτοί που λένε πως ήταν μέλη του (Τσιγαρίδας, Κυριακίδου) είναι έξω και στη φυλακή είναι αθώοι χωρίς κανένα στοιχείο σε βάρος τους;», κατέληξε η Ελένη Βεντούρη.

Η Μοσχούλα Σάρδη κατέθεσε πως όλοι γνώριζαν ότι οι γιάφκες που λέει η Κυριακίδου ήταν γκαρσονιέρες του Κανά. «Τίποτε από όσα λέει η Κυριακίδου δεν είναι αλήθεια», είπε και πρόσθεσε ότι ο γάμος του Κανά με την Κυριακίδου ήταν «Γάμος μιας νύχτας. Μια διεκπεραιωτική υπόθεση, για να ζήσουν μαζί, επειδή επέμενε η μητέρα του Κανά». Σε ερώτηση πού πήγαν για μήνα μέλιτος, αντί απαντήσεως γέλασε.

Ο Παναγιώτης Μπιλίνης είπε ότι ο πρώην κοινοτάρχης Κιμώλου και πολιτικός αντίπαλος του Κανά, Γιάννης Βεντούρης, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, του έκανε βρώμικο πόλεμο με σύμμαχο την Κυριακίδου που απειλούσε τον πρώην άντρα της ότι θα τον βάλει φυλακή.

Χτες, κατέθεσε και ο Εμμανουήλ Κανάς, ανιψιός του Αγγελέτου Κανά. Είπε ότι η κόρη του Κανά με την Κυριακίδου, Πολυξένη, σε δική του προτροπή να έρθει στο δικαστήριο και να καταθέσει την αλήθεια, τού απάντησε: «Αμα έρθω και πω την αλήθεια, καταδικάζω τη μάνα μου για ψευδορκία και αθωώνω τον πατέρα μου». Επίσης, είπε ότι είχε ακούσει την Κυριακίδου να λέει στον Κανά: «Εχω βρει τον τρόπο και τα μέσα και θα πω ότι είσαι μέλος της 17 Νοέμβρη».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Την 1η Ιούλη η απόφαση(2005-06-25 00:00:00.0)
Ολοκληρώνονται οι αγορεύσεις των συνηγόρων(2005-06-22 00:00:00.0)
Αρχισε η αγόρευση του εισαγγελέα(2005-06-07 00:00:00.0)
Αλληλοδιαψεύδονται μάρτυρες κατηγορίας(2005-03-23 00:00:00.0)
Νοικιασμένο από την ΕΛ.ΑΣ. σπίτι της οργάνωσης;(2005-03-03 00:00:00.0)
Μαρτυρίες κατά Κυριακίδου(2004-06-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ