Παρασκευή 1 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΥΡΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ «Μ. ΒΛΑΣΤΟΥ»
Στο δρόμο ασθενείς και εργαζόμενοι

Επιβεβαιώνονται οι συνέπειες από την καταστροφική πολιτική παράδοσης των υπηρεσιών Πρόνοιας στους επιχειρηματίες

Επίκαιρο όσο ποτέ το αίτημα για αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας
Επίκαιρο όσο ποτέ το αίτημα για αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας
Οι οδυνηρές επιπτώσεις απ' την πολιτική διάλυσης των δημόσιων ψυχιατρικών δομών και δομών Πρόνοιας και της παράδοσης του ευαίσθητου τομέα στο έλεος της επιχειρηματικής δραστηριότητας, αναδεικνύονται με τον πλέον δραματικό τρόπο απ' την ανακοίνωση διάλυσης της Νευροψυχιατρικής κλινικής «Μ. Βλαστού» στο Μαρούσι. Εκατό εργαζόμενοι και 200 νοσηλευόμενοι κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο, την ώρα που το υπουργείο Υγείας νίπτει τας χείρας του με το πρόσχημα ότι πρόκειται για ιδιωτική επιχείρηση.

Στις 29 Μάρτη, οι εργαζόμενοι της κλινικής ενημερώθηκαν απ' το δικηγόρο των ιδιοκτητών (Νίκο και Ελευθερία Βλαστού) ότι στις 22 Μάρτη ολοκληρώθηκαν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για το κλείσιμο της κλινικής, που θα παραμείνει ανοιχτή για μόλις ενάμιση ακόμα μήνα, έως ότου μεταφερθούν οι ασθενείς. Η αιφνιδιαστική απόφαση οδηγεί 100 εργαζόμενους στην ανεργία, ενώ πλήττει άμεσα και τους νοσηλευόμενους, που ουσιαστικά ανίσχυροι να υπερασπιστούν τον εαυτό τους βρίσκονται, με ευθύνη των κυβερνήσεων, στο έλεος των διαθέσεων του κάθε επιχειρηματία.

Οπως υπογραμμίζουν οι εργαζόμενοι και συγγενείς των νοσηλευόμενων, υπάρχουν ασθενείς που νοσηλεύονται στην κλινική για 20 και 30 χρόνια και στην πλειοψηφία τους είναι ασυλοποιημένοι, με αποτέλεσμα να είναι επικίνδυνη για την υγεία τους κάθε μετακίνηση σε άλλη κλινική. Οπως εξηγούν, έχουν υπάρξει περιπτώσεις όπου ασθενείς παρουσίασαν υποτροπή της υγείας τους ακόμα και σε μεταφορά σε τμήματα της ίδια της κλινικής. Μάλιστα, στην πλάτη των ασθενών παίζεται ένα ακόμα παιχνίδι, αφού οι κλινικάρχες κάνουν επιλογές ασθενών και δε δέχονται να μεταφερθούν στις κλινικές τους οι πιο βαριές περιπτώσεις.

Μιλώντας για το θέμα χτες σε τηλεοπτικό σταθμό ο υπουργός Υγείας Νικ. Κακλαμάνης λίγο έως πολύ είπε ότι το υπουργείο δεν μπορεί να παρέμβει μια και πρόκειται για ιδιωτική κλινική. Αλλά, επί της ουσίας, υπεραμύνθηκε της πολιτικής που ακολουθεί και η κυβέρνηση της ΝΔ στην ψυχική υγεία, στρώνοντας το δρόμο στους ιδιώτες που θησαυρίζουν σε βάρος των ψυχικά ασθενών και των οικογενειών τους.

Απ' την πλευρά τους οι εργαζόμενοι, δηλώνουν ότι δε θα επιτρέψουν να κλείσει η κλινική και ζητούν απ' το υπουργείο Υγείας να ενταχθεί και να λειτουργήσει στα πλαίσια του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Σε γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν χτες, κατόπιν και της παρότρυνσης συνδικαλιστών του Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων Οίκων Ευγηρίας και Συναφών Χώρων, που επισκέφτηκαν την κλινική, προχώρησαν στη συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα. Οι συνδικαλιστές του Σωματείου Ιδιωτικών Κλινικών υπογράμμισαν ότι «η ψυχική υγεία πρέπει να αντιμετωπιστεί ως δημόσιο, κοινωνικό αγαθό, που παρέχεται ισότιμα και δωρεάν, στα πλαίσια του δωρεάν αποκλειστικά δημόσιου συστήματος Υγείας, με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης».

Οι εργαζόμενοι έχουν προγραμματίσει για σήμερα το πρωί στις 11 π.μ. σύσκεψη με το κλαδικό σωματείο τους στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν παραστάσεις διαμαρτυρίας στα υπουργεία Απασχόλησης και Υγείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ