Κυριακή 20 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ

«Στόχος της κυβέρνησης της ΝΔ είναι να βοηθήσει στην παραπέρα συγκέντρωση του λιανικού εμπορίου προς όφελος των μονοπωλίων και αλυσίδων, όπως έχει ήδη γίνει στο λιανικό εμπόριο τροφίμων, όπου 10 όμιλοι μονοπωλούν το 80% της αγοράς. Ως πρόσχημα χρησιμοποιεί την εξυπηρέτηση του "καταναλωτικού κοινού", την αύξηση των θέσεων εργασίας, την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς...

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους στο εμπόριο, μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους, διδαγμένοι από την πείρα τους, να ενώσουν τις δυνάμεις τους απέναντι στον κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια, τις πολυεθνικές, την κυβερνητική πολιτική. Να αντιπαλέψουν την απελευθέρωση του ωραρίου, αλλά και το εξοντωτικό ωράριο που επέβαλε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη συνενοχή των συμβιβασμένων ηγεσιών του συνδικαλιστικού κινήματος. Να ενώσουν τις δυνάμεις τους για ένα ωράριο:

-- Που εξασφαλίζει πλήρη και σταθερή εργασία για τους μισθωτούς (7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο).

-- Θα είναι υποχρεωτικό για όλα τα καταστήματα.

-- Θα καθορίζει την Κυριακή υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.

-- Θα προβλέπει 3 απογεύματα κλειστά και συνεχές ωράριο λειτουργίας, που δε θα υπερβαίνει τις 48 ώρες τη βδομάδα.

Το ΚΚΕ καταθέτει αυτήν την πρόταση για συζήτηση και κοινή δράση των μισθωτών στο εμπόριο, αυτοαπασχολουμένων, μικρεμπόρων.

Τους καλεί... μαζί με τα άλλα τμήματα της εργατικής τάξης, των άλλων αυτοαπασχολούμενων, τη μικρομεσαία αγροτιά, να δυναμώσουν τη συντονισμένη δράση ενάντια στα μονοπώλια, να προχωρήσει η οικοδόμηση της λαϊκής συμμαχίας, του αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού μετώπου πάλης.

Μαζί με το ΚΚΕ να ανοίξει ο δρόμος, για λαϊκή εξουσία και πολιτική που θα εξασφαλίζει το δικαίωμα στη δουλιά, στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Ριζική λύση που συμφέρει τα λαϊκά στρώματα μπορεί να δοθεί μόνο με την κατάργηση των μονοπωλίων στο λιανικό εμπόριο, με το πέρασμα του συγκεντρωμένου λιανικού εμπορίου σε κρατικό - κοινωνικό φορέα, που θα σχεδιάζει τη λειτουργία του προς όφελος του λαού».

Αυτά τόνιζε ανάμεσα σ' άλλα η ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με αφορμή την εξαγγελία της κυβέρνησης για επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων. Σήμερα ο «Ρ» παρουσιάζει την κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι στο εμπόριο και όχι μόνο από την εφαρμογή διάφορων ωραρίων δουλειάς, καθώς και καταστρεπτικές συνέπειες που περιμένουν τόσο τους εργαζόμενους, όσο και τους αυτοαπασχολούμενους από την εφαρμογή του νέου ωραρίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το πλαίσιο πάλης(2014-07-12 00:00:00.0)
Χτυπά αυτοαπασχολούμενους και εργαζόμενους(2013-08-03 00:00:00.0)
Η επέκταση συμφέρει τα μονοπώλια(2008-10-11 00:00:00.0)
ΟΧΙ στο ωράριο των πολυεθνικών(2005-08-30 00:00:00.0)
Πλήττει ΕΒΕ και εργαζομένους(2005-07-14 00:00:00.0)
Η απελευθέρωση του ωραρίου μας αφορά όλους!(2005-02-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ