Πέμπτη 17 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
«Αλλαγή» για συνέχιση σε πιο αντιδραστική κατεύθυνση

Εκλέχτηκαν η νέα γραμματέας και το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος

Η «ανανέωση» των προσώπων στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ και η ανάδειξη της νέας γραμματέα Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, που πρότεινε ο Γ. Παπανδρέου και επικύρωσε το Σώμα του Εθνικού Συμβουλίου, μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν χτες για να ενισχύσουν το εφεύρημα της «αλλαγής» του ΠΑΣΟΚ, αλλά ουσιαστικά αποτέλεσαν το προπέτασμα καπνού για τη συνέχιση και μάλιστα σε πιο αντιδραστική κατεύθυνση της πορείας του.

Η ομιλία του Γ. Παπανδρέου, που προηγήθηκε της πρότασής του, φανέρωσε ξεκάθαρα ότι το ΠΑΣΟΚ και από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα στηρίξει την ακόμη πιο σκληρή επίθεση στα λαϊκά συμφέροντα.

Ο Γ. Παπανδρέου αφού και χτες άφησε στο απυρόβλητο την πολιτική της ΝΔ, κάνοντας λόγο για «σφάλματα 12 μηνών» και «λάθος χειρισμούς», έσπευσε να στηρίξει την προώθηση κάθε αντιλαϊκής μεταρρύθμισης, ανοίγοντας το δρόμο στην κυβέρνηση για μια νέα νεοφιλελεύθερη επέλαση.

Παρουσιάζοντας τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, τις οποίες χαρακτήρισε «αιχμή του δόρατος» της δράσης του κόμματός του για τους «επόμενους μήνες και χρόνια», δήλωσε πίστη στους «νόμους της αγοράς». Πρόβαλε σαν βασική αρχή της «νέας οικονομίας» την «ανταγωνιστικότητα», προανήγγειλε τη μετατροπή του όποιου κράτους πρόνοιας σε φιλανθρωπικό ίδρυμα και έδωσε εκ νέου τα διαπιστευτήρια σαν κόμμα της «νέας τάξης» στα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Οι πολιτικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για να υλοποιηθούν χρειάζονται μια «μεταβατική και μεταρρυθμιστική περίοδο που είναι απαραίτητη για να είμαστε ανταγωνιστικοί μέσα σε ένα διεθνές οικονομικό περιβάλλον». Ο Γ. Παπανδρέου, ξεκαθαρίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρμαχο στην προώθηση των καπιταλιστικών διαρθρωτικών αλλαγών, ανέφερε ότι είναι «απαραίτητες», προκειμένου όπως ισχυρίστηκε να «αισθάνονται οι εργαζόμενοι ότι μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί»... Η δημοκρατική ανατροπή για την οικονομία, χρειάζεται είπε «μια άλλη λογική για την ανάπτυξη και την απασχόληση».

Με κανόνες ανταγωνιστικότητας, σύμφωνα με τον Γ. Παπανδρέου πρέπει να πορευτεί και η Παιδεία, η οποία πρέπει να συνδεθεί απευθείας με «το χώρο της παραγωγής».

Στη «νέα εποχή» το ΠΑΣΟΚ φιλοδοξεί να υπάρχει ακόμα λιγότερο κράτος, που μπορεί ο Γ. Παπανδρέου να το... μεταφράζει σε απαλλαγή «από τη λογική ενός κρατισμού», αλλά με νόημα να υπογραμμίζει ότι πρέπει να «ενεργοποιηθεί ο πολίτης», ώστε «να βγάλει ό,τι πιο παραγωγικό έχει», να «μπει στο επίκεντρο» και να αναλάβει «ευθύνες, εξουσία και υποχρεώσεις».

Οσο για την παρουσία της Ελλάδας «στο παγκόσμιο γίγνεσθαι» ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι «θα παίρνει πρωτοβουλίες όπως έπαιρνε πρωτοβουλίες». Προωθώντας τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστικών κέντρων, η χώρα, όπως είπε ο Γ. Παπανδρέου, «θα συμμετέχει στα γεγονότα της περιοχής, θα βρίσκεται εκεί όπου υπάρχουν κρίσεις». Την ενεργό συμμετοχή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, ο Γ. Παπανδρέου επιχείρησε να την εμφανίσει σαν «φορέα σταθερότητας, ειρήνης και δημοκρατίας σε ολόκληρη την περιοχή», που θα «διασφαλίζει τα εθνικά μας συμφέροντα»!!

Μάλιστα την εντεταλμένη αποστολή του από τις ΗΠΑ και την ΕΕ στη Μέση Ανατολή, στο Λίβανο και στη Συρία, για την οποία μάλιστα έδωσε και τηλεφωνική αναφορά στην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κ. Ράις και τον Χ. Σολάνα, την παρουσίασε σαν κάλυψη του «κενού της απουσίας της Ελλάδας στην εξωτερική πολιτική» και τη χρησιμοποίησε σαν έναν ακόμα λόγο όπως ισχυρίστηκε «γιατί πρέπει και πάλι το ΠΑΣΟΚ να κυβερνήσει τη χώρα»...

Από τη χτεσινή του ομιλία ο Γ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να επαναφέρει το ψευδεπίγραφο «κοινωνικό συμβόλαιο με το λαό» που είχε εξαγγείλει και στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, ισχυριζόμενος ότι αυτό θα εξασφαλίσει τη «δίκαιη κατανομή του πλούτου», αφού όπως ισχυρίστηκε: «Αυτό το έχουν καταφέρει πολλές χώρες με σοσιαλιστικές κυβερνήσεις, συνδυάζοντας τον ανταγωνισμό, μαζί όμως με την κοινωνική συνοχή».

Ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στην απόφαση του εκλογοδικείου για το Νομό Πέλλας, τονίζοντας ότι αν προσμετρηθούν τα λευκά και χαθεί η έδρα από το ΠΑΣΟΚ, θα υπάρχει ένα «παγκόσμιο δικαστικό παράδοξο», ένα «δικαστικό πραξικόπημα», το οποίο καθιστά «αντισυνταγματικό τον εκλογικό νόμο».

Για τον «βασικό μέτοχο» σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν άκουσε το ΠΑΣΟΚ που προειδοποίησε ότι ο νόμος «όχι μόνο είναι ανεφάρμοστος, αλλά θα δημιουργήσει προβλήματα και με την ΕΕ».

Με... απώλειες πέρασε η πρόταση του Γ. Παπανδρέου

Με τρεις απώλειες... πέρασε η πρόταση του Γ. Παπανδρέου για τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Οι Γ. Παναγιωτακόπουλος, Π. Κουκουλόπουλος και Ν. Κατσέλη, που δεν ήταν στην πρόταση του Γ. Παπανδρέου, πήραν τις θέσεις του Στ. Λαμπρινίδη, Θ. Μωραΐτη και Π. Λάμψα, που ήταν οι «εκλεκτοί» του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Να σημειώσουμε, επίσης, πως ο Θ. Μωραΐτης έχασε την εκλογή από τη Μ. Δαμανάκη λόγω της ποσόστωσης.

Το απόγευμα, διατυπώνοντας την πρότασή του για τη θέση του Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου και των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου, ο Γ. Παπανδρέου είχε τονίσει ότι διασφαλίζονται οι δύο βασικές αρχές της «συνέχειας και της ανανέωσης».

Για το εικοσαμελές Πολιτικό Συμβούλιο ο Γ. Παπανδρέου είχε προτείνει τους: Ν. Αθανασάκη, Μ. Αποστολάκη, Ευαγ. Βενιζέλο, Φ. Γεννηματά, Αντ. Γκερέκου, Μ. Δαμανάκη, Αν. Διαμαντοπούλου, Μ. Κοππά, Στ. Λαμπρινίδη, Π. Λάμψα, Θ. Μωραΐτη, Θ. Πάγκαλο, Β. Παπανδρέου, Β. Παπαχρήστο, Χρ. Παπουτσή, Χρ. Πολυζωγόπουλο, Κ. Σκανδαλίδη, Ρ. Σπυρόπουλο, Θ. Τσούρα, Π. Φασούλα.

Παράλληλα, πέραν της πρότασης του Γ. Παπανδρέου, υποψηφιότητα για το Πολιτικό Συμβούλιο, χωρίς τελικά να εκλεγούν, κατέθεσαν και οι: Αν. Κοτσακάς, Τ. Μωροπούλου, Παν. Οικονόμου.

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, που είναι ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και θα διατηρήσει τη θέση στο Ευρωκοινοβούλιο, εξελέγη Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, με 228 ψήφους. Βρέθηκαν, επίσης, τέσσερα άκυρα και 48 λευκά ψηφοδέλτια. Από τα 288 άτομα που ήταν εγγεγραμμένα στους εκλογικούς καταλόγους, ψήφισαν τα 280.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ